Рожден ден, статистика и покана за Дула парти 2


 

 

На 13 март сайтът doula.bg навършва една година! И разбира се една година не е толкова дълго време, но първата година е може би най-трудната и най-важната, когато започваш нещо ново.

 

Бих искала да празнуваме заедно тази първа годишнина и ви каня на Дула парти на 25 март, неделя от 11:00 в Център „Естествени идеи“, ул.Московска 27Б. Поканени са бъдещи майки, които искат да родят с дула или се чудят дали това е за тях, майки, които вече са родили с дула и могат да споделят опит, практикуващи и обучаващи се дули, лекари и акушерки, които подкрепят раждането с дула и всички, на които им допада идеята или искат да научат нещо ново по въпроса. Моля пишете ми на oducat@gmail.com, ако искате да дойдете.

 

Моят празник съвпада със Световната седмица на дулата (World Doula Week) – международна инициатива, която се провежда между 22 и 28 март тази година и ще бъде отбелязана с множество събития навсякъде по света. Повече информация ще намерите на http://www.worlddoulaweek.com

 

Както пише на сайта на инициативата и както много пъти и аз самата съм казвала, присъствието на дула по време на раждането намалява процента цезарови сечения, използването на епидурална упойка, може да намали продължителността на раждането и увеличава удовлетворението на майката и шансовете за успешно кърмене. Нека да видим дали моята лична статистика потвърждава това 🙂

 

И така първите ми 10 раждания:

 

– 8 от тях са по естествен път, 2 – с цезарово сечение

– Присъствала съм на 5 напълно естествени раждания без никаква намеса

– На 4 майки много лекари им бяха препоръчали секцио, но 3 от тях родиха естествено

– Всичките раждания започнаха естествено

– При нито едно от ражданията не е използвана епидурална упойка

– При нито едно от ражданията не е използван вакуум или форцепс

– 3 от ражданията бяха по нормален начин, но с медицинска намеса. От тях:

– 2 бяха ускорени със система с окситоцин, съвсем накрая по време на втора фаза

– 2 епизиотомии

– 3 кристелера

– Присъствала съм на 3 водни раждания (от тях едно завърши извън вода)

– Имаме 2 опита за VBAC – един успешен, един неуспешен

– Цезаровите сечения в моята практика са 2. Едното секцио е направено след 24 часа раждане, разкритие 3 см и падащи тонове, второто беше опит за VBAC и раждане във вода, секциото е направено при 9 см. разкритие, причините са изтощение и желание на майката, тесен таз и голямо бебе.

– 7 майки прегърнаха бебетата си веднага след раждането

– Всички майки закърмиха бебетата си успешно

– Най-бързото раждане беше 3 часа

– Най-дългото раждане беше 24 часа

– Най-бързата втора фаза беше само 1 напън 🙂 Най-дългата втора фаза беше над 2 часа.

– 7 раждания бяха първи и 3 бяха втори за майката

– Само на 2 раждания НЕ присъства бащата

– Болниците с които съм работила са АГ болница Св.Лазар (7 раждания) и  Първа АГ болница Света София (3 раждания)

– Лекарите, с които съм работила са д-р Николова, д-р Банчева, д-р Бранкова, д-р Киров и д-р Дончева. Нито веднъж не съм усетила негативно отношение от страна на лекарите по никакъв начин, напротив!!!

 

Давам си сметка колко малко раждания са това, но съм щастлива че направих тази крачка към промяната и въвеждането на по-добри родилни практики в България! По време на тази година идеята за дула се разпространи изключително много, а майките, които искат да родят с дула вече имат голям избор не само от дули, но и от болници 🙂

 

Освен това за тази една година:

 

– Написах 30 статии, публикувах 10 разказа за раждания и заедно с екипа на Естествени идеи заснехме 8 видео клипа за АГ болниците в София. Най-популярните статии на сайта ми са статията за Първа АГ болница и разказът ми за първото ми раждане като дула там.

– Имам около 20 участия във водещи медии за професията дула – това са БТВ, Нова Телевизия, БНТ, БНР, ТВ7 и печатни медии като Труд, вестник Стандарт, Капитал, Моето дете, Кенгуру, 9 месеца, Лечител и други.

– Непрекъснато организирам курсове, семинари, уебинари и други събития, свързани с раждането, а от ноември 2011 съм координатор на сертификацията на дули към European Perinatal School.

 

Правя го, защото вярвам, че начинът, по който посрещаме децата си е от значение и че по-доброто раждане означава по-добър свят. Искам да има повече майки, които да пристъпят към родителството щастливи, удовлетворени, уверени в себе си. И не на последно място, защото за мен това е възможност непрекъснато да уча и да се развивам.

 

Благодаря на всички вас, които ме подкрепяте, на всичките прекрасни майки, които ми пишат и ми се обаждат – за милите думи, за вашите истории и за доверието. Надявам се да го оправдая! Благодаря на медицинските специалисти за разбирането и шанса, който ми дадохте. И благодаря на другите дули, че ви има 🙂

 

Ще се видим на 25 март! Очаквайте информация за специалните гости на това събитие!

 

 


Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 thoughts on “Рожден ден, статистика и покана за Дула парти

  • Stanislava Legdeur

    Олечка, ти си част от нашето семейство завинаги! Ти присъства и помогна в най-важният момент от съвместния ни живот! Следващият път пак ще си там :D, защото както ти казах и преди, аз без теб не раждам :D:*

  • zdravi4

    Прекрасна си, продължавай все така да утвърждаваш ролята на дулата у нас – всички жени имаме нужда от това!