Една духовна акушерка в един материален свят 3


 

Между 3 и 9 юли в  България гостува една изключително вдъхновяваща личност – Ува Майнер – холистична акушерка, психолог и лечител, германка по паспорт, практикуваща в Коста Рика. Имах възможността да се срещна с нея два пъти  – веднъж на среща за обмяна на опит за акушерки и веднъж на среща за бъдещи родители и съм дълбоко впечатлена от нея. И други хора са писали за нейното посещение, но и аз нямаше как да не споделя поне малка част от нещата, които научих и най-вече чувствата, които тази удивителна жена предизвика у мен.

 

Какво означава духовна акушерка?

 

С какво толкова ме впечатли? Ува наистина е много духовен човек, а за съжаление в днешно време не срещаш много такива хора. С цялата си личност, с начина по който говори, тя излъчва хармония. Нейният глас на фона на нежна музика те омагьосва и можеш да я слушаш часове наред. Невероятно осъзнато говори за процесите на нашата планета, за екологията, за отношенията ни с нашите родители и деца, за огромното значение на бременността и раждането и за бъдещето на човечеството. За това как всички грешки, които правим, всъщност са възможности да се учим и да се развиваме. За това, че светът и хората не са съвършени, но няма място за гняв и разочарование, а има огромно значение какво правим ние. Че самите ние трябва да сме част от промяната, която искаме да видим. За това, че трябва да бъдем безкрайно благодарни за всичко, което имаме – че земята е безценен дар, а това да създадеш нов живот е чест и огромна отговорност. И наистина бременността и раждането са моменти на огромна трансформация, когато дълбокото осъзнаване на всичко, което се случва с нас и позитивното отношение към промените е изключително важно.

 

Работата на Ува с жените и техните семейства започва още преди зачеването. Работи с тях на няколко нива – физическо, умствено-емоционално и духовно. Това е така нареченият холистичен подход (думата се превежда от гръцки като цялостен), което означава, че човекът се разглежда не са само като физическо тяло (подходът на повечето лекари), а като три взаимосвързани нива и се взимат предвид всички аспекти и нужди на човека – физически, емоционални и духовни.

 

Да бъдеш духовна, холистична акушерка не означава, че не разбираш или подценяваш медицинските аспекти на бременността и раждането или че не можеш адекватно да се намесиш при усложнение. Означава по-дълбоко разбиране на човешката същност.

 

Подготовката

 

През бременността ние създаваме раждането си всеки ден

 

Ува казва, че два месеца преди зачеването се програмират сперматозоидът и яйцеклетката и че ако майката живее в стресираща и несигурна среда, това се отразява на бъдещото бебе още сега. Когато има големи сътресения, бебето не се чувства сигурно. Препоръчва на майките по време на бременността да не гледат филми с насилие, да не четат плашещи новини, с които са пълни вестниците, а да си създадат собствен малък свят, да общуват с бебето в корема  си, да насърчават таткото и по-големите си деца също да изграждат връзка с него и да си водят дневник, който да му подарят, когато навърши 18 години.

 

Много е важно да почитаме родителите си, да се помирим с тях и да не ги отричаме, защото така отричаме себе си. Дори да не сме съгласни с тях, те са направили най-доброто, на което са били способни. Освен това техните грешки ни помагат да видим какво не трябва да правим. Нашите прародители са ни дали мъдростта как да раждаме и можем да си помогнем, като си припомним за това по време на раждането и мислено се свържем с тях.

 

Ува отделя голямо внимание на физическата подготовка на бъдещите майки. Казва, че раждането е като маратон и ги съветва да ходят много пеша, в планината – започва се от 3-ия месец на бременността и накрая се стига до 1,5 часа на ден. Казва, че жените, които ходят много, обикновено раждат лесно.  Препоръчва да се прави йога, защото тя ни помага да се свързваме с тялото си, да го усетим. В съвременния свят сме изгубили връзката с тялото си, но пък мислим прекалено много, а е трудно да се роди с главата, напротив, главата не помага, когато трябва да родите.

 

Добре е през бременността  често да се правят контрастни душове, като винаги се завършва със студена вода.

 

За да бъде бебето в оптималната позиция, трябва да внимаваме за позата, която обикновено заемаме – да седим с изправен гръб и отворени крака, така че опашната кост да е навън. Когато седим на тазовите си кости, тазът е като купа, а бебето винаги има достъп до изхода. Много е хубаво да се седи на голяма топка и е добре да изоставим поне по време на бременността облегната назад поза на дивана или в колата, с която толкова много сме свикнали. По време на раждането бебето трябва да наведе главичката си ниско към гърдите – това е първият му урок за смирение в живота. Дали гръбчето е от ляво или отдясно няма голямо значение – и двете са напълно нормални. Ако по време на раждането бебето навлиза в таза в неправилна позиция, Ува помага на майката да заеме поза с дупето нагоре, за да може бебето да се върне леко назад и да влезе отново.

 

Храненето на бъдещата майка също е от огромно значение, по този начин тя изгражда здравето на бъдещото бебе. Ува препоръчва да изключите напълно кофеина, захарта, бялото брашно, алкохола и цигарите. Дори отказва да води раждането на жени, които пушат или приемат наркотици. Съветва също да се пие поне 2 литра вода всеки ден от стъклено шише или шише от неръждаема стомана (важно е да не е пластмасово). Плодовете и медът се консумират умерено, а закуската трябва да бъде пълноценна – например овесени ядки или пълнозърнест хляб. Ува дава един много полезен съвет, който  помага да се прецени дали жената се храни пълноценно. Тя трябва да си записва всичко, което слага в устата си в рамките на три дни, след което обсъждат менюто й.

 

Категорично не препоръчва да се взимат изкуствени витамини и добавки от желязо. Хемоглобинът естествено пада в края на бременността, за да се улесни трансферът на кръв между майката и бебето и ако е над 100, значи всичко е наред. Ако хемоглобинът е висок, е твърде вероятно бебето да е малко, защото не е имало оптималната среда, за да расте. Добре е да се пие сок от зеленолистни зеленчуци всеки ден (спанак, целина и др.), а къдравото зеле (kale) е най-добрият източник на калций.

 

Малко преди самото раждане се прави специална церемония, в която участват всички, които ще присъстват на раждането (колкото по-малко хора, толкова по-добре). Проверяват дали всичко е готово за раждането, медитират заедно, Ува слуша тоновете на бебето и всеки подарява на майката нещо, което е направил с ръцете си.

 

След цялата тази подготовка майките са готови да родят без страх и в 95% от случаите без никакви медицински интервенции.

 

Големият ден

 

Силни, невероятни жени или послушни малки момиченца?

 

Ува асистира при раждания основно в домашни условия. На срещата за акушерки тя призна, че акушерките, които работят в болница са много по-смели от нея, защото е изключително трудно да се работи в тази среда, изпълнена със страх. Попитаха я как прави селекция на риска и как преценява коя жена може да роди у дома. Тя отговори, че след като е общувала и работила с тях по време на цялата бременност и знае как са протекли нещата, че майката се е хранила здравословно, била е физически активна и т.н., в повечето случаи няма притеснения. Но най-важна е настройката на майката – тя трябва да е твърдо убедена, че иска да роди у дома и че това е най-доброто за нея, а не да го прави, защото например нейни приятелки са родили вкъщи.

 

Жените трябва да бъдат информирани, защото само така, те ще могат да вземат решение – иначе трябва просто да последват нечие чуждо решение. Да поставят под въпрос мнението на лекаря, но да го правят деликатно, без да се конфронтират – просто трябва да му да стане ясно какво точно искат. Само така лекарите ще се променят.

 

„Лекарите се притесняват от диви, неконтролируеми жени – това не е удобно за тях. Но вие избирате дали да бъдете послушни малки момиченца или силни, невероятни жени, каквито сте. Вашата задача е да предпазите своето бебе, никой няма да го направи вместо вас”.

 

По време на бременността майката трябва да чете, да изучава анатомията на раждането, да се информира за възможните медицински интервенции, да гледа филми за раждането. И в един момент, след като натрупа информация, просто да отпрати всичко това и да мине на инстинктивна вълна.

 

Препоръчва на жените да не бързат да тръгват към болницата, при първо раждане дори могат да изчакат докато се появи усещането за напън. „Не се страхувайте! Милиони години жените са правили това. Не си мислите, че правите нещо опасно, ако останете повече време вкъщи, не застрашавате никого” – каза тя.

 

По време на напъните Ува оставя жената да следва тялото си и никога не дирижира напъните. Казва, че не трябва да се напъва „с главата” – т.е. няма нищо съзнателно в този процес, просто следваме тялото си и го оставяме да си свърши работата. Понякога втората фаза може да е по-продължителна – в нейната практика е имала втора фаза до 4-5 часа, но това не е опасно за бебето, когато тоновете са добри.

 

Относно придружителите по време на раждане, според Ува бащите в повечето случаи не са най-добрата компания. Нека да е жена, която е имала раждане, след което се чувства силна и окрилена. Родилката се докосва леко – с тежест не повече от два грама, според Ува това е докосването, което предава любов. Никой не трябва да говори на родилката и да я разсейва, защото тя трябва да се отдаде на усещанията си и тотално да се отпусне.

 

Ува сподели, че никога не прерязва пъпната връв преди раждането на плацентата. Бебето се поставя върху майката веднага. Прилага тинктура от анджелика и малина, за да се роди плацентата по-лесно. Най-дългото й чакане да се роди плацентата е било около 15 минути.

 

Бащата прерязва пъпната връв. Това е важен ритуал, с който той показва на детето си, че ще бъде до него в този свят. Има и много специален ритуал свързан с плацентата – тя се заравя и върху нея се засажда дръвче. Съществуват и множество рецепти как да се съхрани плацентата, за да се използват безценните й свойства (крем за разранено дупе от сушена плацента, восък и пчелен клей, шейк против кръвоизливи и други).

 

Медицинските интервенции и алтернативите

 

Ува не препоръчва да се прави ултразвук, особено в ранните етапи на бременността, защото е вреден за бебето и може да се отрази негативно на развитието на неговите органи.

 

Сподели, че когато всичко върви нормално, най-често ражданията минават без нито един вагинален преглед. Тоновете на бебето слуша с доплер на всеки ? час. Това, което ме впечатли изключително много е, че никога не използва изкуствен окситоцин. Когато се налага използва хомеопатични лекарства или билки, прави Рейки, но понякога раждането продължава и повече от два дни. Толкова е необходимо за някои жени, за да родят и са достатъчно издръжливи, за да се справят с това.

 

Според Ува единствената причина да се налага епизиотомия е когато тоновете на бебето рязко падат и трябва да се роди бързо. Това се случва много рядко. Никога не прави епизиотомия за предотвратяване на разкъсвания и казва, че перинеумът притежава удивителната способност да се разтяга колкото е необходимо. Дава пример с портокал – ако го разкъсате и го съберете отново – парченцата сякаш се свързват отново. Докато ако го разрежете, няма нищо, което да ги свързва и трябва да се изгради съединителна тъкан, което е много по-трудно, отнема повече време и е по-болезнено за майката.

 

За предотвратяването на кръвоизлив след раждането дава специални шейкове, като една от съставките в тях е парченце от плацентата. Прозвуча ми изключително екзотично и странно, ще ми трябва време, за да го възприема, но и преди съм чувала, че плацентата е изключително мощно средство против кръвоизлив и явно е истина.

 

Ува говори много за неблагоприятните последствия на цезаровото сечение и епидуралната упойка. Естественото раждане дава на бебето сила и усещане, че може да се справи – а и двете са много важни за по-нататъшния му живот. То участва в раждането и помага на майка си. Когато е поставена епидурална упойка, бебето се дезориентира, губи силата си, не може да направи нищо. А секциото, особено когато е планово, е подобно на това да преживееш силно земетресение. Непрекъснато се появяват нови и нови данни за негативните последици на тези намеси в хода на раждането – учените подозират, че има връзка между начина на раждане и такива сериозни нарушения като наркозависимост, импотенция, аутизъм и че се отразява на способността ни да обичаме.

 

Разказа една удивителна история, за жена, на която по време на напъните лекарите казват, че се налага секцио заради фетален дистрес. Тя обаче чува, че тоновете са добри. Докато лекарят отива да събере екипа, тя заключва вратата на родилната зала, не пуска никой и необезпокоявана ражда здраво бебе.

 

За преносените бебета Ува каза, че когато е сигурна, че майката се е хранила добре, чака до 42 седмица без притеснения. Тогава може да се направи ултразвук, за да се види как са водите и плацентата и ако всичко изглежда наред, може да се изчака и още. Може да се прави секс, защото спермата омекотява шийката на матката, може да се вземе хомеопатично лекарство, за да тръгнат контракции, коктейл с рициново масло, акупунктура и енергийна работа. Но ако бебето не е готово, нищо не помага. Дали бебето е преносено се разбира по ходилата – ако са дълбоко набръчкани, значи бебето е well-cooked 🙂

 

След раждането Ува препоръчва за родилката седящи бани с билки за по-бързо възстановяване – от лайка, календула, черноман, розмарин, живовлек, морска сол, чесън, ехинацея, мечо грозде, хамамелис и други. Може да се слага рициново масло и топла вода на вулвата 3-4 пъти на ден. Със същите билки може да се почиства пъпчето на бебето, а след това да се слага пудра от бяла глина.

 

Родителството – отговорната мисия

 

Да си майка в първите 50 години е най-трудно 🙂

 

За своите 22 години опит Ува никога не е видяла майка, която да не може да кърми бебето си и никога не се е сблъсквала със следродилна депресия.

 

За кърмачката препоръчва в първите два месеца да избягва газообразуващи и млечни храни, а после постепенно да се връща към нормалното хранене. Да пие много течности, за да има повече кърма. Когато кърмим трябва да сме с бебето си изцяло, а не да гледаме телевизия например. Кърми се изключително и на поискване до 6-месечна възраст, когато се въвеждат първите храни и е желателно кърменето да продължи, докато бебето го желае – за някои деца до 3 години и дори повече.

 

Ува съветва да слушаме бебето си, защото плачът е единственият начин да комуникира с нас, то трябва да е непрекъснато близо до майката, защото до 3-годишна възраст споделяме аурата си с него. Дори да не можем да го успокоим, трябва да бъдем там до него и да не го оставяме да плаче само. Когато е болно, трябва да останем с него вкъщи и да му даваме много течности и много любов, а не да го тъпчем с лекарства.

 

Отново наблегна на това колко е важно при отглеждането на децата си да четем етикетите и да избягваме захарта, токсичните вещества, изкуствените добавки, амалгамовите пломби и както вероятно можете да се досетите и ваксините.

 

И разбира се за родителството може да се говори още много, но за съжаление нямаше време.

 

Вдъхновение за майките и за акушерките

 

Не бях изненадана от това, че срещите с Ува за родители се радваха на голям интерес. Но особено много ме зарадва успехът на срещата с акушерките. Събраха се почти 30 човека – имаше акушерки от Майчин дом, Шейново, Токуда, МБАЛ Света София и други болници в София. Някои от акушерките бяха с дългогодишен стаж, имаше и много студенти по акушерство. Може би в началото се усещаше лек скептицизъм, но срещата завърши с оживена дискусия, имаше много въпроси и продължи повече, отколкото беше обявено. Акушерките споделиха, че им беше много интересно и полезно и че на много неща погледнаха по нов начин. Като цяло атмосферата беше много позитивна.

 

За мен лично по-голямата част от информацията не беше нова и отдавна споделям почти всичко от тези неща. Изключително ценно беше споделянето на опита, практическите съвети и различните рецепти с билки, които Ува сподели. Контактът с нея ме зареди с много оптимизъм и вяра, че и в България нещата постепенно ще се променят. Ние сме част от промяната!

 


Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 thoughts on “Една духовна акушерка в един материален свят

  • doriii

    Страшно впечатлена съм…бих искала да общуваме с подобни хора непрекъснато!!!

  • съфи

    Специални благодарности към теб,Олга – затова, че сподели основните акценти от срещата с Ува Майнер!Така даваш прекрасната възможност на хора като мен, които не са могли да присъстват и на живо да чуят всички тези толкова съществени неща…Поздравления за цялостното ти старание и ентусиазъм, с които работиш…и живееш!