Защо някои хора си ядат плацентата и какво направих с моята 12


 

Миналата седмица много се коментираше това, че Ким Кардашян планира да изяде плацентата си. От коментарите стана ясно, че повечето хора изобщо не са чували за свойствата и различните приложения на плацентата, както и за традициите и обичаите свързани с нея в различните страни по света. Гледаме на плацентата като на биологичен отпадък и дори не подозираме какво изпускаме. Не ви призовавам непременно да си ядете плацентата, признавам, че и за мен това е малко в повече 🙂 Моля да не се шокирате от статията, нека малко да разширим кръгозора си!

 

Всъщност има много различни варианти плацентата да се използва.

 

Плацентата съдържа изключително важни вещества: стволови клетки, растежни фактори, желязо (много важно за снабдяването на клетките с кислород), аминокиселини, есенциални мастни киселини, витамин В6 (помага за изработването на антитела), витамин Е (помага за възстановяването на клетките на кожата), хормона окситоцин (изключително важен за раждането и кърменето), фибробласти, които подпомагат метаболизма на клетките, оздравяването и възстановяването на клетки и тъкани, хормони, които намаляват стреса.

 

По време на раждането майката губи кръв, което означава големи загуби на желязо, което може да доведе до изтощение. Консумирането на парче от плацентата значително намалява кръвозагубата след раждането, помага за възстановяването на травмите, доставя важни хранителни вещества и хормони, дава на майката усещане за сила и баланс, подпомага имунната система, ускорява слизането на млякото, намалява риска от следродилна депресия. Плацентата може да помогне за възстановяването на майката по много начини – от нея може да се направят шейкове, капсули, тинктури, кремове, есенции и хомеопатични лекарства и всички те по свой начин подпомагат естественото възстановяване на тялото.

 

Шейк от плацента

 

Казват, че най-ефективният начин да се използва плацентата е да се консумира сурова колкото се може по-скоро след раждането. Разбира се това е и най-шокиращият начин 🙂 Смесва се в блендер малко парче сурова плацента, 1 банан, 1 кутийка малини, боровинки или ягоди, 50-150 мл вода, може да се добавят и малко годжи бери. Хората, които са го опитвали, твърдят, че вкусът на плацентата изобщо не се усеща и че е много ефективно, особено след дълго раждане или след цезарово сечение.

 

Капсули

 

Има различни методи за капсулиране на плацента. Единият метод е сурова плацента да се дехидратира, стрива се на прах и се слага в капсули. Другият метод е преди това да се задуши с билки. Капсулите се съхраняват на студено тъмно място и трябва да се консумират от майката в рамките на 6-12 месеца. От една плацента може да се направят около 100-300 капсули.

 

Тинктура и хомеопатични лекарства

 

Тинктурата се приготвя като парче сурова плацента се поставя в алкохол. Използва се при емоционална и психологическа нестабилност, също е много ефективна при ПМС и менопауза. От тинктурата може да се приготви хомеопатично лекарство.

 

Хомеопатичното лекарство от плацентата може да се използва за детето при различни ситуации през целия му живот. Може да помогне при емоционален дистрес, депресия, безпокойство, хормонален дисбаланс, а също и при колики при бебетата, никнене на зъбки или безпокойство при раздяла и много други.

 

Крем или емулсия

 

Прах от плацента или тинктура от нея може да се смеси с различни видове крем или емулсия и е отлично средство за излекуване на кожата. Кремовете от плацента се използват за подмладяване от много време. Освен това могат да помогнат заздравяването на белег от секцио, да намалят стриите, да излекуват разранени зърна и подсичане при бебета. През 1994 година в Англия е разкрита и забранена практиката болниците да продават плацентите на нищо неподозиращи майки на френски козметични компании.

 

Традиции и ритуали

 

От векове в различните държави по света съществуват множество традиции и ритуали, свързани с плацентата. В Африка съществува цяла церемония по погребването й. В Азия се изсушава и се добавя към различни рецепти. В Индонезия на плацентата се гледа като на близнак на детето – задължение на бащата е да я измие, увие и погребе. В Камбоджа плацентата се увива в листа от бананово дърво и три дни стои до детето, след което се погребва. В някои страни плацентата се осолява, в някои се изгаря. В някои култури, ако детето има нужда от специална защита, на вратлето му се слага парче изсушена плацента.

 

Също хората често правят отпечатъци от плацента – получава се доста интересно дърво на живота.

 

 

Най-разпространената традиция свързана с плацентата е да се зарови в корените на дръвче. Съществува вярване, че ако се зарови близо до дома, детето ще запази връзката си със дома през целия си живот и ще се връща там отново.

 

Какво направих с моята плацента?

 

Заровихме плацентата на третото ми дете в планината. Заедно с децата посадихме дръвче и сега това е нашето дръвче, което често ходим да посещаваме. В момента то е високо колкото детето и ще бъде интересно да наблюдаваме как расте. Изобщо беше хубав начин да си прекараме приятно и да разкажем на децата интересни неща за плацентата и раждането 🙂

 

 

А вие какво направите с вашата плацента? 🙂

 

Източници:

 

Placenta Network http://placentanetwork.com

Placenta – the gift of life http://www.midwiferytoday.com/books/placenta.asp

Three Keys to Avoinig Postpartum Hemorrhage

http://midwiferytoday.com/articles/hemorrhage.asp

Placenta Traditions http://www.birthtoearth.com/FAQs/Placenta+Traditions.html

 


Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

12 thoughts on “Защо някои хора си ядат плацентата и какво направих с моята

 • Haida

  Моята още е замразена в камерата, чакаме да се преместим в собствен дом, за да я заровим там

 • Мери

  Емината плацента я заровихме в градината в дворчето ни, при цветята 🙂 Винаги ми е много мило татко ? като я попита „Емма, знаеш ли какво има тук заровено? Твоя първи дом, твоето вълшебство!“ А тя се усмихва:)

 • Лидия

  И моята плацента стои замразена в камерата още, в изчакване да се намери „мястото“ за вкореняването й. А след раждането хапнах едно парчченце – така, натюр – и за моя изненада дори беше вкусно. Може би ако си бях пуснала предразсъдъците, че е сурово месо, че е мое, щях да повърна още при мисълта.. Но за мен раждането като смисъл и преживяване беше вълшебен момент с много дълбоко проявление и усещане, така че и приоритетит ми бяха съвсем друго…

 • Mitsev

  И на второто ни дете седя в камерата докато се настанихме в нашия дом. Сега подхранва централно двора под корените на неговото дръвче 🙂

 • Мама

  И нашата е още замразена в камерата, а малкият човек направи годинка вече. Едва ли в нея има нещо полезно след толкова време. Но също ми се иска да я заровим в градината на къщата, която ще построим и да гледам как расте дървото с годините.

 • Inoya

  Aз изядох едно парче след раждането. Беше доста жилаво, но може би си свърши работата, защото се възстанових много бързо и без кръвозагуби /огромна разлика с болничното раждане и обилната кръвозагуба след него/. Останалата част беше замразена дълго време, след което я закопахме до едно плодно дръвче в двора ни.

 • Мири

  Моята беше капсулирана около 120 бр. Капсулите ми стигнаха за два месеца. Имам и тинктура, която ползвам при необходимост.

  • Силвана

   @ Мири: къде правят тази услуга в България? И аз искам да капсуловам плацентата си след раждането.. Но се чудя, тъй като имам Хашимото, дали засегнати клетки и антителата които атакуват щитовидната ми няма да отидат и в плацентата? Ако да, тогава дали ще е полезно да ги приемам изобщо капсулите?

   • Olga Post author

    Силвана, консултирах се с опитни акушерки. Не ви съветват да консумирате плацентата.

 • Olga Post author

  Силвана, можете и сама да го направите. Плацентата се изсушава, смила се и се слага в капсули, които може да се купят онлайн. Ако се интересувате, ще ви напиша по-подробно как се прави. По другия ви въпрос нямам информация, ще проуча. Можете да пишете например на http://www.placentanetwork.com – предполагам, че ще знаят.