Обезболяване с електрически импулси (TENS машинка) 1


 

Имам си нова придобивка, която започвам да изпробвам на практика 🙂 Това е TENS машинка, която се използва за облекчаване на болките по време на раждане. Когато всичко върви нормално, а майката е подготвена и мотивирана, тя би могла да се справи с болката от контракциите без никакво обезболяване. Но все пак има случаи, когато всички методи и средства са добре дошли. TENS машинката е един интересен метод за немедикаментозно обезболяване, който все още е по-малко познат и почти не се използва в България. В другите държави се използва ефективно за контрол на болката по време на раждане и други остри и хронични болки от поне 20 години.

 

Какво е TENS?

 

TENS означава transcutaneous electrical nerve stimulation – транскутанна електрическа стимулация на нервите. Думата „транскутанна“ означава през кожата. Машинката представлява четири залепващи се пластинки (електроди), свързани чрез тънки жички с дистанционно. Пластинките се залепват от двете страни на гърба на жената – две под линията на сутиена, две над бикини линията. Машинката изпраща слаби импулси на електрическа енергия, които достигат до кожата чрез жичките и пластинките. Усеща се като боцкане, гъделичкане, изтръпване кожата, в зависимост от силата и режима за работа. Раждащата жена сама преценява кога да задейства машинката – има копчета, които контролират честотата и силата на импулсите. Дистанционното може да се закачи на дрехите или на врата.

 

Как работи?

 

Действието на TENS машинката се дължи на комбинация от фактори. Когато изпитваме болка, посланието за тази болка се изпраща чрез нервите към мозъка и тогава я усещаме. Леките електрически импулси от TENS машинката се изпращат през кожата към нервите. Тези сигнали се конкурират със сигналите за болка от контракциите и им пречат да достигнат до мозъка. Мозъкът регистрира усещането за изтръпване получено от машинката, повече отколкото усещането за болка. TENS помага за отделянето на ендорфини – естествените обезболяващи на тялото. Освен това дава на майката усещане за контрол, успокоява я и я разсейва.

 

Най-често машинката се използва в ранната фаза на раждането. Може да се включи още когато започнат контракциите, особено ако са съпроводени от болки в гърба. Започва се от най-ниската степен и постепенно се увеличава силата на импулсите с увеличаването на интензитета на контракциите. Ако помага, може да се използва и в по-напреднал етап от раждането.

 

Предимства:

 

– Няма данни за неблагоприятни странични ефекти за майката и за бебето

– Не се отразява директно върху хода на раждането

– Майката остава активна, може да се движи свободно

– Може да се използва толкова дълго, колкото е необходимо и да се свали по всяко време

– Може да се използва и вкъщи и в болницата

– Не е необходимо присъствието на лекар, за да се използва машинката

– Може да се комбинира с други методи за обезболяване

– Машинката е портативна и неинвазивна, лесно се изполва и майката сама я контролира

– Особено помага при болки в гърба

– Може да се използва и след раждането, например след цезарово сечение, а също и за възстановяване на тазовото дъно и влагалището.

 

Недостатъци:

 

– Най-ефективна е в ранния етап на раждането и не чак толкова ефективна в по-напреднал етап

– Ще трябва да се свали по време на електронен момиторинг на плода

– Партньорът или дулата по-трудно ще могат да масажират гърба на родилката

– Не може да се използва под душа или във вана

– Може да мине известно време (около час) преди да започне да действа

– Не помага на всички жени

– Понеже трябва да се регулира копчето при всяка контракция може прекалено много да ангажира вниманието на жената

– Не е толкова ефективна като грижата на една дула 🙂

 

Противопоказания:

 

– Не се използват преди 37 гестационна седмица

– Не се използва при епилепсия и сърдечни проблеми

– Не се използва при недиагностицирана болка

– Не се използва върху наранена или раздразнена кожа

– Трябва да се сваля на всеки 12 часа

 

Разбира се доколко TENS машинката ще помогне и ще бъде ефективна е строго индивидуално. Засега я пробвах върху хора, които не раждат в момента и върху себе си – усещането е интересно и приятно. Само веднъж я включихме по време на контракции, но майката каза, че й действа разсейващо и я махнахме.

 

Всички майки, които ще раждат с мен, ече могат да разчитат и на този метод за обезболяване, стига да желаят. Ако някой иска да наеме машинката, свържете се с мен. Ако някой има опит с TENS, ще се радвам да сподели 🙂

 

 

 


Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

One thought on “Обезболяване с електрически импулси (TENS машинка)