Книги


Birth Reborn, Michel Odent

Книгата не е превеждана на български (какво и повечето книги, които препоръчвам тук), но може да се свали на руски от интернет. Бих превела заглавието като „Възраждане на раждането“. Книга, която на мен лично ми преобърна всички представи за раждането. Френският акушер-гинеколог Мишел Оден, който е един от най-известните защитници на естественото раждане в цял свят, споделя своя опит в едно малко родилно отделение в Питивиер, Франция и обяснява какви са нуждите на родилката и защо усамотената среда е толкова важна по време на раждането.

The Caesarean, Michel Odent

Цезаровото сечение. Още една страхотна книга от същия автор. В нея Мишел Оден разглежда цезаровото сечение от всички страни – история и еволюиращата техника на цезаровото сечение, причините за нарастването му в цял свят, абсолютни и относителни показания, как се отразява една такава операция върху майката, бебето, връзката между тях и как бихме могли да го предотвратим. Книгата е подходяща за всички, на които им предстои да раждат или да се грижат за раждащи жени.

 

 

The Birth Book, William Sears and Martha Sears

Книга за раждането. Има я на английски и на руски. Една от най-добрите книги, които някога съм чела – много добре структурирана, подробна, написана в много умерен тон. Д-р Уилям Сиърс споделя своята гледна точка на лекар, а жена му Марта – своето виждане на жена, майка на 8 деца, инструктор за подготовка за раждането. Книгата наистина съдържа всичко, което една жена трябва да знае за да има позитивно раждане. Някои от изказванията от книгата са се превърнали в мои крилати фрази, които ползвам често 🙂

 

The Thinking Woman’s Guide to a Better Birth, Henci Goer

Ръководство за мислещата жена за по-добро раждане. Много ми харесва, че всяко твърдение в книгата е подкрепено от данни от изследвания. Има много подробни описания на всяка медицинска процедура и интервенция по време на раждането, техните предимства, недостатъци и алтернативи. Анализира защо има толкова голям разрив между резултатите от изследванията и прилаганите практики в областта на родилната помощ. Книгата е малко анти-лекарска, тонът е остър на моменти, но наистина е много ценна, защото авторката е преровила огромен обем научна информация.

 

Spiritual Midwifery, Ina May Gaskin

Духовно акушерство. Ина Мей Гаскин е много известна традиционна акушерка от САЩ, която има отлични резултати като процент майчина и детска смъртност и други статистики и често участва в международни конференции по акушерство. Книгата „Духовно акушерство“ включва изчерпателна информация за раждането и акушерството, инструкции за акушерки и различни техники за справяне в трудни ситуации по време на раждането. В книгата Ина Мей разказва за комуната им (The Farm) и за това как е станала акушерка, включени са и много истории на майки. На моменти духовния аспект ми беше малко в повече, но въпреки това си заслужава да се прочете.

 

Ina May’s Guide to Childbirth, Ina May Gaskin

Ръководството на Ина Мей за раждането. За разлика от предходната книга, която включва подробна информация за акушерки, тази книга е по-подходяща за бъдещи майки и много добре съчетава в себе си информация, базирана на актуални научни изследвания, и емоционални и духовни аспекти на раждането. Ина Мей има много богат опит, от който си заслужава да се почерпи, както и страхотно чувство за хумор, а разказите в книгата са много вдъхновяващи.

 

 

Home Birth: A Practical Guide, Nicky Wesson

Домашно раждане – практическо ръководство. Книгата е за домашното раждане и разбира се много неща от нея не са приложими за българската реалност.  Въпреки това ми хареса, че е добре-структурирана, включва описание на потенциалните усложнения през бременността и раждането, как да се реагира, какво може да се направи вкъщи и кога е наложително да се отиде в болница. След като човек я прочете се убеждава, че асистираното домашно раждане е нещо нормално и безопасно. Беше много интересно да науча повече за домашното раждане във Великобритания.

 

Birth without violence, Frederick Leboyer

Раждане без насилие. Книгата определено е революционна за времето си (1974). Описанието на нежното и уважително посрещане на новороденото на белия свят е много вдъхновяващо. Авторът има дълбоко разбиране за нуждите на новороденото бебе и го е описал много убедително. Стилът му е много нетипичен – шокира, впечатлява и вдъхновява. Ролята на майката малко е пренебрегната в книгата – фокусът е върху бебето. Ролята на лекаря е по-активна, докато майката е неподготвена и пасивна.

 

 

New Active Birth: A Concise Guide to Natural Childbirth, Janet Balaskas

Новото активно раждане. Джанет Баласкас е основателката на движението за активно раждане. В книгата много подробно са описани предимствата на свободното  движение и вертикалните позиции по време на всичките фази на процеса. В книгата има много хубави снимки и илюстрации. Дадени са отлични йога упражнения, техники за дишане и масаж. Тонът на авторката е много позитивен, дава полезни съвети как да се приложи активното раждане, дори когато има усложнения и се налагат интервенции. Интересно е да се научи повече за движението за активно раждане в другите страни.

The Doula Advantage: Your Complete Guide to Having an Empowered and Positive Birth with the Help of a Professional Childbirth Assistant, Rachel Gurevich

Предимството да имаш дула. Книгата покрива всеки аспект на работата на дулите – какво правят, предимствата, научни изследвания, отзиви на жени, които са раждали с дула. Включва много цитати от работещи дули, които споделят своя опит, което я прави интересна за четене. Написана е непредубедено, не е анти-лекарска, подходяща е за всички жени, независимо от предпочитания начин на раждане. Дава съвети как да изберем подходящата дула. Включва част за това как да станем дули.

 

 

Childbirth Without Fear: The Principles and Practice of Natural Childbirth, Grantly Dick- Read

Раждане без страх. Това е класическа в областта на естественото раждане и след това много други автори стъпват върху информацията от нея. Грантли Дик Рийд открива, че е възможно раждането да бъде безболезнено, когато жените не са напрегнати. Обяснява действието на маточните мускули, цикъла Страх-Напрежение-Болка, защо ни боли толкова силно, когато сме уплашени, важността на релаксацията и дава ценни съвети за справяне със страха и напрежението.

 

 

Heart and Hands, Elizabeth Davis

Сърце и ръце. Книгата е написана от Елизабет Дейвис – много известна американска акушерка с огромен опит и много добра статитика. Книгата е ръководство за акушерки, което освен физиологията дава и един по-духовен подход към раждането и изключително добра информация за различни естествени методи подходящи при усложнения при бременността и раждането. Не толкова подробна като другите учебници по акушерство, но определено си заслужава.

 

Orgasmic Birth: Your Guide to a Safe, Satisfying, and Pleasurable Birth Experience, Elizabeth Davis and Debra Pascali-Bonaro

Раждане с оргазъм. Книгата е съвсем нова, издадена е през 2010. Дава съвсем нов и различен поглед върху раждането – като удовлетворяващо и позитивно преживяване, не задължително с оргазъм, но защо пък не 🙂 Заглавието специално е подбрано така, че да привлича повече читатели. Иначе книгата включва много добри съвети как да се грижим за себе си през бременността, да се подготвним за позитивно раждане, съвети за самото раждане и интересни истории от майки. Може да съм малко консервативна, защото на моменти оргазмите ми бяха в повече, но намерих книгата за интересна и полезна.

 

The Waterbirth Book, Janet Balaskas

Книга за водното раждане.  Много полезна книга както за родители, така и за акушерки и дули, които искат да асистират при водно раждане. Освен историята и предимствата на водното раждане са описани подробно практическите му аспекти – как да се подготвим за водно раждане, откъде да си вземем басейн, как протича целия процес, хормонални аспекти, водно раждане и усложнения и т.н. Разбира се влючени са и много вдъхновяващи истории за водното раждане.

 

 

A Consultation with a Midwife, Ingeborg Stadelmann

Тази книга е много популярна е Германия, написана е от немската акушерка Ingeborg Stadelmann, но я има преведена и на английски. Книгата включва подробно описание на различните етапи на бременността, раждането, периода след раждането, кърменето.  Дадени са много полезни практически съвети, авторката споделя личния си опит и много реални истории. Но най-много ми харесва това, че за повечето проблеми, с които жената може да се сблъска, се предлагат естествени методи за справяне – доста внимание се отделя на билките, ароматерапията, хомеопатията и други алтернативни методи.

 

Holistic Midwifery: A Comprehensive Textbook for Midwives in Homebirth Practice, Anne Frye

Книгата е абсолютно уникална и мога да кажа само едно: Ех, ако можеха българските акушерки да имат тази книга…  Изключително подробна, това си е учебник за професионалисти, който за разлика от повечето учебници предлага един холистичен, естествен, ненасилствен подход към бременността и раждането. Книгата е в две части Volume 1 Care During Pregnancy и Volume 2 Care of the Mother and Baby from the Onset of Labor Through the First Hours After Birth. Много дебела и доста скъпа, но всъщност безценна книга.

 

 

A Guide to Effective Care in Pregnancy and Childbirth

Още една безценна книга, която би било хубаво всеки професионалист, свързан с раждането да прочете. Най-хубавото е, че я има он-лайн. Изключително подробна, включва нормалната грижа и възможните проблеми при бременността, раждането и след това. Книгата доказва, че медикализираният подход към раждането не винаги е най-безопасният. Всичко написано се потвърждава с данни от изследвания.

 

9 месяцев и вся жизнь: Роды нового тысячелетия, Алишани Акин, Дарья Стрельцова

Книгата е написана от американката Алишани Акин, която дълго време е живяла и е проучвала родилните практики в Русия, в съавторство с рускинята Дарья Стрельцова. Книгата е на руски, може да се свали безплатно от Интернет.  На мен лично ми беше много интересно да науча повече за ситуацията в Русия, иначе по-голямата част от информацията не беше нова за мен. Авторите разглеждат раждането като таинство, от което до голяма степен зависи бъдещият живот на човека. Сравняват и двата подхода към раждането – физиологичния и клиничен.