Традиции и обичаи по време на раждането 2


 

Тази статия е вдъхновена от днешния празник – Бабин ден. Порових се в интернет и открих много любопитни неща за древните традиции свързани с процеса на раждането при различните народи по света. От най-древни времена раждането винаги е било заобиколено от различни вярвания, ритуали и обреди. Любопитно е, че голяма част от тези обреди съществуват и са общи за различни държави в цял свят. Някои от тях бременните жени чуват и до ден днешен.

 

Представата за раждането в много народи от най-древни времена е била като акт на преход от един свят в друг, между живота и смърта, процес, в който участват свръхестествени сили. Затова се е смятало, че бременността, раждането и дните след това са опасен за майката и бебето период, когато те имат особена нужда от защита от злите сили. Освен това много от обредите са били насочени към облекчаване на болката. И на трето място с момента на раждането са свързвали по-нататъшната съдба на човека – каквито впечатления получи бебето в момента на раждането, такъв ще бъде и животът му.

 

Раждането е тайнство

 

Предполагаемият термин за раждането и това, че раждането започва се е пазило в тайна. Вярвали са, че колкото повече хора знаят, че процесът е започнал, толкова по-трудно и болезнено ще бъде раждането. Особено са го криели от младите момичета и неомъжените жени, а също и от хитри и зли хора. Често дори роднини не са знаели предполагаемата дата. Това е много древен обичай, който съществува в много народи. Също така не са купували дрехи за бебето преди раждането, защото са смятали, че чрез дрехите може да се навреди на бебето. Често майката на родилката е подготвяла пелените на бебето, но тайно, далеч от злите очи.

 

Всичко да е развързано

 

Широко разпространено в различните народи е развръзването и отварянето на всичко в къщата, за да се помогне на свободното преминаване на бебето през родовите пътища – не се е допускало до раждащата жена да има завързани възли, затворени съндъци, заключени катинари. В Индия акушерката е отваряла вратите, прозорците и всички бутилки. В Шотландия са развръзвали всички пояси, възли и ленти върху дрехите в къщата. В еврейските и православните традиции при проблемно раждане са се обръщали към свещеник, за да отвори вратата на църквата. В Китай са слагали отворен чадър до раждащата жена. В Русия раждащите жени са пускали косите си, развързвали са поясите си, сваляли са всички накити, а също така са отваряли всички врати, прозорци и шкафове, за да се помогне на бебето да дойде на този свят.

 

Женска работа

 

Традиционно на родилката са помагали само жени. От най-древни времена в Египет, Китай, Израел, Древна Гърция, Древен Рим акушерската помощ е била изцяло в ръцете на жените (бабите). Към помощта на лекари-мъже са прибягвали само в изключително тежки случаи. Роднините са намирали предлог да не са в къщата по време на раждането, ако случайно някой е оставал в къщата е имитирал своето отсъствие, за да не попречи на процеса, например се е преструвал, че спи.

 

В много племена и днес жените раждат самостоятелно или с помощта на най-възрастната жена от семейството (племето). Тази жена след това е помагала в домакинството, участвала е в обредите, в кръщенето и сватбата на детето. В различните народи към бабите са се отнасяли с уважение като към носител на свещени знания, като към хора, които помагат на божествения акт на раждането. В България на 8 януари са отбелязвали Бабин ден, на който са благодарили на бабите. От 1951 г. 21 януари е обявен за ден на родилната помощ.

 

Мъжът при раждането


Различни са традициите свързани с присъствието на мъжа по време на раждането. Има места, където мъжът непременно присъства и помага на жената, „споделя” болката, физически й служи като опора. Това е характерно за Италия, Испания, Франция, Скандинавските страни. В други страни например в Китай раждането протича в присъствието на жени, а на мъжа се забранява дори да стои зад вратата, докато не му съобщят за раждането на бебето. В Древен Рим са слагали новороденото бебе в краката на бащата, а той е трябвало да го вдигне пред себе си, за да покаже по този начин, че го приема в семейството.

 

Място за раждане

 

Местата, където са раждали жените в миналото са били различни. Най-често (в европейските страни, Древен Египет, Древен Рим) са раждали вкъщи. Но понякога се е използвала отделна постройка за тези цели. В Русия това помещение традиционно е била банята, защото там е имало достатъчно топлина и вода и е била далеч от очите на чуждите хора. В някои народи жените са раждали в обора или в къщата на майка им. Преди началото на 20 век жените са раждали основно вкъщи.

 

Поза за раждане

 

В различните народи са имали обща традиция – отсъствие на статична легнала по гръб поза при раждането. Известна е възприетата в азиатските страни и в много от племената клекнала поза. В Холандия през 8-9 век са предпочитали седналата поза, дори зестрата на булката е включвала специален родилен стол. В Древен Египет са раждали седнали на свещен камък, а в Япония – седнали върху вързоп от слама. В индианските племена родителите са клякали с гръб един към друг и са сплитали ръцете си в областта на лактите. В Естония жената е сядала в скута на мъжа си по време на раждането. В Русия жените са раждали клекнали или на колене, а понякога увисвайки на някаква опора. Преди това са обикаляли около предмети, престъпвали са прага, метла или панталоните на мъжа си или са топили банята, като тази физическа активност е помагала жената да роди по-бързо.

 

Някои от тези традиции и обреди звучат странно за съвременния човек, докато други според мен биха могли да бъдат все така актуални и днес. Какво мислите вие? Какви други традиции свързани с раждането познавате?

 

Източници:

http://sibmama.ru/index.php?p=rody_tradiz

http://rojana.ru/rody-v-narodnoj-tradicii.html

http://russian-traditions.ru/rozhdenie/magicheskie-dejstviya-pri-rodax/

http://naturemed.ru/archives/6505

http://izrail.pro/traditscii/obychai-pri-rodah.html

 

 


Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 thoughts on “Традиции и обичаи по време на раждането

  • Фа

    Бяха ми казали, докато бях бременна,като започне раждането и някой от семейството да пусне водата на чешмата да тече, за да мине леко и бързо (като по вода) ;))