Дулите към European Perinatal School


 

Както знаете, през 2011 и 2012 години организирахме два курса за дули съвместно с European Perinatal School. Представям ви няколко от момичетата, които са преминали този курс, успешно са положили изпита по физиология и си предлагат услугите на дули. Имаме си вече и първата сертифицирана дула в отбора – Бистра Танева е покрила всичките изисквания по сертификацията и е присъствала на първите си две раждания. Другите момичета са в процес на сертификация.

 

 

 

Бистра Танева, сертифицирана дула

гр. София, тел. 0886 461 070, bisrum@abv.bg

 

Казвам се Бистра Танева. На 45 години съм и имам дъщеря на 23 години.  Каквото и да съм работила в годините, най-голямата ми любов винаги са били децата. Обичам да се грижа за тях, да играя с тях, обичам да им създавам радост и да чувам смеха им. А когато видя бременна жена, сърцето ми се изпълва с нежност. 10 години работих като начална учителка и много харесвах работата си, но реших да направя остър завой и сега работя като масажист. Занимавам се предимно с лечебни масажи,а от няколко месеца в център ”Естествени идеи” предлагаме Туй-на масаж за бебета и деца. Минаха още 10 години, този път рещих да добавя ново знание, което обединява двете ми професии. През ноември 2011 г. завърших курс за обучение на дули с водещи Мери Шварц и Теа Ван Тъйл към European Perinatal School. Завършила съм курс по Ребозо масаж (традиционна мексиканска техника), воден от Теа Ван Тъйл.

 

Курсът за дули, срещата с Мери Шварц и Теа Ван Тъйл промениха живота ми. В мен стана истинска трансформация и сега знам, че искам емоционално и със знания да подкрепям жените, които са решили да дадат живот. Смятам, че раждането е естествен процес, а не патология.То е вдъхновяващо преживяване за майката и в този момент тя има нужда от внимание и грижа.

 

Любими ми станаха думите от книгата „Раждане без насилие“ на Фредерик Лебоае: „Уважавайте момента на раждането…по време на раждането трябва само: търпение, скромност, мир в сърцето, тишина и много любов. Трябва да раждаме без нерви и злоба, защото новият живот прониква в сърцето ви, вижда цвета на вашите мисли. Новороденото е огледало и вие можете да се огледате в него.“ Аз Искрено Вярвам в това.

 

Лидия Тeнева, сертифицирана дула

гр. Сливен, тел. 0899 822 163, еmail: dulaefekt@gmail.comwww.dulaefekt.com

 

Казвам се Лидия Тенева. Майка съм на 3 деца, а в професията дула намерих своето призвание. Връщайки се назад в моя живот, виждам как винаги ме е вълнувало раждането на дете. Все се въртях покрай бебета, а когато пораснах, започнаха да ме вълнуват и бременните. Никога няма да забравя как най-добрата ми приятелка се обади, че отива в болницата, защото има болки и ще ражда. Не знам защо, но веднага отидох при нея. Инстинктивно ми дойде, че тя има нужда да не бъде сама. Още ми е пред очите как се разхождахме в коридора и спирахме на всяка контракция.

 

Когато родих първото си дете , желанието ми да помагам да бременните и младите майки, още повече се засили в мен.За професията дула научих първо от телевизията, после се порових в интернет и колкото повече четях, толкова повече си мислех, те това е точно за мен. Бях убедена, че това е, което искам да правя. За мен дулата беше професия, която съчетаваше работа и удоволствие. Точно тогава предстоеше обучение за дули. Веднага се записах.

 

По време на обучението, продължих да се вдъхновявам. Исках да науча повече и повече. Започнах да си обяснявам  много неща, които ми се бяха случили по време на моите раждания. Разбрах, че имаме права като родилки. Съжалявах, че не съм ги знаела за себе си, но се радвах, че ще мога да помогна на тези, които сега ще стават майки, да имат удовлетворяващо раждане, да се чувстват сигурни и подкрепени, и да вземат информирано решение.

 

Живея с надеждата и вярата, че чрез моята работа като дула ще успея да помогна на много майки да видят раждането и от друга страна, да го видят като нещо положително и естествено. Вярвам, че ще мога да им помогна да преодолеят страховете си. Като дула разбирам, че не всяка жена се стреми към естествено активно раждане. Затова съм си поставила за цел следната мисия – всяка жена, която потърси моята подкрепа, след раждането да се чувства удовлетворена и щастлива. Съвсем ясно осъзнавам, че много пъти желанията и вижданията на жената, няма да съвпадат с  моите разбирания и убеждения. Но в крайна сметка, аз се посвещавам да я подкрепя да роди по начина, по който тя счита за удовлетворяващ.

 

Димитрина Люцканова, дула в процес на сертификация

гр. София, 0887 561 489, lyutskanova@mail.orbitel.bg

 

За първи път чух думата „дула” от една моя бременна приятелка. Нещо ме привлече в разказаното накратко от нея. Потърсих повече информация в Интернет и веднага попаднах на Курс за обучение на дули, който започваше след десетина дена. Кратко размишление и вече се бях записала. Това, което чух и научих беше нещо абсолютно ново за мен (моите две раждания са били преди доста години). Чутото на курса ме заплени. За пореден път се убедих в съвършенството на Природата, на човешкото тяло, на процесите, които протичат в него. А защо ние, хората, трябва да се намесваме в работата на този съвършен механизъм, защо пак си мислим, че сме по-умни от Природата? След курса бях твърдо решена, че ще продължа обучението си за Дула ище практикувам тази професия. Всъщност, професия не е точната дума. Това е призвание. Колкото повече навлизам в същността и чета, гледам, научавам за естественото раждане, толкова повече се убеждавам, че искам да се занимавам точно с това – да работя за връщането ни към нормално, естествено раждане, да помагам на майките да преживеят раждането като най-прекрасния момент в живота си. Да помагам на бебетата да се повяват в нашия свят без стрес и страх, който да остава запечатан някъде там, дълбоко за цял живот. Да помагам майката и бебето да остават неразделни от първия си допир, за да може да се изгради дълбоката връзка между двамата за цял живот. И чувствам, че този път съм тук, на Земята, точно за това!

 

Преминала съм обучение за дули с практически семинар към European Perinatal School с Мери Шварц и Теа Ван Тъйл и съм в процесна сертификация. Завършила съм курс по „Rebozo” масаж (традиционни мексикански техники с шал), воден от Теа Ван Тъйл. Завършила съм курсове по EFT (Техника за Емоционална Свобода), Ошо-масаж Ребалансинг, Бахова терапия. Имам второ ниво Рейки. Изкарала съм четирите нива на психологическия семинар за личностно развитие „Инсайт”.

 

Елена Стоянова, дула в процес на сертификация

гр. Пловдив, 0899 993 043, eliformums@gmail.com, блог http://eliformums.com

 

Казвам се Елена Стоянова , на 36 години, от Пловдив. Консултант съм по лактация към НАПК и Дула към European Perinatal School в процес на сертификация. Майка съм на две страхотни деца. Момиче на 12 год. и момче на 9. Двете ми раждания се случиха напълно естествено. Не разбирах защо жените не искат да поемат тази отговорност. Благодаря на Господ, че колкото НЕ бях информирана, попаднах на страхотен екип с прекрасна акушерка, която имаше много зад себе си. Като казвам „попаднах” е наистина така, защото второто ми раждане се случи отново в нейните ръце. Без да го подготвям. Може би за късмет.

 

През 2005 година пред мен се изправи Център за бременни жени, който е под шапката на Фондация Приятелство. Започнах работа там. Негова  цел беше обучението на бъдещи родители. Опитът, който натрупах там ме научи, че  позитивната нагласа към процеса на бременността, раждането и майчинството е ключът към щастливи майки. Не малко жени ми повярваха, и страхътот промяната и раждането останаха на заден план. Взеха решение да бъдат родители, които са знаещи, информирани и можещи да поемат отговорност за собственото си здраве и за здравето на децата си. Това ме изпълваше с много положителни емоции. Бях намерила своето местенце и моята работа, която ми доставя много удоволствие.

 

Започнах да търся все повече информация, защо естествения страх от раждането се е превърнал в кошмар за жените. Пренасян от уста на уста и от майка на дъщеря. Тогава за първи път се сблъсках с информация за професията дула. Махнах с лека ръка и си казах – “На мен, дула не ми беше нужна. Жените могат да се справят и без това”. Да, но те нямаха моята акушерка.  Това се случи около 2008 година – изглеждаше ми като невъзможна мисия съвместна с болниците. Вече участвах в организирането на събития заедно с ЛЛЛ за промяна на практиките по отношение на кърменето. Бях наясно колко години са необходими, за да се види положителния резултат.

 

Сега отново организирам Училище за родители. През 2010 се записах в обучението за доброволни консултанти към НАПК. Един ден Дулата отново ме настигна. В часа по гимнастика за бременни ми попадна информация, че Сдружение Естествено организира обучение за дули, само че вече  го бях пропуснала. Нещо започна да ме чопли, започнах да търся.  Бях решена да започна он-лайн обучение, когато Център Естествени идеи през ноември 2011 г. организира второ. Този път вече не го пропуснах. Моето първо раждане като дула се случи в най-снежния ден на февруари 2012 г. Почуствах опиянението от това да бъдеш полезен.

 

Мария Христова, дула в процес на сертификация

гр. Варна, 0889 306 731, marisha.x@gmail.com, блог: http://dobrona4alo.blogspot.com/

 

Майка съм на 2 деца, различни, колкото бяха бременностите и ражданията им. Интересувам се от древните традиции и знания, от съвременните открития и постижения. Обичам да общувам. Участвам в обществения живот на Варна за по-доброто бъдеще на децата ни. Чувствам се призвана да работя с бременни и раждащи жени, обичам децата и Земята. Вярвам, че жената в момента на раждане е мощен проводник за природните сили между Земята и Небето, и именно затова усещанията са силни и наситени с чувства. Раждането е незабравим момент, то е труд в Любов и бележи нашия живот. Живея във Варна, но при необходимост мога да поема раждания и в други градове. Предлагам и on-line подготовка и подкрепа.

 

Всяка жена заслужава да изпита магията на майчинството, чудото на раждането и удоволствието от това да дариш и отгледаш нов живот. Подготовката на бъдещата майка и нейният партньор е от огромно значение за раждането и последващия живот на тяхната рожба. Към раждането трябва да се подходи с разбиране, да се изгради синхрон между духа и тялото, между ума и инстинктите, между майката и партньора, и всички участници в този Велик момент. Всичко това и още можем да постигнем заедно.

 

Преминала съм обучения за дули с практически семинари към: DONA International с Дебра Паскали – Бонаро и European Perinatal School с Мери Шварц и Теа Ван Тъйл, в процес на сертификация съм. Завършила съм курс по Ребозо масаж (традиционни мексикански техники с шал) воден от Теа Ван Тъйл.

 

Мая Павлова, дула в процес на сертификация

гр. Габрово, 0878 746 800, maya_pavlova@abv,bg


Казвам се Мая Павлова, на 34 год. от Габрово. По образование сам филолог. Имам 2 деца, чиито раждания протекоха съвсем по различен начин. С появата на второто ми дете открих щастието и възможността на естественото раждане и ще бъда удовлетворена, ако мога да помогна и на други жени да преживеят раждането, такова каквото са си мечтали и искат да бъде. През ноември 2011 г. завърших курс за обучение на дули с водещи Мери Шварц и Теа Ван Тъйл към European Perinatal School. В момента съм в процес на сертификация. Завършила съм курс по Ребозо масаж (традиционна мексиканска техника), воден от Теа ВанТъйл.

 

Естествено раждане – самото му определение описва моята представа за съвършенното начало на връзката между майка и дете. Естествено – така, както природата го е създала, естествено – като дишането и другите физиологични процеси. Това е преживяване, което е лично и неповторимо за двете страни в този процес – майката и бебето. Началото на тяхната връзка за цял живот би трябвало да е празник и да е свързана само с хубави спомени, затова майката трябва да е водеща, решенията да са нейни, да не я правим наблюдател, а да я оставим да е активен участник в това уникално преживяване. Усещатанията и инстинктите на майката са основните фактори, които би трябвало да са водещи, а лекарската намеса да е само когато е наистина наложително.

 

Раждането е тайнство, т.е.не бива да са посветени много хора и майката е единствения човек, който може да избира с кого да го сподели. Раждането е мисия – това е нашата благословия и отговорност и когато на човек му предстои такова важно нещо, има нужда от подкрепа – от някой, който уважава неговата цел, решение и план за постигането и от някой, който му вярва и го подкрепя, който споделя и разбира колебанията, тревогата, но и силата му. Този човек е дулата – тя е тази, която ще вдъхва доверие, спокойствие и непоколебимост, че ще извървят заедно пътя, ако майчините сили не са достатъчни. Нейната подкрепа е безусловна, няма да укори за направен избор, за взето решение, за различен резултат от първоначалните очаквания, а ще сподели радостта, щастието и гордостта от появата на едно малко прекрасно същество. В професията на дула преоткрих себе си в още една роля.

 

И ако за топлата дума ,сърдечното отношение или помощта за близък не се изисква специално обучение, то тук реших да образовам себе си и да превърна част от своите способности в професия. Трогната от мисията и завладяна от идеята, бързо взех решението да стана част отекипа на дулите в България. Безпрекословно смятам, че в страната ни има нужда от хора, които да покажат правилния за всяка една жена поотделно път, за да се върне спокойствието и увереността на бъдещата майка. Да участвам в началото на градежа на една детска съдба за мен ще е не само предизвикателство, но и чест. Наясно съм с отговорността и съм готова да бъда нечия „сестра по природа“, да бъда дула!

 

Таня Иванова, дула в процес на сертификация

гр. София, тел: 0898 444 045, i_tanya@abv.bg, блог http://sharenichorapi.eu/doula.html

 

Казвам се Таня Иванова. Имам две деца. Аз съм дула в процес на сертификация към „European Perinatal School”. Обучавам се за доброволен консултант по кърмене към Национална Асоциация Подкрепа за Кърмене. През август 2012 година присъствах на първото си раждане като дула. Това беше много интензивно емоционално преживяване за мен. Да видя първите магични мигове живот на новия човек беше привилегия, за която съм безкрайно благодарна!

 

Интересувам се от идеи, които правят живота ни по-малко вреден – за нас самите иза света, който обитаваме. Оптимизация на отпадъците – семейните отпадъци събираме разделно и компостираме органичните. Градско земеделие – разполагам с малка градина, но и леха в саксия е вариант. Изработвам изделия от плъст – ръчно изработен филц. Занимавам се с йога.

 

Аз вярвам в свободния избор. Ние трябва да имаме право и отговорност да вземем решение във всеки момент от живота. Мисля, че трябва да се обърне по-голямо внимание на емоционалния комфорт на жените по време на бременността и раждането. Въпросите, които връхлитат бъдещите майки се са много – дали бебето е добре, вредя ли му ако ям това или онова, развива ли се според очакванията, дали ще напълнея много, как ще мине раждането, добре ли ще е детето, ще ме боли ли, колко… Тя трябва да получи отговори. Да говори свободно за всичко, което я вълнува. Да получи информация, да бъде окуражена и насърчена да прави избори да взема решения. Да бъде подготвена за отговорността да си родител. Осъзнаването на собствената отговорност от страна на всички участници – семейство, лекари, акушерки също е от значение. Отговорност имат родителите към бъдещото дете, а медицинските специалисти към детето, майката и семейството и обществото. Обществото от своя страна също трябва да осъзнае колко е важно как се появява на света всеки нов човек, дали расте щастлив и обичан. Грижата за бъдещите майки е нужно да започва преди бременността. Добре е децата да получават правилна и достатъчно информация за секса, бременността, раждането и отглеждането на деца. Дулите имат място в този процес. Те са обучени да разбират раждащата жена, да откликват на нуждите и. Преди обучението обаче е вярата и любовта към живота.

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *