Световна седмица на раждането 2012


 

 

Световната седмица на раждането (World Respecting Childbirth Week) ще бъде отбелязана в цял свят между 21 и 27 май 2012 г. Това е международна инициатива, която стартира през 2004 г. От тогава седмицата се отбелязва през месец май всяка година в различни държави от цял свят – Европа, САЩ, Канада, Латинска Америка, а от 2009 г. и в България. Световната седмица дава възможност за популяризиране на естественото раждане и за привличане на общественото внимание към актуални теми и проблеми. В зависимост от темата на седмицата, се поставят различни цели и се организират различни мероприятия – конференции, срещи, изложения, прожекции на филми и други.

 

Вече четвърта поредна година отбелязвам седмицата и за мен това е много важно време от годината. Ще разкажа малко за историята на седмицата. Темата на седмицата е различна всяка година:

 

2004 Епизиотомията

2005 Позите по време на раждане

2006 Време за раждането (търпение)

2007 Уважение към процеса на раждането

2008 Бебето е наше

 

През 2009 г. за първи път в отбелязването на седмицата се включва и България. Тогава темата беше “Нашата загриженост за бързо нарастващия процент цезарови сечения в цял свят”. Тогава все още работих в Сдружение „Естествено“ и бях сред основните организатори на конференцията „Секциото – необходимо и спорно“ с участието на проф. Кацулов и други български акушер-гинеколози.

 

През 2010 г. темата беше „Удовлетворение от раждането и родова травма“. Тогава се състоя Първата международна конференция за раждането на акушерството „Раждане с любов и мъдрост“ с участието на Мишел Оден, Елизабет Дейвис, Джен Тритън и много други известни международни активисти, които подкрепят естественото раждане. Програмата тогава включваше и много други събития – Парад на раждането, прожекция на филма The Buissiness of Being Born, лекции, семинари и още много мероприятия в София и в други градове.

 

През 2011 г. темата беше “Да родим където искаме, по начина, по който искаме и с хората, с които искаме”. Организирахме презентация и дискусия с лекари и акушерки на тема „Раждането активно и позитивно!“ в Център „Естествени идеи“. Много други организации също се включиха в отбелязването на седмицата.

 

Тази година седмицата ще бъде отбелязана между 21 и 27 май, а темата е „Раждането и парите“. Темата е много важна и разбира се основният акцент ще бъде върху това, че подкрепата на естественото раждане и въвеждането на акушерския модел на грижи може да спести огромни суми на семействата и на държавите.

 

Ще започнем с отбелязването на седмицата още на 11 май, когато ще пристигнат Мери Шварц – традиционна акушерка от Холандия с над 40 години опит, асистирала по време на над 4000 раждания и Теа Ван Тъйл – инструктор за подготовка за раждането, дула обучител, специалист по Ребозо масаж. Посещението им ще включва следните събития (като програмата все още се уточнява и допълва):

 

Обучение за дули на 12 и 13 май

 

– Мери Шварц ще се включи в курса „Информиран избор за раждането“, който започва на 5 май и ще имате уникалния шанс да й зададете всичките си въпроси. Побързайте, местата за курса са ограничени!

 

Обучения за акушерки в АГ болница д-р Щерев на 18 май и в САГБАЛ Шейново (предстои датата да бъде уточнена)

 

Среща с Алианса на Българските Акушерки на 15 май

 

Изпит за дулите, които са са преминали курса през ноември – на 19 май

 

– И още много – очаквайте подробна информация за другите събития във връзка със Седмицата съвсем скоро!

 

Вече няколко години събитията, които се организират във връзка със Световната седмица, поставят на дневен ред важни теми и въпроси, провокират дискусия, разбунват духовете и по този начин информацията достига до повече хора и постепенно нещата започват да се променят. Всеки от нас може да изиграе важна роля в този процес, затова ви каня да се включвате, да разпространявате, да каните ваши приятели. Дано седмицата тази година да стане най-мащабната досега!

 

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *