Йога по време на бременност


 

 

Автор: Благовеста Комсийска, инструктор по йога

 

Статията е написана на списание АРТи на АГ болница д-р Щерев, целия брой можете да прочетете тук:

http://www.ivf-bg.com/images/Patevoditel/ARTi/ARTi_broi_30/arti_broi_30.pdf

 

Физическата активност е важна за човешкото тяло, точно толкова, колкото и храната, а по време на този деликатен за жената период, какъвто е бременността, е от основно значение. Ето защо, в следващите редове ще му отделим необходимото внимание, но не само на него, а на всички йога практики. При нормално протичаща бременност, подходящи физически активности са: ходенето пеш на чист въздух, плуване и водна гимнастика, специализирана гимнастика за бременни, танци като бели денс и разбира се йога. Но докато всички останали се занимават предимно с физическата подготовка, с йога можете да работите на различни нива със себе си.

 

А какво точно е йога?

 

Все още йога се свързва предимно с изпълнението на сложни физически пози или пък с медитацията. Обикновено, когато чуем за йога в съзнанието ни изниква неподвижно седящ човек в поза с кръстосани крака и затворени очи или пък човек „завързан на възел“ в непосилна физическа поза. Йога обаче е нещо съвсем различно от тези утвърдени образи. Думата в превод означава обединение и е позната като единна система, философия на живот или мироглед за цялостна работа с нас самите – работа с физическото ни тяло, мисълта и с психо-емоционалния ни заряд – развива осъзнаването за обединението между тялото, ума, духа, емоциите и енергията. Най-важната цел на йога е постигане на състояние на мир и покой със себе си, изживяване на пълна хармония с всичко и всички – състояние на цялостност.

 

Тази система от изтока, за която впрочем има находки, че се е практикувала в цял свят, борави с различни похвати за работа – изчистващи практики, физически упражнения, наречени асани, дихателни упражнения, работа със звук, техники за релаксация, медитация и други специфични техники. Каквито и интереси да имате, какъвто и да сте като темперамент, каквото и да е разбирането ви за живота като цяло сигурна съм, че всеки ще може да открие нещо в йога, което да му допадне и да му бъде полезно.

 

Но все пак, нека се обърнем към физиологията: за протичане на нормална и безпроблемна бременност от важност е нивото на различните хормони, които се произвеждат от жлезите с вътрешна секреция. Това трябва да става стабилно и в нормални граници, тъй като всеки хормонален дисбаланс по време на бременността би могъл да доведе до някое от следните състояния – аборт, преждевременно  раждане, кръвотечение, високо кръвно налягане,  прееклампсия, безсъние и съответно усложнения. А кои са най-разпространените причинители на хормонален дисбаланс – това са тревожност притеснение, страх, силна тъга, напрежение – негативни емоции, с които ви е трудно да се  справите.

 

От  друга  страна  по  време  на раждането  също  е  включена  работата  на нервната и ендокринна система за протичане на процеса по възможно най-добрия начин. Ето защо е толкова важно бъдещата майка да е щастлива и свободна от всякаква тревога и страх както по време на бременността, така и при самото раждане. А йога дава простички формули за превенцията и справянето с проблеми от такъв характер.

 

Тук се опиша една от използваните техники, за да се уверите сами колко е простичка – нарича се брамари пранаяма (brahmari pranayama) – или още слушането на пчела. Това е дихателна техника, която включва работа със звук, има способността да изважда стреса на повърхността и действа като душ за нервната  ни  система.  Ето  и  как  се  прави: седнете  в  удобна  поза  с изправен  гръб, запушете уши (с показалци, а лактите насочете  в  страни  от  тялото,  за  да може гръдният кош да бъде отворен),  затворете очи и успокойте тялото, отпуснете се. Вдишайте през носа и с бавно ипродължително издишане произведете звука „хммммм“, при което усещайте вибрацията, която създавате – нищо повече освен да го повторите още няколко пъти. По време на брамари пранаяма се осъществява вибрация  върху  целия  мозък.  Мозъчната кора подава импулси на хипоталамуса, който  от  своя  страна  има  способността да контролира  хипофизата  –  господаря на жлезите.  Освен  това  хипоталамусът  също изпраща импулси до симпатиковата и парасимпатикова нервна система и така те си  взаимодействат.  Брамари,  правено  по време на бременността и в първата фаза на раждането настройва нервната и ендокринна система да работят в хармония и  синхрон  и  до  голяма  степен осигурява лесно и безпроблемно раждане.

 

Изпълнявайки брамари пранаяма за няколко минути на ден, всеки ден ще си осигурите баланс в производството на хормони на ендокринната система, ще намалите стреса, тревожността и страха, а с това ще подобрите общото си състояние и състоянието на бебето, растящо във вас. Според едно изследване проведено в северна Индия през 1993 г. е установено, че освен за вече споменатите неразположения и болестни състояния брамари пранаяма също така оказва и влияние върху теглото на новороденото бебе, което сред изследваната група използващи техниката се оказва средно над 3,3 кг, сравнение с другата група жени, които не са практикували техниката и раждат бебета със средно тегло под 3 кг.

 

Има и други методи за релаксация, които правим в йога и досега не съм срещала бременна, която да не ги харесва. Важно е жената да се изправи пред страховете си и да се освободи тях още през бременността – може да изготви списък, да разнищи причините, да се огледа за последствията – това е една съзнателна работа с нашата същност, която има очистителен характер над психиката ни.

 

Що се отнася до физическата страна на йога, асаните, които се изпълняват през бременността са напълно достъпни и подходящи за всяка една нормално протичаща бременност и са насочени предимно към специфичните нужди. На първо място, физическата активност осигурява баланс в общото ни тегло и предотвратява прекомерното наддаване, което води след себе си различни неразположения – болки в гърба, кръста, ставите, отоци, затруднения с дишането, киселини и др. Тези неразположения биха могли да се проявят и при нормално наддаване и разбира се също се повлияват добре чрез асаните – раздвижване на ставите, пози укрепващи гърба, краката, таза и тазовото дъно. Някои от упражненията са модифицирани във варианти подходящи за съответния триместър, има и такива, които са на пълно противопоказни, като асаните по корем и тези по гръб след определена седмица. Консултирайте се с инструктор в тази област, за да сте сигурни какво е подходящо за вас, самоучителите не са най-добрия вариант.

 

Дихателните упражнения от друга страна биха ви помогнали и по време на раждането  – увеличаването на капацитета на дъха ще ви накара да издишате бавно и продължително, при което става релаксация на мускулите, а така се намалява болката. Дълбокото дишане помага също и за справяне със страха, така че не е предназначено само за естествено раждане. По време на класовете по йога спонтанно се научаваме да дишаме по-дълбоко, което снабдява с повече кислород всички наши органи и тези на бебето – а във въздуха се съдържа праната, най-фината жизнена енергия.

 

Ако се налага да родите със секцио или пък сте убедени, че това е най-добрият избор за вас и вашето бебе, то йога също ще е от полза за поддържането ви в добра форма по време на бременността, за доброто развитие на плода, за възстановяването след бременността, за общуване с малкото човече още от утробата.

 

Има още много да се каже и изпише по тази тема, но ако тя е нова за вас, моят съвет е посетете специализиран клас по йога за бременни, за да се запознаете с техниките и изберете само няколко от тях за себе си, които да правите всеки ден вкъщи – важно е да сте редовни, дори и нещата, които ще изберете да са само три. Не забравяйте – това засилва и волята ви!

 

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *