САЩ – част 4. Женска консултация и курсове за бременни 15


 

Продължавам с разказа за моята акушерска практика в Пенсилвания, САЩ. Днес ще стане дума за проследяването на бременността и подготовката за раждане.

 

Женската консултация се води само от акушерки. Към лекар и болница се обръщат само при проблеми. Ултразвук в повечето случаи не се прави изобщо или се прави 1-2 пъти. Това може да звучи много странно тук, където ултразвукът е основен елемент от проследяването на бременността. (Mежду другото масовото му използване е сравнително отскоро, например майка ми не е правила ултразвук когато е била бременна). Амишите не искат да знаят пола на бебето предварително, а и не биха направили аборт по религиозни причини, дори да има проблем с бебето.

 

Първото посещение в женска консултация включва:

 

–          Запознанство, попълване на медицинска карта, медицинска история – много въпроси за заболявания при нея и в семейството. Подробен разпит за аборти, раждания, пие ли медикаменти, билки, добавки, слушат й бели дробове и сърце.

 

–          Пускат се кръвни изследвания (Пълна кръвна картина, кръвна група и резус фактор, антитела за рубеола и токсоплазмоза, хепатит А, В, С, Хив, сифилис, кръвна захар на гладно). В 28 г.с. се повтарят всички кръвни изследвания. Правят се допълнителни изследвания, ако е необходимо.

 

– Определяне на вероятния термин за раждане

 

– Може да има вагинален преглед и да се вземе цитонамазка

 

– Дават се препоръки за хранене на физическа активност

 

– На всяка жена се дава папка с подробни печатни материали, която включва списък с книги за четене, препоръки за хранене, списък кои храни какво съдържат, дневник на храненето, рецепти, витамини и добавки, билки, какво да избягват, какви упражнения да правят, как се развива бебето по седмици, списък с необходими неща за домашно раждане, признаци за истинско и фалшиво раждане, грижа за зъбите (често имат проблеми), стрептококи група Б – защо се прави изследването и необходимо ли е, описание на процеса на раждане с картинки, масаж на перинеума (препоръчват го на всички от 35 гс), подробни инструкции за след раждане, за бебето, за кърменето, къпане, смяна на памперси, как да си преглеждат самостоятелно гърдите, профилактика с вит.К – какво е защо се прави, контракции след раждане, информация за мускулите на тазовото дъно. Има и списък с термини, които често се използват, за да е сигурно, че всяка жена разбира всичко, което й говорят акушерките.

 

След това до 32 г.с посещенията са всеки месец, от 32 до 36 гс – на всеки 2 седмици, от 36 до 40 гс – всяка седмица, и 2 пъти в седмицата след термина.

 

На всяко посещение се прави:

 

–          Измерване на кръвно и пулс

–          Измерване на хемоглобин със специално апаратче

–          Измерване на тегло

–          Урина – тест лентички за захар, белтък и левкоцити. Ако урината е тъмна, им препоръчват да пият повече вода

–          Измерва се височината на фундуса на матката (обиколка на корема не се мери)

–          Палпация – това е опипване на корема, с помощта на която опитните акушерки се ориентират за всичко – размера и позицията на бебето, дали расте нормално, количеството околоплодни води, колко бебета има вътре и т.н.

–          Слушане на тонове с акушерска слушалка, рядко с доплер

–      Отбелязва се дали майката е имала проблеми (кървене, повръщане, замайване, отоци, температура, главоболие, гъбички, запек, умора, крампи, разширени вени, контракции и др) и какви препоръки са дадени, как се храни и упражнява ли се, има ли апетит, спи ли добре, кога е усетила детските движения и активно ли е бебето, има ли контракции на Бракстън Хикс и т.н. Ако има някакви неразположения, се дават съвети как да се справи с тях с природни методи.

–          Освен това акушерките подробно разпитват и вникват в цялостната ситуация – бит, семейни проблеми, почива ли майката, емоционален климат, има ли болни вкъщи и т.н. Обръща се задълбочено внимание на всяка жена – всяка среща трае около час. Дават се холистични съвети за здравето, много подробни съвети за храненето – огромно значение се придава на начина на хранене за превенция на различни проблеми. Акушерките оказват на майките емоционална подкрепа.

–          Тъй като жените често се хранят неправилно и имат анемии и други дефицити, често се предписват природни хранителни добавки, витамини, в клиниката има няколко шкафа с тях. Много често се използват различни билки. Има специални смески Pregnancy tea, labour tea, postpartum tea и други.

–          Изследване за Стрептококи група Б – между 35-37 гс. Стандартно в Америка го предлагат на всички. Ако тестът е положителен се влива антибиотик по време на раждане. Акушерките в родилния център не подкрепят тази практика. Те прилагат пробиотици две седмици преди термина. Повечето жени амиши отказват този тест. В някои щати със стрептокок не може да ражда вкъщи.

–          Съветват да се проверят зърната на гърдите дали не са плоски или вдлъбнати, да се ходи без сутиен, друга подготовка на гърдите няма.

–          Биохимичен скрининг – амишите не правят такъв, иначе се прави около16 гс.

–          Ако майката е Рх отрицателна следят антитела, прилага се Анти Д гамаглобулин след раждане, ако бебето е положително

–          Обучават майките да преброяват детските движения в последния триместър на бременността – Count the kicks

–          Запис на тонове не се прави рутинно, само ако акушерките имат съмнения, че бебето не расте  или ако има някакви съмнения при прослушването на тонове.

 

Курсове за бременни

 

Те се организират редовно за двойки, които чакат бебе за първи път. Бременните винаги идват с мъжете си.

 

Основното послание на курса е, че раждането е нормален физиологичен процес. Бог ни е създал, за да можем да раждаме. Според тяхната статистика 85% от раждания са нормални, 10% изискват опитни ръце и само 5% се нуждаят от медицинска помощ. Освен това емоциите и телесните функции са тясно свързани.

 

Разказват за оплождането, развитието на бебето по време на бременността, обясняват за позициите на бебето, какви упражнения да правят, за да се обърне в добра позиция. Учат се техники за дишане и други немедикаментозни методи – водно раждане, аромамасла, пеене и др. Курсът има практическа част с упражнения.

 

Обясняват, че средно първо раждане трае 18 часа. Labour is timeless – it takes what it takes. Don’t put it on the clock. Съветват ги да не се хвалят на приятелки, ако имат бързо раждане, за да имат реални очаквания. Повечето раждания се случават между 12 и 6 сутринта – затова да лягат рано, да се наспиват. Да спят в началото на раждането, защото може да се роди и на следващата нощ. Обясняват подробно целия процес на раждане – как се спуска и завърта бебето, че напъните могат да траят 1-4 часа. Учат бащата да й каже, че вижда бебето, когато то се показва.

 

Изключително подробно се обяснява за усложненията и различните медицински ситуации, които могат да възникнат. Явно не се притесняват да уплашат жените, а искат да са добре подготвени и да приемат медицинската намеса, когато тя е наложителна.

 

По време на женската консултация, акушерките се срещат многократно с жените и имат възможност да опознаят тях и тяхната ситуация. Жените имат възможност да зададат всичките си въпроси, да споделят своите тревоги и притеснения, да се почувстват разбрани и обгрижени. По този начин се създава доверие между жените и акушерките.

 

Аз вярвам в този модел и съм се убедила на практика, че той работи. Но в България е коренно различно и затова бих искала да ви попитам – какво мислите за такъв вид женска консултация? Дали бихте искали вашата бременност да бъде следена от акушерка или предпочитате да е от лекар? Моля пишете ми вашите отговори в коментарите. Благодаря!

 

Предишните ми публикации за акушерската практика в САЩ можете да прочетете тук:

Моята акушерска практика в САЩ – част 1 – за практиката и ситуацията в САЩ като цяло

Моята акушерска практика в САЩ – част 2 – за амишите

Моята акушерска практика в САЩ – част 3 – за родилния център

 


Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

15 thoughts on “САЩ – част 4. Женска консултация и курсове за бременни

 • Violeta Dimitrova

  Много, много ми харесва този модел на женска консултация!!! Искрено се надявам все някога това да е възможно и у нас… Успех, Оля!

 • Галина Маринова

  И аз бих предпочела женската консултация да протича по този начин и раждането да е у дома 🙂 Благодаря ти за всичко, което правиш, Оля! Успех!

 • Krasi

  Току що се връщам от консултация и ще епотвърдя, че при мен не протича по този начин. Това че лекар я води, не мисля че компенсира това, че 7 месеца никой не ми е мерил кръвното, например. Доста от описаните тестове и изследвания май не са ми правени (хем живеем в общество, което не се е отказвало от технологиите). Но виж ултразвук ми правят всеки път…Та, без да се оплаквам, описаната в статията консултация ми се вижда в пъти по-смислена от моята в момента.

 • Диана

  Аз определено бих предпочела опитна акушерка пред лекар. Може би не е свързано с това, че са лекари, а по-скоро с българската реалност, но лекарите, които срещнах аз през 2015 за моята бременност определено гледаха повече как да си платя за още нещо вместо реално да се грижат за най-доброто за мен. Лекарката, която водеше консултациите ми дори не беше чувала (!!!!) за отложеното рязане на пъпната връв. Чу за първи път от мен, беше изумена и след минутка размисъл изтърси, че не можело да се чака да спре да пулсира пъпната връв, защото бебето щяло да се задуши през това време. Не смяташе първия контакт с бебето за важен, дори препоръчваше секцио. Когато съм й звъняла притеснена, че имам кървене примерно, тя не ме успокояваше, а по-скоро ми се караше по телефона, че съм била безотговорна и не съм се пазела. Подмина с лека ръка вагинална инфекция, понеже казваше, че сега не ми се полагал вагинален преглед, а следващия път като продължавах да съм със симптомите ми се накара, че не съм била лекувана толкова дълго… въобще… може би това не е и съвсем доктор, който си разбира от работата… но си мисля, че ако беше акушерка, вероятно щеше да знае по-добре за това кое е патология и кое не, щеше да подкрепя повече изборът ми за естествено водене на бременност и раждане… за щастие не раждах при същия лекар.

 • Елица

  Независимо дали акушерка или лекар, то би било хубаво един преглед да протича по описания от теб начин. Ще бъде хубаво да направиш подобен кабинет, представям си го:) Успех Олга!

 • Ваня

  Здравей Олга,
  Много съм впечатлена от целият разказ за акушерската ти практика в САЩ. В момента съм бременна в 18гс и си мечтая за едно спокойно естествено раждане в подобен родилен център. Описаният модел на женска консултация дава на жената спокойствие и сигурност и пълна информация за всичко, което и е нужно да знае. Убедена съм, че и у нас ще стигнем до този модел и се надявам това да стана възможно най-скоро.
  Благодаря за многото безценна информация, която споделаш с нас.

 • Мария

  Би било прекрасно да е така у нас, стига да се ангажират истински квалифицирани хора като теб. Аз лично бих се чувствала много по-спокойна и сигурна в една такава обстановка, а тревогите иначе идват малко вповече, когато се разглежда само като медицински процес, както е сега.

 • Мариана

  При мен донякъде лекарката прави всеки месец измерванията,които казвате.В началото,когато се записах при нея,ми връчи материали за четене и аз си набавих,но в БГ няма такава информация относно хранене,оформяне на зърна,как протича раждането от самия лекар.Само,ако го попиташ.Това става,ако посещаваш отделно училище за бременни или ден на отворени врати към болница.
  Така,че може да направите такъв курс.
  Все още в БГ се смята.че лекаря/затова се казва акушер-гинеколог/ е по-добър от една акушерка и те само са помощен персонал.Когато се промени това,тогава и лекаря ще има само ръководна функция.

  • Olga Post author

   Мариана, аз не съм съгласна с концепцията, че една професия е подчинена на друга. Акушерката е специалистът по нормална бременност и раждане, а акушер гинекологът – по патологичната бременност и раждане. В развитите страни акушерките проследяват нормална бременност и водят нормално раждане самостоятелно – лекар викат само при проблем.
   А курсове за бременни организрам вече почти 8 години.

 • Любка

  Да, разбира се, че бих предпочела консултации, водени от акушерка и раждане също. 😉

 • Adelina

  Отскоро съм акушерка, мечтая да ми се случи всичко, което описваш. Искрено се надявам някога да бъда част от такова нещо :)!

 • Лора

  Напълно съгласна съм и подкрепяща гореописаното. Това е най-добрият начин да се третират бременността и раждането.

 • Лора

  За голямо мое щастие моето раждане беше точо такова, бях подкрепяна от опитна акушерка, мъжът ми беше до мен през цялото време и намесата на лекар само би ме накарала да се чувствам болна вместо силна.

 • miss G

  Всичко, което описвате е прекрасно и дай Боже повече жени да могат да получат такава качествена грижа и в България. За себе си мога да кажа, че след лошите ми и травматични спомени от първото ми раждане, избрах втория път да проследяват бременността ми в кварталната поликлиника, където освен акушер- гинеколог имаше една прекрасна възрастна и опитна акушерка, която провеждаше прегледа всеки път- тегло, кръвно, фундус, обиколка на корема, палпация, разпитваше ме за оплаквания и проблеми и понеже бях по здравна каса докторката ме прегледа само два пъти с ултра звук и ми взе два пъти вагинален секрет, отделно ме пращаха три пъти на изсл.за кръв и урина. Много съм доволна. Нормалната бременност при здрава жена не изисква нищо повече от това, което ми даваше при всеки преглед тази акушерка и всичко това се покрива от здр.каса. За сравнение първият път си платих проследяването и за капак докторката се опита да ме изнуди да и платя предварително почти 1000 лв.(и това през 2009- та, когато 1000 лв.бяха много повече от сега)в случай, че се наложи да си прекъсне отпуската или да ми прави спешно секцио. Отрязах я и родих нормално на друго място! После разбрах, че 85% от нейните пациентки приключват именно с ненужно секцио 🙁
  Пожелавам си всичко, което описвате да стане масова практика и в България!