Световна седмица на раждането 2013


 

Световната седмица за уважение към раждането (World Respecting Childbirth Week) ще бъде отбелязана в цял свят между 20 и 27 май 2013 г. Това е международна инициатива, която стартира през 2004 г. От тогава седмицата се отбелязва през месец май всяка година в различни държави от цял свят – Европа, САЩ, Канада, Латинска Америка, а от 2009 г. и в България. Световната седмица дава възможност за популяризиране на естественото раждане и за привличане на общественото внимание към актуални теми и проблеми. В зависимост от темата на седмицата, се поставят различни цели и се организират различни мероприятия.

 

 

Темата тази година е много красноречива – Не ме безпокойте. Раждам.

 

Раждането е много лично, интимно преживяване, но наистина понякога е много трудно да запазиш личното си пространство, докато раждаш в болница. Акцентът на седмицата е върху това защо е толкова важно раждащата жена да се чувства спокойна, сигурна и да не бъде обезпокоявана и как това се отразява върху протичането на родилния процес.

 

Ето ги нашите събития по случай седмицата:

 

20 май понеделник от 18:00, център Естествени идеи, ул. Московска 27Б – Необезпокоявано раждане в болница – възможно ли е? Среща дискусия с д-р Марта Дончева, акушер-гинеколог. Д-р Дончева работи в Първа АГ болница Света София и има договори с няколко частни болници в София. Ще можете да й зададете всичките въпроси, които ви вълнуват. Ще поговорим за това кога естественото раждане е възможно, а кога се налагат медицински интервенции? Кои изисквания на майките могат да бъдат изпълнени в болницата, а кои не? От какво зависи дали майката ще бъде необезпокоявана, а раждането ще бъде интимно преживяване или ще бъде стриктно контролирано от екипа на болницата? Съвместими ли са двете неща? Ще погледнем на раждането от перспективата на майката, както и от гледна точка на медицинските специалисти и ще потърсим начини за подобряване на комуникацията между нас. Нека заедно да потърсим баланса между потребността от лично пространство и сигурността. Вход свободен, задължително е записването на info@estestveni-idei.com или на 0899991264.

 

22 май сряда от 12:00, център Естествени идеи, ул. Московска 27Б – Бременни и прекрасни – безплатна фотосесия за бъдещи майки с Надя Джамбазова, професионален фотограф http://www.facebook.com/nadya.dzhambazova.photography. За нас всички бременни жени са красиви и споменът за този неповторим период непременно трябва да се запази завинаги. Нека да се срещнем в приятна и непринудена обстановка и докато правим снимките, да си поговорим по женски за това как да се грижим за себе си по време на бременността, как да възвърнем формата си след раждането и разбира се, за най-вълнуващата тема – за самото раждане 🙂 След това с вашето съгласие със снимките от тази фотосесия ще украсим стените в Център Естествени идеи. Препоръчително е да сте в напреднала бременност. Вход свободен, задължително е записването наinfo@estestveni-idei.com или на 0899991264.

 

А ето само няколко от страхотните снимки на Надя Джамбазова:

 

 

На rodilnitza.com ще намерите информация за всички събития по случай седмицата.

 

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *