Пилатес за бременни


 

Пилатес е система от упражнения, която действа отпускащо и укрепва организма като цяло. Самата дума „пилатес“ идва от името на създателя й – Джоузеф Пилатес. В системата има няколко основни принципа, които като се замисля е добре да се прилагат не само в пилатеса, но и като цяло в живота ни, когато се опитваме да постигнем някаква цел:

 

 

 

Баланс – така както в живота е добре да има баланс между всички области, така и в пилатеса се работи равномерно върху цялото тяло.

 

Концентрация – всяко движение, всяко действие се изпълнява съзнателно. Работи се върху създаването на добра връзка между тялото и ума.

 

Дишане и релаксация – правилното дишане е задължително в пилатеса и може да бъде безценно при стресови ситуации в живота.

 

Плавност – упражненията се изпълняват плавно, без резки движения постепенно се преминава към следващо ниво, не трябва да има нищо насилствено.

 

Центриране – работи се върху изграждането на силен център в тялото.

 

Контрол и прецизност – по-важно е да изпълнява упражненията правилно, отколкото да ги направим много пъти, но неправилно.

 

Как открих пилатес за себе си

 

Повечето хора ме познават като инструктор за подготовка за раждане и дула. Работя с бременни от 2008 г. Курсовете ми освен теоретична подготовка включват комплекси за раздвижване и релаксация. По време на моите бременности се занимавах с йога и още тогава осъзнах колко е важно да бъда физически издръжлива, за да мога да родя по-леко.

 

През 2013 г стартирахме часове по Пилатес за бременни в Център Естествени идеи, водени от Тереза Кирилова. Тереза ме научи на Пилатес и ме вдъхнови да стана инструктор. Преминах курсове за инструктори към международно акредитирания учебен център CompaSSpa и от януари 2014 стартирах своя група по Пилатес за бременни.

 

Голяма част от момичетата, които посещаваха часовете вече родиха и много от тях споделиха положителния ефект от пилатес за техните бременности и раждания. Аз самата се чувствам много по-жизнена, пълна с енергия и в добро настроение след часовете. Признавам си, че го правя най-вече за себе си 🙂

 

Ползите от Пилатес за бременни

 

– Пилатес работи върху изграждането на силен център на тялото – мускулите на тазовото дъно, дълбоки коремни мускули и мускулите на гърба, които са отговорни за поддържането на кръста и таза, докато бебето расте

– Допринася за вашия баланс както на физическо така и на емоционално ниво

– Облекчава болките в кръста и гърба, главоболието и други неразположения на бременността като отоци, крампи, киселини, безсъние, запек, умора и други

– Допринася за по-голяма гъвкавост на тялото

– Повишава вашата издръжливост, тонизира мускулите на цялото тяло

– Подготвя тялото за раждането и помага бързо да възстановите формата си след това

– Релаксира и разтоварва

– Неоспорим плюс на груповите занимания е възможността да общувате и да обменяте опит с други бременни.

 

В часовете по Пилатес се стремим да се свържем с тялото си, да го усетим. В натовареното си ежедневие обикновено нямаме време за това. Повечето хора сме претоварени умствено и психически, но тотално обездвижени физически. Не обръщаме внимание на сигналите, които тялото ни изпраща. По време на бременността и раждането обаче това е от много голямо значение. Тялото ни знае как да роди, но ние трябва да се научим да се вслушваме и да вярваме в него.

 

Програма:

 

Пилатес за бременни се провежда всеки четвъртък от 18:30 в Център „Естествени идеи“ на ул.Московска 27 Б. Обадете се предварително, за да се запишете на тел. 0899991264 – Олга.

 

Заниманията са подходящи след 12 седмица на бременността. Носете удобни дрехи, които не стягат. Играем боси или по чорапи. Центърът разполага с всичко необходимо за упражненията.

 

Моля да се обаждате предварително (може и същия ден), ако смятате да дойдете. Цената за единично посещение е 10 лв., карта за 4 посещения: 35 лв., карта за 8 посещения: 65 лв. За повече информация и записвания ни пишете на: info@estestveni-idei.com или се обадете на телефон: 02 986 61 80, 0899991264.

 

Очаквам ви!