Визия за промяна: Благовеста Костова 1


 

Продължавам поредицата от интервюта „Визия за промяна“. Днешното интервю е с Благовеста Костова, акушерка, член на управителния съвет на Алианса на Българските Акушерки. Светът се нуждае от акушерки като Благовеста. Тя е специалист с огромен опит, който не спира да се развива – непрекъснато участва в национални и международни конференции, интересува се от новостите, предава своя опит и знания на по-младите колежки и на бременните жени и от години работи активно за промяната на родилната помощ в България към по-добро.

 

1. Моля те да се представиш. Защо реши да станеш акушерка, откога работиш като такава? На колко раждания си асистирала?

 

Благовеста Костова, акушерка с 37 години стаж. Майка ми имаше приятелки акушерки, а и ме водеше на гости често у акушерката, която е акуширала при моето раждане и така се влюбих в професията от дете. Сигурно за 37 години съм акуширала не стотици, а няколко хиляди раждания.

 

2. Би ли описала с няколко изречения кои са основните проблеми на родилната помощ в България?

 

Основен проблем е липсата на информираност и акушерска грижа.

 

3. Каква е ролята на акушерката в България? Различна ли е от ролята на акушерката в другите европейски страни?

 

Да, различна е.

 

4. Според теб ще се наложи ли професията дула в България или това е временно явление, докато акушерките си извоюват повече права? Има ли конкуренция между акушерки и дули?

 

Професия дула ще се наложи, вече се е наложила в големите градове, но все още няма нужната популярност сред населението и приемане. Конкуренция между акушерка и дула не може да има, отговорността на акушерката е на друго ниво от тази на дулата, както и същината на професиите е различна. По-скоро хонорара на дулата е много по-висок от това, което трябва да получи акушерката за едно раждане и това поражда конфликт на интереси, който скоро няма да бъде разрешен.

 

5. Каква е твоята визия за промяна? Какво според теб трябва да се промени, за да има повече доволни от раждането си майки?

 

Първо трябва във всички болници майките да имат свободен достъп до децата си, навсякъде бебетата да са при майките. При нормално протичащ послеродов период да се съкрати престоя на майката и бебето в отделениета на 24 часа. Като разбира се се изгради стройна система на пред и послеродов домашен патронаж. Раждащата да има право да избира с кого да ражда и това да не е обременено от допълнителни такси. Също така да се уважава визията и плана на раждащата за процеса на раждане.

 

6. Какво би искала всички бременни жени да знаят?

 

Основно да са добре подготвени и да следват ритъма на раждане. За съжаление това куца на 80 процента от раждащите жени разбира се, не по тяхна вина. Просто системата е изключително погрешна. Също така да имат представа от акушерска грижа и навреме да се обръщат за всички въпроси касаещи нормалния процес на раждане и послеродова грижа към своите акушерки.

 

7. Коя е най-голямата ти мечта, свързана с раждането в България?

 

Да се създаде комфортна обстановка в родилните отделения, да се уважават правата на майките и бебетата, да има родилни къщи и да се въведе холандският модел на майчино и детско здравеопазване, особено в сферата на акушерската грижа.

 


Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

One thought on “Визия за промяна: Благовеста Костова

  • Елена Василева

    Благовеста, имаш огромното ми уважение и цялата ми обич, за това, което си! Благодаря за вдъхновението и честит празник!