Раждане с оргазъм – да не се разбира погрешно 1


 

Преди известно време една жена ме покани да й стана приятел във Фейсбук. Представи се като бременна, която се подготвя всеки момент да роди по „метода orgasmic birth“. Малко след това ми изпрати снимки от раждането и сподели, че е изпитала оргазъм. До един момент ми беше любопитно, но последваха откровени перверзии – снимки на голи бременни жени пипнати на фотошоп и разни историйки. Oказа се, че и на други мои контакти е писала – на бременни, както и на дули. Разбира се, блокирах я. Кой знае кой се крие зад този акаунт, може да е порно сайт, който по този начин си търси снимки или нещо подобно. Какво да ви кажа – общуването в интернет крие рискове и трябва да сме изключително внимателни какво и с кого споделяме…

 

Има всякакви луди, но ако ги оставим настрана, по принцип хората често интерпретират погрешно идеята за раждане с оргазъм, това ги отблъсква, шокира. Все едно става дума за садо-мазо, а всъщност не е толкова откачено, колкото може да звучи.

 

За първи път чух за това на една международна конференция в Германия през 2008 г., тогава гледах филма Orgasmic birth, а по-късно прочетох едноименна книга. Можете да разберете повече за тях на http://www.orgasmicbirth.com. Имах късмета да се срещна лично със създателката на филма – Дебра Паскали Бонаро, която може би е най-известната дула в света, сертифицирана е от DONA International и Lamaze International. Познавам и Елизабет Дейвис, която е написала книгата – тя е акушерка, преподавател, автор на още няколко книги, от които най-известната е Hearts and Hands.

 

Заглавието на филма и книгата е формулирано по този начин, за да привлича вниманието, да провокира. За съжаление в днешно време парите и сексът управляват света – ако не говориш за тях, нокий не иска да те чуе. Затова авторите се опитват по този начин да промотират идеята за естествено активно раждане, в което жената, а не медицинските специалисти, играе главната роля.

 

Основните послания на филма са:

 

Раждането е много лично и интимно, а не толкова медицинско събитие. Както казва д-р Мишел Оден, раждането е част от сексуалния живот на жената.

 

Раждането не задължително е болка страдание – би могло да бъде удовлетворяващо и прекрасно, не само безболезнено, а дори приятно, ако жената е оставена да го изживее пълноценно.

 

Всъщност има жени, които действително получават оргазъм по време на раждането, но това се случва рядко и определено това не е нито фокусът, нито целта. По-скоро е интересен факт.

 

Д-р Рикардо Джоунс, акушер гинеколог от Бразилия и мой добър приятел също казва, че раждането и сексът имат много общо. Прави паралел между двата процеса, като и двата включват 4 етапа:

 

Сексуален акт:

  1. Желание, възбуда
  2. Плато (самия секс)
  3. Оргазъм
  4. Отпускане

 

Раждане:

  1. Бременност
  2. Контракциите
  3. Напъни, раждане на бебето и плацентата
  4. Първият контакт с бебето

 

Ако сравним тези фази ще видим, че имат много общо. Фазата на желание, възбуда, очакване може да се сравни с бременността. По време на първа фаза на раждането мускулите на матката се възбуждат и контрахират ритмично. А четвъртата фаза и при двата процеса е отпускане, релакс след усилия. Единственото, за което е трудно да направим паралел е между оргазма и раждането. Защото раждането е болка и страдание, докато оргазмът е щастие и удовлетворение. Защото нямаме опит от подобно раждане. Не можем да разберем нещо, което не сме виждали.

 

В книгата The good birth the safe birth на Диана Корте и Роберта Скаер втората глава е посветена на принципа на удоволствието. Говори се за хормоните, които са едни и същи при раждането и секса. Най-важният от тях е окситоцин, наричан също хормон на любовта или срамежлив хормон. За да се изпълнят тези два акта трябва да се намали активността на неокортекса (новата кора на мозъка, мислещия мозък, който ни отличава от другите бозайници). Когато виждаме раждане, виждаме част от сексуалния живот и трябва да имаме същото отношение. Жената има същата нужда от усамотеност, лично пространство. Същата е необходимостта да защитим жената, да не се намесваме, да не пречим.

 

Представете си, че сте с приятеля си в хотел и правите секс. Изведнъж някой чука на вратата и пита „Имате ли нужда от хавлии?“ След 5 минути пак ви прекъсват с друг въпрос. Ясно е, че и за жената и за мъжа  всичко спира. Интимността и удоволствието не може да продължи. Същото нещо се случва по време на раждането. Жената иска да се концентрира, тя е извън този свят, отива на другата планета, така наречената birth land. И изведнъж някой включва лампите, не чука и пита – Какво ви е ЕГН-то? Непознати хора влизат, има машини, които издават звуци. Това изкарва жената извън океана на окситоцин, в който тя се опитва да се потопи. Възникват проблеми в хода на раждането, защото не можем да разберем истинските нужди на жената в този момент.

 

Аз не съм чак толкова разкрепостена и винаги се изчервявам, когато се говори за секс и за оргазъм 🙂 Нямам желание да провокирам никого, но си позволих да публикувам това, защото смятам, че това е нещо основно, което трябва да се знае за раждането. По време на моето естествено раждане не съм изпитала оргазъм, както по време на секс, а нещо много по-велико – не толкова физическо, колкото емоционално. За мен това беше най-хубавото нещо.

 

Предполагам какви коментари може да има, затова за пореден път подчертавам, не съм против технологията. Несъмнено, тя може да спаси живот, но ако не се използва мъдро, може да попречи на естествения процес на раждането. Тук става дума не толкова за ORGASMIC birth, колкото за ORGANIC birth – органично, екологично раждане. Както трябва да запазим природата от постиженията на научно-техническия прогрес, така трябва да запазим и естественото раждане. Дано да успеем.

 

Снимка: кадър от филма Orgasmic Birth

 

 


Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

One thought on “Раждане с оргазъм – да не се разбира погрешно