Раждането и парите


Тази седмица е Световната седмица на раждането, а темата е много важна – Раждането и парите.

 

Колко плащаме за раждането и какво получаваме срещу парите си? Раждането е един напълно физиологичен процес и ми е много тъжно, че трябва да се борим толкова много, за да можем да родим естествено. Да плащаме за нормално отношение, да плащаме за това да НЕ извършват процедури на нас и нашите деца, за това да НЕ се намесват в хода на естествения процес, за спокойна обстановка, отделна стая и за присъствието на бащата, въпреки, че бебето е и негово.

 

Целта на тазгодишната седмица е да обърне внимание върху факта, че насърчаването на естественото раждане, въвеждането на акушерския модел на грижи и навлизането на дулите би могло да спести милиони не само на родителите но и на държавата. Раждането не е медицинско събитие и в по-големия процент от случаите не изисква използването на скъпо струващи медикаменти и оборудване. Нека да се замислим за това!

 

Понеже събитията, които организирах по случай Световната седмица вече минаха, бих искала да споделя с вас тази презентация, направена от ENCA Холандия, която е илюстрирана със страхотни детски рисунки и мисля, че казва най-важното:

 

 

 

 

Начинът, по който се раждаме, оказва влияние. Влияние върху целия ни живот.

 

 

Как мина вашето раждане? Какво ви е разказвала майка ви за него?

 

 

Как искате вашето дете да си спомня за своето раждане?

 

 

Важно е да се замислим за алтернативите си преди самото раждане

 

 

Всяка жена може да роди. Жените раждат от векове

 

 

Тогава от къде тогава идва съмнението? И ненужната медикализация на раждането…

 

 

Икономическият аспект на раждането касае и лекарите

 

 

В Холандия процентът на болничните раждания се е увеличил от 60% на 80% през последните 10 години. В България този процент вероятно е над 99%.

 

 

Необходимостта от епидурална упойка се е удвоила до 8,1% в Холандия. В България в голяма част от болниците епидуралната упойка се използва в около 50% от нормалните раждания.

 

 

 

Една четвърта от жените в Холандия не са доволни от своето раждане. Колко ли е за България?

 

 

Раждането и парите е темата на Световна седмица на раждането 21-27 май 2012.

 

 

Според ENCA Холандия домашното раждане трябва да си остане достъпна опция. В България ние нямаме тази алтернатива. Трябва ли според вас да се борим за нея? И имаме ли шансове?

 

 

Пожелавам на всички много интересни и полезни събития по случай Световната седмица!

 

 

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *