Естествено раждане на близнаци – двойно предизвикателство, двойна победа 1


 

 

Създателката на блога ЗА БЛИЗНАЦИТЕ Мария ме вдъхнови да напиша тази статия, с която да окуражим майките, които биха искали да родят своите бебета естествено. За съжаление тенденцията в цял свят е близнаците да се раждат с цезарово сечение. Затова ще започна с това видео, което показва много естествени раждания на близнаци – дори след 40-а г.с., във вода, с различни прилежания, след секцио, при първа бременност и когато майката не е съвсем млада, с тегло на всеки близнак от 3.7 кг! И дори естествено раждане на тризнаци!

 

 

Както виждате няма невъзможни неща! Ако бременността ви протича без усложнения и бебетата са здрави, вие имате всички шансове да родите близнаците си естествено, стига да искате. Без всякакво съмнение това е също толкова важно за тях, колкото и за всички други бебета. Тук можете да прочетете повече за ползите от естественото раждане.

 

От момента, в който се разбере, че очаквате близнаци обаче бременността ви най-вероятно ще бъде класифицирана като високо-рискова от медицинската общност. Да рисковете са повече, но въпреки това бременността с близнаци не е патология, а вариация на нормата. Всеки случай е много индивидуален и трябва да се разглежда като такъв. В никакъв случай бременността с близнаци не е показател за цезарово сечение сама по себе си.

 

Аз не съм медицинско лице и не бих искала да се спирам на всичките възможни рискове и усложнения, които могат да се появят при естественото раждане на близнаци. Така или иначе вие няма да можете да го направите без подкрепата на вашия лекар. Важно е той да бъде спокоен, търпелив, да има опит с раждането на близнаци, да разбира вашето желание да родите естествено и да вярва, че това е по-добрият вариант за вас и за бебетата. Ако не можете да разчитате на подкрепата на такъв човек, цезаровото сечение ще бъде по-вероятната, а сигурно и по-безопасната опция.

 

И все пак има много неща, които самата вие можете да направите, за да увеличите шансовете си за естествено и безопасно раждане.

 

Близнаците са по-застрашени от преждевременно раждане и от ниско тегло при раждането – 70% от близнаците се раждат по-рано и това е едно от най-големите притеснения на лекарите. Но ако вие сте здрава и се храните пълноценно е твърде вероятно да доносите бебетата си до термина.

 

Другото притеснение на лекарите е свързано с позицията на бебетата – едното бебе може да е седалищно, а в около 8% от случаите и двете бебета са в седалищно предлежание. По-рядко едното или двете бебета са в напречно предлежание. В редки случаи позицията на едното бебе може да пречи на другото бебе да слиза и да се роди. Хубавото е, че в около 50% от случаите и двете бебета са в главично предлежание, което прави естественото раждане възможно и желателно.

 

Акушерката Гейл Тъли препоръчва Ребозо техники, които улесняват отпускането на мускули, които не можем волево да управляваме и помагат на бебетата да заемат оптимална позиция. Нейните три принципа за оптимално фетално предлежание – релаксация, гравитация, движение действат и за близнаците. Конкретни техники ще намерите тук.

 

В идеалния вариант и двете бебета са в главично предлежание. Ако първото бебе е главично, а второто бебе е седалищно, пак биха могли да се родят нормално – има изследване, което показва, че при такива случаи цезаровото сечение не води до по-добри резултати за бебетата (Barrett an Ritchie, 2002). Ако първото бебе е седалищно, се препоръчва цезарово сечение, защото рисковете стават много повече.

 

Как протича естественото раждане на близнаци?

 

До раждането на първото бебе раждането протича както обикновено. Първата фаза не се отличава от раждането на едно бебе, но понякога е възможно да протича по-бавно и трудно, заради преразтеглената матка. Както при всяко едно раждане, е много важно майката да се чувства спокойна и в безопасност. Усамотената обстановка, приглушените светлини, свободното движение, поемането на течности, присъствието на близък човек или дула са все неща, които подпомагат прогреса на раждането.

 

Изключително важно е внимателно да се следят тоновете и на двете бебета. Добре е околоплодният мехур да се запази колкото се може по-дълго. Консумацията на храни богати на витамин С и биофлавоноиди през бременността ще направи околоплодния мехур здрав и еластичен и ще предотврати преждевременното му спукване. Възможно е след постигането на пълно разкритие да има пауза преди да започнат напъните (Rest and be thankful phase), точно както при раждането на едно бебе.

 

По време на втората фаза майката напъва, когато усеща напън. За предпочитане са вертикалните пози, защото това помага и на второто бебе да остане във вертикална позиция и да слиза надолу под въздействието на гравитацията. В пози като легнала по гръб или на ръце и колене се увеличава вероятността второто бебе да се завърти неблагоприятно след раждането на първото бебе.

 

Второто бебе е подложено на повече рискове, които се увеличават с времето, през което то остава вътре. Понякога то е по-голямо от първото и може да се наложи шийката на матката да се разтвори още малко преди да може да мине. Ако бебетата споделят една и съща плацента, тя може да започне да се отделя след раждането на първото бебе и това да подложи второто на риск. Възможно е, но е много рядко второто бебе да се роди часове или дори дни след първото.

 

Всъщност това колко време може да мине между раждането на двете бебета е голяма и противоречива тема. Обикновено лекарите изчакват не повече от 15 минути и се намесват, като спукват околоплодния мехур на второто бебе. Основните им притеснения са заради вероятността от преждевременно отделяне на плацентата, пролапс на пъпната връв, инфекция.

 

Акушерките, които асистират при домашни раждания споделят, че това време би могло да бъде и 30-40 мин до 1-1,5 часа. Може да се изчака, ако няма кървене, тоновете на бебето са добри и майката се чувства добре – споделят те. След като първото бебе се роди, отнема известно време матката да се свие и да се възстановят ефективните контракции. Бързането преди да е приключил този процес също може да доведе до проблеми (матката ще е по-голяма и рискът от кръвозагуба нараства). Стимулацията на зърната, особено сукането на първото бебе, може да помогне, ако второто бебе се бави.

 

Най-често изгонването на второто бебе отнема по-малко време, защото разкритието вече е пълно, а костите на таза са се разширили. Тоновете на бебето трябва да се следят често. Ако минава твърде много време или тоновете започнат да падат, може да се наложи лекарят да изтегли второто бебе.

 

Много интересно е това, което пише акушерката Ан Фрай в книгата си „Холистично акушерство”. Тя казва, че близнаците преживяват голям стрес при раздялата си, когато първото бебе вече е родено, а второто все още не е. Тогава е много важно да се говори и на двете бебетата и да им се обяснява, че тяхното братче или сестриче е добре и че скоро отново ще са заедно.

 

Другият психологически момент при раждането на близнаците е, че отговорността и тревогата на майката са двойно по-големи. Понякога осъзнаването на тази отговорност би могло да забави прогреса след раждането на първото бебе. Много е важно в този момент майката да бъде подкрепяна и да може свободно да изрази чувствата си.

 

Плацентата или плацентите се раждат след раждането на двете бебетата. Т.к. те покриват по-голяма част от вътрешната повърхност на матката, вероятността да има проблеми с тяхното отделяне е по-голяма. Рискът от кръвоизлив след раждането също е по-голям, заради преразтеглената матка. И отново контактът с бебетата, сукането, топлата и спокойна среда могат да предотвратят тези проблеми.

 

Аз нямам личен опит с раждането на близнаци, затова помолих Доротея, майка на две момичета близначки да сподели за нейния опит. Бебетата й са родени естествено в 1 АГ болница Света София, град София при д-р Кирил Киров през март 2011 г.

 

Ето какво разказва:

 

Реших да родя естествено, защото винаги съм смятала, че природата ни е дала сили за да раждаме децата си по този, а не друг начин. Моите близначки бяха застанали с главите надолу, може би благодарение и на едни упражнения, които правихме с мъжа ми – люлка с шал. Докторът ми също беше на мнение, че мога да родя нормално. Моите близки бяха негативно настроени към естественото раждане, даже излъгах майка ми, че имам дата за секцио, само за да престане да ми разказва тъжни неща и да ме остави „на мира” с нейните страхове.

 

Направих грешка, като отидох рано в болницата, с малко разкритие. Мотах се цял ден напред-назад и родих чак след полунощ. Това, че не ядох и не пих вода 24 часа ме обезсили допълнително. Голям пропуск беше и че не доплатих, за да е с мен близък човек – дула беше опция в моя случай, тъй като съпругът ми се притесняваше да присъства, а сестра ми е твърде притеснителна. След като се смениха три смени и на мен и на доктора вече ни беше се събрало много чакане, слаби контракции , разкритието беше пълно и ме преместиха в родилна зала, където бебетата се родиха много бързо едно след друго, бяха малки – едното над 2 кг, другото 1,6 кг.

 

След самото раждане бях много уморена, но в дните след това се превърнах в супермен. Всички ме питаха защо съм родила естествено и ми казваха, че съм герой. Е, мен ако питате, геройство е да отгледаш близнаци, а раждането е само началото, така че ви пожелавам едно приятно и леко начало! 🙂

 

Книги:

 

При написването на тази статия съм използвала книгите Holistic Midwifery на Anne Frye, която е ръководство за акушерки при раждане вкъщи и в която целият процес на раждането на близнаците, поведението на акушерката, възможните усложнения и показания за трансфер в болница са много подробно описани.

 

Също и Spiritual Midwifery на Ина Мей Гаскин, която също асистира основно на домашни раждания, но при нея частта за близнаците е доста по-кратка.

 

Другите книги, които се препоръчват по темата, но аз не съм ги чела са Тhe Complete Book of Pregnancy and Childbirth на Sheila Kitzinger, Having Twins на Elizabeth Noble; Mothering Multiples: Breastfeeding & Caring for Twins or More на Karen Kerkhoff Gromada.

 

Полезни сайтове:

 

http://spinningbabies.com/spinning-babies-and/twins

 

http://www.birthworks.co.za/articles/guidelines-care-woman-expecting-twins Много добра статия и за бременността и за раждането с близнаци

 

http://www.homebirth.org.uk/ Twin birth at home? Има доводи за и против, разкази, видео и линкове

 

http://www.aims.org.uk/twins.htm Статия от Бевърли Бийч – разкази за две раждания на близнаци вкъщи и в болница.

 

Може ли раждането на близнаци да бъде позитивно преживяване?

 

И разбира се не пропускайте да прочетете за раждането на Мария в блога ЗА БЛИЗНАЦИТЕ. Тя е родила естествено в болница в Холандия.

 

Как се раждат близнаци нормално? Раждането на Джордана и Мария-Луиза – І част

 

Как се раждат близнаци нормално? Раждането на Джордана и Мария-Луиза – ІІ част

 

В нейния блог ще намерите и много полезна информация за бременността, раждането, кърменето, захранването и отглеждането на близнаци. Препоръчвам го горещо! 🙂


 


Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

One thought on “Естествено раждане на близнаци – двойно предизвикателство, двойна победа

  • Яна Дешева

    Историята за раждането на Джордана и Мария-Луиза в Холандия направо ме впечатли. Дали някога, някога, пък дори и в далечното бъдеще ще можем да се радваме на такова отношение в болниците у нас?!