Световна седмица на раждането 2015


 

Световната седмица за уважение към раждането (World Respecting Childbirth Week) ще бъде отбелязана в цял свят между 17 и 24 май 2015 г. Това е международна инициатива, която стартира през 2004 г. От тогава седмицата се отбелязва през месец май всяка година в различни държави от цял свят – Европа, САЩ, Канада, Латинска Америка, а от 2009 г. и в България. Световната седмица дава възможност за популяризиране на естественото раждане и за привличане на общественото внимание към актуални теми и проблеми. В зависимост от темата на седмицата, се поставят различни цели и се организират различни мероприятия.

 

Темата тази година е – Продължителна любов и подкрепа за мен и моето бебе.

 

Много изследвания потвърждават, че продължителната подкрепа има огромно значение за благополучното протичане на раждането. Майката и бебето са изключително уязвими в този момент, притесненията са много, а спомените от събитието остават за цял живот. Раждащите жени имат нужда от подкрепата на хора, които познават и на които имат доверие. Присъствието им намалява страха и безпокойството, а преживяването е по-позитивно като цяло. Но от кого да потърсим тази подкрепа? Ще я получим ли? Какви са ролите на всичките участници в процеса? Тези въпроси ще ни вълнуват тази седмица.

 

Ето какво сме подготвили по случай седмицата:

 

– До 31 май можете да изпратите вашите разкази и размисли на тема „Подкрепата по време на моето раждане“ на e-mail oducat@gmail.com. Най-сполучливите разкази ще бъдат публикувани на сайта www.doula.bg, а победителката ще получи подарък – еластичен слинг от Естествени идеи, цвят по избор.

 

– На 23 май събота от 15:00 в център Естествени идеи, ул. Московска 27Б – Безплатна фотосесия за бъдещи и настоящи майки с фотографско студио phoTOof YOU и дискусия на тема „Подкрепа по време на раждане“.

 

За нас бременните жени и младите майки са красиви и споменът за този неповторим период непременно трябва да се запази завинаги. Нека да се срещнем в приятна и непринудена обстановка и докато правим снимките, да си поговорим по женски за най-вълнуващата тема – раждането 🙂

 

Ще поговорим за:

 

– Какви са нуждите на раждащата жена и защо подкрепата е толкова важна

 

– Какви са ролите на хората около нея – на бащата, на лекарите, на акушерката и на дулата и как всеки от тях може да помогне

 

– Каним наскоро родилите майки да дойдат да споделят своя опит и да разкажат дали получиха тази така необходима продължителна подкрепа по време на ражданията си.

 

Препоръчително е да сте в напреднала бременност за фотосесията. Ако сте вече родила, доведете бебето си 🙂 Желателно е да се подготвите с грим, а ако имате подходящи аксесоари ги донесете. Вход свободен, задължително е записване на info@estestveni-idei.com или на 029866180. Местата са ограничени! След това с вашето съгласие със снимките от тази фотосесия ще украсим стените в Център Естествени идеи.

 

Снимката е на фотограф Драга Сапаревска и е от миналогодишната фотосесия.

 

 

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *