Представяне


 

 

Казвам се Олга Дукат и съм акушерка.

Допълнителни курсове и квалификация: сертифицирана дула и инструктор за подготовка за раждането към Childbirth International, инструктор по пилатес за бременни, доброволен консултант по кърмене към Национална асоциация „Подкрепа за кърмене“, сертифициран консултант по носене на бебето към ClauWi Babywearing School.

На 35 години съм и съм майка на три деца – Андрей (11 год.), Александър (9 год.) и Станислав (5 год).

През 2017 година излезе книгата ми „Раждане с любов“.

Моята история

Преди да стана майка работих във финансовия отдел на една фирма за електроника. Не мога да кажа, че бях щастлива с това, което правя, но не знаех с какво друго да се захвана. Тогава изобщо не се интересувах от раждане, кърмене, екология, здравословно хранене, алтернативна медицина… След като се роди първият ми син Андрей, с който имахме много трудно начало, тези теми започнаха да ме вълнуват все повече. Най-голямата ми страст стана естественото раждане. Раждането на второто ми дете Александър наистина беше повратна точка в живота ми и оттогава той тръгна в съвсем друга посока.

 

Бях възмутена от ситуацията в родилните домове и подхода към раждането и отчаяно исках да направя нещо, за да променя нещата. Станах активист в Сдружение “Естествено”, чиято цел е популяризиране на естественото активно раждане. Бях председател на Сдружението от регистрацията му като юридическо лице в края на 2008 до септември 2010. През това време завърших специализирано обучение и се сертифицирах като инструктор за подготовка за раждането и като дула. През 2009 преминах и обучението на НАПК за консултанти по кърмене. От години проучвам родилната помощ и практиките в другите страни по света, посетих конференции по темата в Германия, Испания и Русия, а през май 2010 бях от основните организатори на Първата Международна Конференция за Раждането и Акушерството в България.

 

Постепенно увлечението ми се превърна в основното ми занимание и професия. Напуснах Сдружение «Естествено» есента 2010, за да се посветя на работата си като дула и за да осъществя мечтата си за свой център за родители. На 17 септември 2010 г. отворихме Център «Естествени идеи».

 

Първото ми раждане като дула беше на 19 ноември 2010 и беше красиво, вдъхновяващо преживяване. Малко преди това започнах да си представям този сайт – място, където споделям своя опит, разкази за раждания, на които съм присъствала и събирам полезна информация за бременни жени и за жени, които биха искали или вече работят като дули.

 

Следващата повратна точка в живота ми беше през ноември 2011 г, когато се роди третият ми син Станислав. Моята мечта се сбъдна! След две цезарови сечения, аз успях да родя естествено с помощта на акушерката Мери Шварц от Холандия. Със сигурност това невероятно, лудо и абсолютно перфектно раждане в една хотелска стая във Велико Търново ме промени завинаги и се отрази на всичко, което правя.

 

От ноември 2010 до април 2017 съм присъствала на над 190 раждания, повечето от тях без никаква медицинска намеса. Голяма част от ражданията бяха във вода, във вертикални позиции, в присъствие на бащата, 20 от тях са успешни VBAC. Повечето майки прегърнаха бебетата си веднага след раждането и почти всички закърмиха успешно. Работила съм със семейства от България, Русия, САЩ, Великобритания, Холандия, Франция, Швейцария, Австрия, Германия, Полша, Белгия, Израел, Чили и Индия.

 

Болниците, с които съм работила са АГ болница Св.Лазар,  Първа АГ болница Света София, АГ болница Д-р Щерев, Токуда, МБАЛ Света София (Клиниката на Мазнейкова), болница Вита. Бях първата дула, която присъства на раждане в българска болница на 19.11.2010 г. (Св.Лазар). Бях първата дула, която присъства на раждане в 1АГ болница Света София на 27.08.2011 г. Присъствах на първото водно раждане в Свети Лазар на 15.02.2013 г.

 

Завърших курса на CompasSpa за инструктори по пилатес и от началото на 2014 г. преподавам Пилатес за бременни.

 

На 12 май 2013 г. за първи път асистирах при раждане като акушерка. На 30 юни 2016 завърших акушерство в Медицинския университет София, Факултет по Обществено Здраве. Завърших и курса „Основи на акушерството“ на американската акушерка Гейл Харт. През август 2015 г. изкарах един месец акушерска практика в Пенсилвания, САЩ, където имах възможността да асистирам на домашни раждания, да правя прегледи и консултации на бременни, родилки и новородени.

 

Вече съм медицинско лице и много повече разбирам перспективата на лекарите и акушерките. Въпреки това все още ме възмущават някои практики в родилните домове (разделянето на майката и бебето, задължителната поза по гръб, рутинните медицински интервенции, високия процент секцио и други). Старая се да разглеждам всеки случай индивидуално, защото наистина няма универсално решение, което да е подходящо всички. Не отхвърлям медицината и модерните технологии – смятам, че в определени ситуации могат да бъдат наши помощници, но трябва да се използват с мярка. Интересувам се от алтернативни методи и се възхищавам на възможностите на човешкия ум, емоции, тяло и сложността на процесите в тях. Убедена съм, че това как ще протече раждането не е само въпрос на късмет – много неща зависят от самата бъдеща майката и хората до нея. Бременната трябва да направи информиран избор за всичко, свързано с раждането и да бъде готова да поеме отговорността за своите решения.

 

Този блог е за раждането, независимо естествено или не, всяко раждане е уникално,  променя ни,  а споменът за него остава завинаги. Така че нека се потопим в многообразието на женските съдби. Искрено се надявам, че ще ви бъде интересно и полезно!

 

С любов,

Оля.