След академията за акушерки 2


На 31 октомври присъствах на Академията за акушерки във Велико Търново, събитие организирано от Алианса на Българските Акушерки.

Все още съм под силно впечатление от срещата с проф. Лесли Пейдж, президент на Кралския Колеж по Акушерство, Великобритания. Толкова елегантна и благородна, толкова красива въпреки годините и толкова много ме докоснаха нейните думи. Тя практикува акушерство вече 51 години. Разказа за нейното собствено раждане на 46 години, как лекарите са й предлагали секцио, а тя е казала „No way!“ и как раждането й е дало усещането, че може всичко на този свят. Говореше много за това, че социалният контакт между майката и акушерката е не по-малко важен от медицинската грижа. Разказа за една жена с много медицински проблеми и високо рисково раждане. Лесли е предложила да й разтрие гърба и е била до нея. След като раждането е минало, жената е казала „Знаеш ли кога разбрах, че всичко ще бъде наред? Когато ти предложи да ми разтриеш гърба“. Разказа за акушерството в Англия, за това че използват често басейни за раждане, жените раждат в различни пози, пъпната връв се прерязва след като спрат пулсациите, а бебето остава в контакт skin-to-skin с майката два часа след раждане, как няма детски отделения и бебетата спят при майките. Направи преглед на научините изследвания, които доказват колко е важна продължителната грижа от акушерка, че това намалява смъртността, нивото на интервенции и усложнения. Каза, че всяка жена има нужда от акушерка и само някои жени имат нужда от лекар. Каза, че тялото и психиката са свързани и че страхът пречи на раждането. Каза Giving birth is generally very safe и още Midwifery is simple. Толкова просто и толкова трудно постижимо на практика….

С този слайд проф. Пехливанов, републикански консултант по акушерство и гинекология започна своята презентация „Секциото – необходимо и спорно“. Задраскани са 10-15%, препоръчани от СЗО и се твърди, че трябва да се осигури секцио на всички жени, които имат нужда от него. В този момент в душата ми се надигна негодувание, но след това презентацията се оказа адекватна, добре аргументирана и подплатена с изследвания. Професорът разнищи митовете, с които често се обяснява нарастването на процента секцио, като по-напредналата възраст на жените, по-едри бебета, ин витро, близнаци, желание на жените и т.н. Всъщност процентът нараства във всички групи, независимо от възрастта, здравословното състояние и социалния статус на жените. Представи ситуацията в различните страни по света. Обясни наистина адекватно истинските рискове от цезаровото сечение. Разказа за Деми Мур, Памела Андерсън и други звезди, които са родили нормално. „Нима тези красавици не са се информирали добре преди да вземат решение? Как на Кейт Мидълтън не са й паднали тоновете и не са я вкарали в операционната?“. И завърши с „Акушерки, бъдете до жените, информирайте ги. Не са виновни за всичко лошите доктори. И вие имате роля за сегашната ситуация“.

Италианските гости на академията – Антонела Несполи, Вирна Зобби и Симона Фиумаджали, акушерки и преподаватели в Медицински университет в Милано споделиха своя опит за акушерска женска консултация и за това как акушерките-студентки оказват продължителна грижа на жените в процеса на своето обучение и какъв благотворен ефект има това. Разказаха какви опции за място за раждане имат жените в Италия – могат да родят вкъщи, в независим акушерски родилен център, в акушерско отделение към болница или в болница с лекар и акушерка. Проучванията показват, че раждането извън болница е безопасно, особено за вече раждали жени. Споделиха техния опит за асистиране по време на раждане в различни позиции (Как се прави епизиотомия, ако жената е на 4 крака ли? Ами много лесно – тя просто не се прави 🙂 ).

 

Имаше много какво да се чуе и научи, за съжаление аз бях само за един ден. Мога само да се надявам, че присъстващите акушерки са възприели нещата, които се казаха, а ако поне малка част от тях внедрят на практика, това ще е стъпка напред. Защото пътят, който имаме да извървим е дълъг и труден.

 

Благодаря на организаторите за усилията!

 

Поздравям всички с химна на акушерките, създаден по идея на Антоанета Димитрова, нашия курсов ръководител

 


Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 thoughts on “След академията за акушерки

  • Катя

    Браво, Олга, и благодаря за информацията! Прекрасно е, че се случват такива събития и се дава кураж на майките!

  • Каролина Денчева

    Всички знаем, че раждането е нормален физиологичен процес и затова всяка една жена, на която й предстои раждане трябва да се подготви добре психически за него, да си припомни, че в природата всички бозайници раждат и то без никаква външна помощ и не изпитват болка, защото болката се усеща и засилва от страха – той е най-големият враг на родилката и води до различни усложнения при раждането, като най-честото е секциото, към което много жени прибягват от страх, да не усетят някаква болка при раждане и без да се замислят на каква опасност излагат себе си и бъдещото си дете, независимо от напредването на операционната техника и по-честите успешни резултати при тази операция. Не трябва да се забравя, че при всяка операция има риск, особено при такава голяма коремна операция. Лично моя приятелка на третия ден след секцио получи тежък перитонит и преживя в рамките на три месеца още две операции за поставяне и отстраняване на анус-претер. Като казвам това, не искам да плаша жените, на които по медицински причини се налага оперативно раждане, но всяка здрава жена трябва да бъде разумна и да избере най-разумния и приятен начин, т. е. естественото раждане, защото раждането е най-важното предназначение на жената в нейния живот и тя, уважавайки себе си, трябва да иска да го изживее изцяло и в пълно съзнание, и активно да участва в родовия процес, защото той е и началото на нейното майчинство, затова тя не трябва да бяга от него, защото всеки момент от раждането, подготвя организма на майката и детето за следващия етап и така всичко минава леко и безболезнено и майката успява успешно да закърми детето си, а всички знаем колко важно е това и за двата организма – майчиния и детския. Кърмата и по-специално коластрата, предпазват детето от заболявания, а кърменето води до по-бързо нормализиране размера на матката и нейното изчистване, а също предпазва в последствие от развитието на рак на гърдата. Мисля, че това, което кара младите майки да се страхуват от раждането и да вземат неправилни и опасни решения е тяхната недостатъчна подготовка за майчинство. Не е достатъчно това да се прави, когато жената очаква дете, а много по-рано. Казвам го от личен опит, защото от малка четях такава литература и след това нямах никакви проблеми през бременността, раждането и отглеждането на детето. Младежите и от двата пола трябва да се подготвят за живота още в училище с въвеждането още от най-ранна училищна възраст на такъв учебен предмет за здравна култура, в който според възрастта учениците да се запознават с изискванията за хигиена и зравословен начин на живот и хранене, а също и с профилактиката на социално значимите и полово преносимите заболявания, зависимостите и злополуките и първа помощ. Така младежите ще встъпват по-уверено в живота и ще се повиши общата здравна култура на нацията, с всичките положителни последици от това.