Честита Световна седмица на кърменето!


 

Световната седмица на кърменето (1-7 август) е в разгара си! Отбелязва се за 20-ти пореден път в 120 страни по света, а в България за 9-та поредна година. През последните години кърменето е станало неразделна част от живота ми и затова с удоволствие се присъединявам към отбелязването на седмицата.

 

Моят личен кърмачески стаж е 6 години. Откакто се роди големият ми син, кърмя почти постоянно с малки прекъсвания по време на втората и третата ми бременности. За моите деца кърменето винаги е било не само храна, но и източник на утеха, близост, приспивателно, а често и начин за справяне със скуката и за привличане на вниманието. За мен кърменето е специална връзка с децата ми, универсално средство да се справя във всякакви трудни ситуации с бебе или малко дете, време за релакс, моят начин да кажа „Обичам те!“, моят начин да кажа „Писна ми!“ (седни поне за минута на едно място) :-). Но всъщност през по-голямата част от времето кърменето не е нищо особено, просто част от ежедневието.

 

Тези, които кърмите, ще ме разберете 🙂

 

Към тези, на които ви предстои да кърмите – важно е да знаете, че колкото и естествено кърменето, може да бъде предизвикателство, особено ако нямате нужната информация и подкрепа. Образовайте се!

 

Към тези, които сте искали да кърмите, но по някакви причина не се е получило – не се упреквайте, кърменето е много малка част на фона на всичко останало, което давате на детето си всеки ден.

 

Към тези, които не искате да кърмите – прочетете тази статия 🙂

 

Бих искала да ви поканя да се присъедините към събитията, които организираме по случай седмицата:

 

ГОЛЯМОТО КЪРМЕНЕ ще се състои в петък на 3 август от 10:00 в Борисовата градина като част от международната инициатива The Big Latch On. Нека да се съберем колкото се може повече кърмещи майки и да подобрим рекорда от миналата година! За всяка майка ще има индивидуална снимка с нейното кърмаче от професионалния фотограф Милена Кърджиева.

 

На 7 август от 18:30 ще се състои Презентация и дискусия на тема „Първият контакт с бебето и началото на успешно кърмене“ със специалното участие на д-р Радосвета Росманова, началник на неонаталогичното отделение на болница Софиямед. Много добър шанс да й зададете всичките си въпроси за практиките в тази и в другите болници.

 

Ще поговорим за важността на първия контакт, 10те стъпки на СЗО и УНИЦЕФ за успешно кърмене, предимствата на кърменето, практически аспекти – как, кога, колко често, пози за кърмене, трудностите, които майките срещат в родилния дом и други. Участието в срещата е само с предварително записване на info@estestveni-idei.com или 0899991264. Вход свободен!


Срещите на Клуб „Първата годинка“ през август ще бъдат посветени основно на кърменето.

 

На сайта на Национална асоциация „Подкрепа за кърмене“ ще намерите програмата на ССК, която включва още много събития насочени към родители и медицински специалисти.

 

А тук ще намерите програмата на Ла Лече Лига по градове.

 

Използвам тази публикация, за да спомена, че Модул „Родителство“ от курса „Информиран избор за раждането и след това“ ще се проведе на 11 и 12 август. В по-голямата си част курсът е посветен на привързаното родителство, кърменето, носенето на бебето в слинг, как да откликваме на сигналите на бебето и да изградим връзка с него. Освен това са включени множество практически аспекти на живота с бебето и информация за неговото здраве. Свободните места са 2. Очаквам ви!

 

Приятно кърмене на всички! 🙂

 

Снимки: Калина ме снима.

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *