Три неща за по-леко раждане 2


 

Свободното движение по време на раждането е много важно. При вертикалните позиции гравитацията подпомага процеса, болката се понася по-леко, тазът се разширява, а бебето и матката се снабдяват с достатъчно кислород, защото не се притискат важни кръвоносни съдове, както е при легналата по гръб поза.

 

Когато имате силни контракции обаче, може да ви е по-трудно да се движите толкова свободно, колкото бихте искали. Предлагам ви три неща, които можете да използвате и които ще ви улеснят в този процес.

 

1. ГОЛЯМА ТОПКА

 

Тези топки се продават в спортните магазини и според мен са наистина незаменими по време на бременността, раждането и първите месеци с бебето. Топките се предлагат с различен диаметър. Когато избирате своята топка, седнете на нея – коленете ви трябва да са на нивото на таза.

 

По време на бременността:

 

–          Можете да седите на топката, докато работите на бюро. По този начин гърбът ви естествено се изправя, краката са разтворени, а коремчето сочи надолу. Тази поза подпомага оптималното разположение на бебето в матката и е за предпочитане пред облегнатата назад поза на стол, с която сме свикнали.

 

–          С помощта на топката можете да правите упражнения за укрепване на тазовото дъно – опрете топката в стената, а след това се облегнете върху нея. Бавно клякайте, търкаляйки топката надолу, а след това бавно се изправете.

 

–          Ако терминът ви е минал, а бебето се бави, можете да се опитате да забързате процеса, като седнете на топката и правите бързи кръгови движения с таза около 20 минути. Ако бебето не е готово обаче, това няма да помогне.

 

По време на раждането:

 

По време на раждането използването на топката насърчава ритмичните кръгови движения с таза, което подпомага прогреса на раждането, осигурява нежна подкрепа на тазовото дъно без да притиска, като по този начин мускулите се отпускат. Освен това използването на топка подпомага гравитацията, поема тежестта и намалява болката.

 

–          Седнете на топката и правете бавни кръгови движения с таза

 

–          Застанете на колене и отпуснете горната част на тялото върху топката. Отново можете да правите кръгови движения с таза. Това подпомага завъртането на бебето в най-добрата позиция и слизането му надолу

 

–          Сложете топката върху мебел и се облегнете на нея, когато сте в изправено положение.

 

В някои родилни домове в София вече се предлагат такива топки. Но дори ако там, където ще раждате не е така, можете да използвате топката по време на ранния етап на раждането, докато сте още вкъщи или дори да я вземете с вас в болницата.

 

След раждането:

 

–          Гушнете плачещото си бебе, седнете на топката и започнете да се поклащате. Това е един изключително ефективен начин за успокояване и приспиване.

 

2. РЕБОЗО

 

Ребозото е традиционен мексикански шал, но за нашите цели може да свърши работа и обикновено парче плат, слинг (нееластичен) или чаршаф.

 

По време на бременността:

 

Ребозото се използва основно за две неща – за масаж и за подпомагане на оптималната позиция на бебето.

 

–          Масажът с Ребозо и много приятен и отпускащ и може да се прави в различни пози – седнала или легнала. Вашата дула може да ви го прави или да научи вашия партньор.

 

–          За подпомагане на оптималната позиция се прави следното. Облегнете се напред в удобна поза – може да се облегнете на топка, на някаква мебел или просто да застанете на ръце и колене. Партньорът ви повдига тежестта на корема с помощта на ребозо, без да го стяга и леко ви разлюлява, като прави движения подобни на пресяване в сито в продължение на около 5 минути, докато се изморят ръцете.

Това отпуска мускулите, които не можете волево да управлявате и помага на бебето да се завърти в най-добрата поза – с гръбче към корема ви. Ако позицията на бебето не е оптимална, можете да го правите всеки ден. Но дори бебето вече да е в добра позиция, това упражнение няма да навреди.

 

–          Ребозото се използва и за обръщане на седалищни бебета, но това се прави само от акушерки и се изискват специални умения и знания.

 

По време на раждането:

 

–          Ребозо се използва за масаж, който намалява болката. Има различни техники, които вашата дула може да прилага.

 

–          Освен това, ако раждането напредва бавно, можете да увиснете на шала. Това отпуска мускулите на тазовото дъно и помага на бебето да слиза надолу.

 

–          По време на напъните, можете да дърпате шала, за да насочите усилието си.

 

 

След раждането:

 

–          Вашата дула и партньорът ви или дори две приятелки могат да ви направят  специална церемония по затваряне на тялото.

 

–          Освен това можете да използвате Ребозо, за да носите вашето бебе 🙂

 

Повече за Ребозото можете да прочетете тук http://doula.bg/2012/02/08/rebozo-magic, в статията ще намерите и какъв плат е подходящ. Нищо не пречи да носите своето „ребозо“ или слинг в болницата, където ще раждате или да приспособите за тези цели някакво парче плат на момента.

 

3. СТОЛ ЗА РАЖДАНЕ В КЛЕКНАЛО/СЕДНАЛО ПОЛОЖЕНИЕ

 

Подобни столчета са се използвали по време на раждането от най-древни времена и напоследък традицията се възражда. Това столче е изключително удобно по време на напъните, но може да седите на него и по време на първия период на раждането.

 

Седналата поза е по-добра в сравнение с легналата, защото не се притискат вътрешните органи и гръбнака и отново имаме спомагателното действие на гравитацията.

 

Недостатък на тази поза е, че се притиска опашната кост, което намалява отвора на таза и води до напрежение в мускулите на перинеума, което може да доведе до разкъсвания.

 

Ако медицинският екип държи да родите легнала на родилното легло, а не на столчето, а вие се чувствате добре на него, помолете ги да напъвате на него, докато главичката на бебето се покаже и след това да се преместите на леглото. За момента подобни столчета има в болница Св.Лазар в София и в Майчин дом, Варна.

 

Заключение

 

Има още много неща, които можете да използвате, за да мине раждането ви по-леко – техники за дишане и релаксация, масажи, музика, ароматерапия, душ или вана, топли и студени компреси и други. Потърсете информация за тях, за да се подготвите по най-добрия начин.

 

По време на раждането слушайте тялото си и използвайте само това, което носи облекчение. Ако нещата, които правите, не ви идват естествено и ви затормозяват, просто ги оставете и потърсете свой собствен начин да се справите с контракциите. Не се съмнявайте, че древното знание как да родите е заложено във вас!

 


Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 thoughts on “Три неща за по-леко раждане

  • Катя

    Интересно защо толкова много родилки са умирали преди, при положение, че „древното знание как да родите е заложено във вас“ (вж. по-горе). Вярно, че и сега умират, но все си мисля, че трябва да се слуша лекарят и акушерката, а не някой друг. Аз съм родила доста отдавна (преди 31 год), но не бих се доверила на дула, жена, раждане в къщи и т.н. Майка ми е родила брат ми вкъщи (в далечната 1946г.) и съм чула някои неща и смятам, че ако се случи нещо извънредно, не може да се реагира бързо и адекватно, ако не си в болница. Може да се ползват някои модерни методи за облекчаване на болки и самото раждане, но аз съм твърдо за раждане в болнично заведение.
    Това е моето „старомодно“ мнение.

  • Olga Post author

    Катя, топката, слинга и клечащото столче ги използваме в болниците, така че коментарът не е по статията, мисля. Никой не казва, че жените не трябва да слушат лекарите и акушерките или да раждат поголовно вкъщи. Дулата не замества, а работи в екип с медицинските специалисти. Но позицията ви ми е ясна и не е старомодна – това е мнението на по-голямата част от хората днес. Точно затова, когато става дума за раждане се говори само за усложнения и смърт и се забравя, че това е физиологичен процес и жената е създадена, за да ражда.