Възможности за обучение


http://childbirthinternational.com/

Това е обучението, което съм завършила и от което съм много доволна – някак си философията на организацията много ми пасва. Обучението се провежда изцяло онлайн. Изискванията за дула са физиология (изпит – няколко теста), комуникация (изпит – есе), 3 книги от тяхния списък и да присъстваш на 2 раждания. За инструктор за подготовка за раждането се учи доста повече – там освен всичко изборено има отделен учебник за умението да преподаваш, по който доста задачи трябва да се напишат и предадат. За инструктор се четат още 5 книги от списъка и трябва да разработиш и водиш един курс за раждане.  Сертификацията за дула струва 430$, за инструктор – 710$, комбинирания курс излиза по-евтино, възможно е да се плаща на вноски.

 

http://www.birthworks.org/

Това е програмата, за която непременно бих се записала, ако имах възможност – само погледнете кои са консултантите – Мишел Оден, Мери Шварц, Джен Тритън, Хенси Гоер, Ина Мей Гаскин и други! Програмата за дула продължава 18 месеца, за инструктор – 2 години. И за двете трябва да се присъства на 3-дневен семинар. Иначе изискванията са подобни – пак трябва да се четат книги, да се учи он-лайн, да се присъства на 2 раждания и да се води курс. Цената за инструктор е $845 плюс цената на книгите, за дула – $520 плюс цената на книгите (бих добавила цената на пътуването, за да присъстваш на семинар).

 

http://www.dona.org/

DONA International е най-голямата и най-старата организация за дули в света – има над 7000 членове, които работят в над 20 държави. Скоро имаше семинар за дули на DONA в България и е имало голям интерес към него, така че има шанс да организират пак. Организцията обучава дули за раждане и дули за след раждане. Сертификацията включва да посетиш семинар, а след това в рамките на 4 години да прочетеш 5 книги от техния списък, да присъстваш на 3 раждания, да напишеш есе, да станеш член на организацията и още няколко изисквания.

 

http://www.cappa.net/

Childbirth and Postpartum Professional Association също обучава дули за преди, по време на раждане и за след раждане, инструктори и консултанти по кърмене. Освен класическата програма за дули с посещение на семинари има и дистанционно обучение – около 9 часа семинари ти ги дават запписани на DVD. Общата стойност на такава сертификация за дула е 430$, като има изискване да се звърши в рамките на 2 години. Изискванията са: да станеш член на организацията, да прочетеш 5 книги, да посетиш местен курс за кърмене, да изгледаш дисковете със семинарите, да решиш тест, да присъстваш на две раждания, да напишеш 2 есета на теми от тяхния списък, да представиш 2 препоръки и т.н.

 

И още:

http://birtharts.org/

http://www.birthemissary.com/doula-course.html

http://www.icea.org/

http://www.birthsupport.org/birthbonding/

http://www.birthingfromwithin.com/

http://www.alace.org/

http://www.mammaprimitiva.com/обучение по традиционно акушерство