Акушерки и дули – конкуренти или съюзници?


 

 

В родилна зала сме. Раждането напредва добре. С майката сме намерили някакъв ритъм – разхождаме се, говорим си, а по време на контракция й масажирам кръста. Влиза акушерката и казва: „Тези точки и аз ги знам, и аз мога да ги натискам!“

 

Записът на тоновете вече е свършил, а за майката е много болезнено да лежи. Викам акушерката с молба да махнат коланите. Отговорът е „Ама моля ви се, какво разбирате вие от тонове? Не се месете в нашата работа, че ако стане нещо вас няма да ви обвинят!“

 

С майката и акушерката сме сами в залата. „Добре де, кажете ми колко пари ще получите за това раждане?“ и след като отговарям – „ааа, добре сте вие… а аз нито стотинка няма да получа“. (държавна болница, платен е избор на екип).

 

Майката е във ваната вече с много силни контракции. Акушерката я полива с душа и казва „Ето, виж, аз те поливам по-добре, за какво ти е тази дула?“

 

Опитвам се да обясня, че ролята ми е различна, че майката ме познава отдавна, наблягам, че акушерката несъмнено притежава много повече опит и знания от мен, но не съм сигурна, че ме чува… Самият факт на моето съществуване за нея е знак, че нейната работа е недооценена. Аз съм нейният конкурент, който не прави нищо особено и взима повече пари (или поне така изглежда, защото не знае колко часове съм прекарала предварително с тази майка). Аз съм натрапник на нейната територия.

 

Става ми тъжно. Защо е това напрежение между нас? За мен акушерката е основният медицински специалист, който трябва да се грижи за майката при нормално раждане. Самата аз родих с акушерка и да кажа, че нейната роля беше безценна, значи да не кажа нищо. Не изпитвах нужда от дула, защото тя беше до мен и нейната подкрепа ми беше напълно достатъчна. Дори не съжалявам, че мъжът ми не беше там, защото тя изпълни перфектно всички функции – и на медицински специалист и на човек, който чувствам близък.

 

И ако системата в България беше такава, че всички жени да могат да разчитат на подобна грижа от акушерка, ако виждах, че няма нужда от мен, с радост бих се дръпнала и не бих работила като дула. Но не е така.

 

Каква е разликата между дула и акушерка?

 

Някои хора все още бъркат ролята на дулата с тази на акушерката, наистина приличат си по някои неща, но са и много различни.

 

Акушерката има медицинско образование, тя е квалифицирано медицинско лице, което може да даде медицински съвет.  Акушерките в България се обучават 4 години. Акушерката до голяма степен (заедно с лекаря) носи отговорност за здравето и безопасността на майката и бебето. В нейните задължения влиза да следи определени показатели и да определи дали всичко протича нормално или не. Ако всичко е нормално, обикновено тя е човекът, който поема бебето в ръцете си по време на раждането, който пази перинеума на майката, който я подпомага при напъните. Ако процесът не протича нормално, тогава акушерката се обръща към лекар акушер-гинеколог и той изражда бебето.

 

Много акушерки едновременно с това оказват и неоценима психологическа и емоционална подкрепа на майката, могат да предложат удобна поза, да се погрижат за физическия й комфорт. За съжаление не винаги акушерката може да направи това, особено в нашите условия. Това е така, защото има и други задължения, грижи се за няколко жени едновременно и не познава родилката предварително. В повечето болници в България в момента не се предлага избор на акушерка.

 

Докато на дулата емоционалната подрепа й е основната роля – тя е изцяло отдадена на това да се грижи за емоционалния и физически комфорт на майката и понякога семейството й. Дулата не осъществява какъвто и да е вид клинична грижа – не проследява тоновете на плода, не проверява разкритието. Тя може да определи как напредва раждането по външни признаци като честота и продължителност на контракциите, поведение на майката и някои други симптоми. Може да помогне на майката да определи дали е дошъл моментът за тръгване към болницата. Но дулата не взима никакви медицински решения, не извършва никакви процедури и интервенции. Най-често дулата няма необходимите знания за да разпознае потенциално усложнение в процеса на раждането. Ролята на дулата допълва, но в никакъв случай не би могла да измести ролята на акушерката. Обучението на дулата продължава от няколко месеца до година и нещо.

 

Дулата е познато лице – срещала се е с майката през бременността и е наясно с всичките й желания и предпочитания относно раждането. Майката сама е избрала своята дула и за нея това е човек, с когото се чувства добре, на когото има доверие. Дулата е там през цялото време и е на разположение за всяко дребно нещо – да подаде вода, да помогне на майката да заеме удобна поза, да й забърше челото и какво ли още не…

 

Както и в другите държави преди това, и в България дулите се появяват като противовес на тенденцията към медикализиране на раждането и конвейерния подход към жените и техните бебета. Всяка жена има нужда от индивидуално внимание и грижа, но рядко може да разчита на това в болницата, дори и при избор на екип. Избор на екип е равно на избор на лекар и най-често това се свежда до присъствие на този лекар на самото раждане, без кой знае колко внимание преди и след това – казвам го не само от личен опит, но и от много наблюдения.

 

Интересно е, че например в Холандия, където акушерките работят независимо и обгрижват жените от самото начало на бременността, професията дула не е много разпространена. Подкрепях едно семейство, в което мъжът беше от Холандия и той сподели, че дори му е трудно да обясни на роднините си коя съм аз и защо съм им, понеже там тези функции се поемат от акушерка.

 

 

Ето какво казват няколко прекрасни акушерки за ролята на дулата:

 

Мери Шварц, независима акушерка от Холандия и дула обучител, основател на European Perinatal School, в момента живее и работи в Португалия.

 

Не гледам на дулите като на професия, но те са от полза за бъдещите родители и това е много важно. Защо не професия? Защото тогава като всяка една друга професия, би трябвало да има правна регулация – колко часове трябва да работиш, колко трябва да печелиш и др. организационни въпроси. На мен ми харесва да работя с дули, защото в Холандия бях свикнала да работя с домашни медицински сестри, които помагат на жените и на акушерките по време и след раждането. Извън Холандия те не съществуват. Много ми харесва социалната подкрепа, която със сигурност помага за предотвратяването на патологии. Но когато чувам, че дулите се обаждат на акушерките твърде късно, мисля, че това е проява на безотговорност. Така че сега имам правило жените първо да ми се обаждат на мен и след това решаваме какъв ще бъде планът. Ако жената се обади първо на дулата и те не ми кажат, аз не мога да нося отговорност за това раждане. Харесва ми, когато дулата подкрепя жената по време на цялата перинатална грижа. Така че зависи изцяло от жената дали тя иска дула и изпитва нужда от нея. Аз, като акушерка изпълнявам друга роля, аз съм медицинският специалист, който носи отговорност. Аз правя селекция на риска и водя нормално раждане вкъщи или насочвам жената към болница, когато е необходимо.

 

Джен Тритън, акушерка от САЩ, главен редактор на списание Midwifery Today, организатор на множество международни конференции за акушерки и дули.

 

Дулите са изключително важни, за да помогнат на майките да имат възможно най-доброто раждане в болница, къде за съжаление се случват повечето раждания в света. За съжаление, защото в много от тях се прилагат практики, които вредят. Грижите и подкрепата на дулите са от помощ за майките, семействата, както и за медицинския персонал, ако само го осъзнаят! Повечето дули преминават много добри обучителни програми и научават много полезна информация за раждането, мерките за облекчаване и човешките взаимоотношения. Те са незаменими за майката, за да има хубаво раждане, което ще й даде сила и удовлетворение.

 

 

Емилия Казълова, акушерка с над 30 години стаж, работи в АГ болница Св.Лазар, председател на новия Алианс на Българските Акушерки.

 

Дулите са много добри помощници на акушерките. Подчертавам – на акушерките, не толкова на лекарите. Особено що се касае до психологическата подкрепа. Когато има няколко раждания, тази помощ е много ценна.

 

 

 

 

Жени Коричкова, акушерка от Шейново с 34 години стаж, преминала обучение за дули през ноември 2011.

 

Дулите могат да ни свършат много добра работа. Ние нямаме какво да делим. Когато няма много раждания и ние можем да вършим тази работа, но когато има 5 жени в предзала и аз съм сама, ще е много хубаво да има дули.

 

 

 

 

Понеже тази тема много ме вълнува и се чудех как е в другите държави, инициирах дискусия по темата във Фейсбук, в която се включиха акушерки и дули от чужбина. Повечето от тях споделят, че ролята на дулата е особено важна при болнично раждане и там, където акушерките не могат да са през цялото време на разположение на майката. Всички са единодушни, че дулата не заема мястото на акушерката и че две глави мислят по-добре. Дулите споделят, че винаги научават нещо ново от акушерките, а а акушерките, че е хубаво да могат да разчитат на помощта на дулите. И все пак си зависи от конкретната акушерка и нейния начин на работа и със сигурност не съм единствената дула, която се е сблъскала с резервирано отношение от страна на акушерките.

 

Все пак чудесно е, че има акушерки, с които работим добре и които не гледат на дулите като на заплаха. Мисля, че не случайно повечето изображения на раждането в изкуството показват три жени – раждащата, акушерката, която ще поеме бебето и още една фигура, която се грижи за комфорта на майката.

 

Източник: http://www.fcgapultoscollection.com/midfact.html

 

Скъпи, акушерки, много добре съзнаваме важността на вашата роля. Ние не искаме да сме ваши конкуренти! Знаем, че колкото повече права имате, толкова по-качествена грижа ще получават майките и техните бебета. Искаме да бъдем ваши съюзници и ваши помощници и да работим заедно, за да върнем раждането в ръцете на жените.

 

Честита Световна седмица на дулата и ще се радвам да споделите вашите мнения по темата 🙂

 

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *