Световната седмица на дулата 1


 

 

Световната седмица на дулата се отбелязва между 22 и 28 март с множество събития в цял свят. Целта е да се подчертаят предимствата от присъствието на дула и да се насърчат дулите в цял свят да предоставят психологическа, емоционална и социална подкрепа на майките, новородените и семействата преди, по време и след раждането. Включвам се в отбелязването на седмицата с неформално парти на 25 март от 11:00. Мои гости ще бъдат лекари, акушерки, работещи и обучаващи се дули, бъдещи и настоящи майки.

 

Лого: www.worlddoulaweek.com

 

Надявам се, че на това събитие ще можем да пообщуваме в неформална обстановка и да обсъдим ролята на дулата и как може да се подобри грижата за бременните и раждащите жени. Бъдещите майки ще могат да зададат въпросите си към медицинските специалисти, настоящите майки ще споделят личен опит, ще можем да обменим мнения и препоръки едни към други.

 

Специалните гости на събитието ще бъдат:

 

Кристина Хофнер, дула от Германия, съпруга на немския посланик в България, майка на две дъщери. Кристина е в България от 2,5 години и вече е присъствала на раждане в българска болница. Кристина за дулите: „Смятам, че е много необходимо да има дули в България! За да напомним на жените, колко е хубаво да се ражда по естествен начин, без медикаменти и цезарово сечение“.

 

Д-р Марта Дончева, акушер-гинеколог, 1 АГ болница Света София. д-р Дончева за дулите: „Като цяло съм положително настроена към идеята да присъства дула. Защото е добре за майката и за процеса на раждането. Когато майката е спокойна, нещата протичат по-добре. Но има колеги, които са негативно настроени. Някои акушерки се чувстват така, сякаш дулата им взема функциите. Трябва да се говори по въпроса, защото ако има напрежение между дулата и екипа, това се отразява негативно.“

 

д-р Тияна Николова, акушер-гинеколог, един от собствениците на АГ болница Св.Лазар. Д-р Николова за дулите: „Работата на дулите е от голямо значение. Те помагат в процеса на обезболяване, всичката тази психологическа подкрепа, масажите, които правят… През цялото време се стараят майката по-лесно да преживее болката. Дулата обяснява на разбираем език за какво става дума, докато доктора използва медицински термини.“

 

Емилия Казълова, акушерка с над 30 години стаж, работи в АГ болница Св.Лазар. Емилия за дулите: „Дулите са много добри помощници на акушерките. Подчертавам – на акушерките, не толкова на лекарите. Особено що се касае до психологическата подкрепа. Когато има няколко раждания, тази помощ е много ценна“.

 

Жени Коричкова, акушерка от Шейново с 34 години стаж. Жени за дулите: „Дулите могат да ни свършат много добра работа. Ние нямаме какво да делим. Когато няма много раждания и ние можем да вършим тази работа, но когато има 5 жени в предзала и аз съм сама, ще е много хубаво да има дули“.

 

Събитието ще се състои на 25 март от 11:00 в Център Естествени идеи, ул.Московска 27Б, ет.2, ап.4. Моля пишете на oducat@gmail.com, ако искате да дойдете. Очакваме ви!

 

 


Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

One thought on “Световната седмица на дулата

  • Свилена

    Оля, благодаря за организираното събитие! И тук да кажа, че ми беше много полезно, интересно и приятно!! :))
    Пожелавам ти хъсът и ентусиазмът ти никога да не стихват, защото това, което правиш, е чудесно!
    Честит празник!! :))