Филми


Gentle Birth Choices

Нежното раждане. Целта на филма е да покаже красотата и силата на жените по време на естествено раждане. Създателката на филма Барбара Харпър представя на зрителите историите на 6 раждания – показани са раждане във вода, вагинално раждане след секцио, раждане вкъщи и в родилен център, раждане в клекнала и в изправена поза, гледната точка на майките,  бащите, лекарите, братята и сестрите. Филмът е достатъчно кратък, за да не се отегчи зрителят. Създаден е през 1993 г., но много от проблемите, за които се говори са актуални и днес.

 

Orgasmic Birth: The Best Kept Secret

Раждане с оргазъм: най-добре пазената тайна. Филмът кара зрителите да преосмислят всичко, което досега са си мислили, че знаят за раждането. Разглежда раждането като неразделна част от женската сексуалност и като едно много пренебрегвано човешко право. Оказва се, че е възможно раждането да носи удоволствие, дори оргазъм. Двойки споделят как са преживяли този момент по един красив и удовлетворяващ начин. Повдигат се различни актуални проблеми като страхът на жените от раждането, медицинските интервенции и други. Филмът е създаден от Дебра Паскали-Бонаро и продължава 85 минути. Във филма участват Елизабет Дейвис, Марсден Уагнер, Ина Мей Гаскин, Рикардо Джоунс и други.

 

The Bussiness Of Being Born

Раждането всъщност е голям бизнес. Филмът преплита лични истории за раждания с изненадващи исторически, политически и научни прозрения и шокиращи статистики за съвременната система за майчино и детско здравеопазване. След раждането на своето дете актрисата Рики Лейк решава да създаде този филм и да постави под въпрос начина, по който се раждат бебетата в Америка. Аби Епщайн, която й помага за създаването на филма, открива, че е бременна и така историята става още по-лична. Няма много графични сцени на самото раждане, така че е според мен е подходящ и за по-чувствителни хора.

 

Birth As We Know It

Създателката на филма Елена Тонетти-Владимирова споделя своя опит на една от основателките на движението за „Съзнателно раждане“ в Русия. Филмът показва 11 сцени на естествени раждания, включително раждане вкъщи, седалищно раждане, раждане на близнаци, водно раждане. Някои кадри са доста шокиращи и различни от всичко, което сме виждали – например раждане директно в Черно море. Може да се стори краен на доста хора.

 

 

Le Premier Cri

Първият плач. Този завладяващ филм, представящ с нежност и топлота тайнството на човешкото раждане. „Първият плач” е сниман в пустинята Сахара, в Индия, в модерна болница в Китай, където се раждат по 120 бебета на ден, в щата Мейн, където майка решава да роди без помощта на акушерка, и в Мексико, където ставаме свидетели на раждане в басейн, асистирано от делфини. Много красив филм със завладяваща музика, без близки планове или сцени, които да ви уплашат или натоварят. Сигурна съм, че ще ви разчувства и ще ви накара да се почувствате добре.

 

The Face of Birth

Това е съвсем нов филм, който тепърва предстои да излезе, но по описанието и трейлъра изглежда е страхотен. Доста са интересни и интервютата с някои от участниците, които ги има в Youtube.

 

Споделям с вас и тези две филмчета, които ми се сториха много интересни. Единият е за нежно секцио, а другият за неасистираните домашни раждания в Англия и САЩ.

The natural caesarean: a woman centered technique

Outlaw Births