Върнах се от акушерска практика в Америка. Искам да разкажа.


 

Както някои от вас вече знаят, през август изкарах акушерска практика в холистичен родилен център в Пенсилвания, САЩ. Имах възможността да се уча от акушерки, които помагат на огромна общност от амиши – много натоварена акушерска практика, където раждания се случват всеки ден, често по няколко на ден. Акушерката, която ни обучаваше, е асистирала на над 7000 раждания. Общността е уникална с това, че се раждат по много деца (10-15 деца в едно семейство не е необичайно) и че почти напълно се изключват медицински технологии като ултразвук, медикаменти и др. т.е. те се използват само в животозастрашаващи ситуации.

 

През времето, което изкарах там, се потопих в тази напълно различна култура, преглеждах бременни жени и новородени, асистирах на домашни раждания и изучих как функционира един такъв център на практика. Всички раждания, на които присъствах бяха напълно естествени. Сигурна съм, че тук в България имаме много какво да научим от този опит, особено ако искаме един ден и тук да има родилни центрове и законово регламентирана възможност за раждане у дома.

 

Връщам се вдъхновена и нямам търпение да споделя с вас новите знания, умения и тази нова гледна точка към процеса на бременността, раждане и отглеждането на деца! Тази неделя, на 13 септември започва курсът „Информиран избор за раждането и след това“. Започваме с най-важния модул „Бременност“ – най-важен защото правилните навици, начинът на хранене, движението, мисленето и психическата нагласа през бременността имат огромно значение за това как ще мине раждането и не само! Все още има свободни места, но побързайте! Пилатес за бременни възобновява заниманията от 8 септември, вторник от 18:30. А ако за Вас лично темата не е на дневен ред в момента, не забравяйте да споделите информацията с Вашите бременни приятелки 🙂

 

Освен това имам специална покана за всички, които се интересуват от темата за естественото раждане и традиционното акушерство. Каня ви на среща, за да ви разкажа това, което успях да видя, да науча и да усетя по време на моята практика на това вълшебно място. И може би заедно да помислим какво следва от тук нататък?

 

Заповядайте в Център „Естествени идеи“, ул. Московска 27Б, ет.2, ап.4, на 18 септември (петък) от 18:30. Доколко часа ще продължим, зависи от вашите въпроси. Вход свободен! Моля пишете ми на oducat@gmail.com или във фейсбук, зако смятате да дойдете, за да се ориентирам в бройката участници. Фейсбук събитието ще намерите тук.

Пожелавам вдъхновяващ и успешен нов сезон на всички! Очаквам ви!
Олга Дукат.

 

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *