Токуда – вече с план за раждане 6


 

 

В Токуда болница вече съвсем официално се работи с план за раждане, който бъдещата майка изготвя и обсъжда с лекаря си. Планът е качен на сайта на болницата, доста е подробен и както сами можете да се убедите вече се допускат много неща – собствена музика и дрехи, приглушена светлина, присъствие на придружител, родилна топка, прием на течности, свободно движение и други – все неща, които са важни, за да протече едно раждане леко и позитивно. През януари 2012 г. в Токуда са осъществени и първите раждания с дули т.е. и това вече е възможно.

 

От миналата година имахме уговорка да направим видео за Токуда, както направихме за другите болници, но непрекъснато се отлагаше и явно няма да се случи скоро. Затова реших да не чакам повече и да напиша този материал с информация и отзиви за болницата. За подготовката му ми помогнаха Елица и Свилена – две майки, които са родили в Токуда през януари 2012 г. Свилена е родила естествено, а при Елица се наложи спешно секцио по медицински показания.

 

Разказът на Свилена:

 

Бях приета в отделението по „Акушерство и високо-рискова бременност“ на болница Токуда в 15 ч. на 17 януари 2012 г. със спукан околоплоден мехур, без родилна дейност (без контракции, без разширение, без промяна в маточната шийка). Не искаха веднага да индуцират раждането и ме оставиха да си „почивам“ и да събирам сили за раждането с надеждата да започне спотанно. Водите продължиха да се образуват и да текат до към 3 часа през нощта и аз често ходех до банята да се къпя. Към 3 часа сутринта на 18 януари 2012 г. усетих леки болки през голям интервал от време. Постепенно болките се усилваха и аз започнах да ги засичам с часовник и забелязах, че станаха през 5 минути. Освен, че зачестиха, болките ставаха и по-силни. След като контракциите ми станаха на по-малко от 5 минути се обадих на дежурните в отделението с новината „че може би раждам“.

 

От този момент нататък ми казаха да не ям и пия (за ядене не съм си и помисляла, но жаждата ставаше все по-голяма). По време на напъните ми капваха водичка в устата. Позволиха ми да се разхождам, да клякам, да ставам и сядам, да стоя (напъвам) на тоалетната. Не съм се сетила за душ и не знам дали позволяват. Изпитвах голяма болка, когато контракциите зачестиха на по-малко от 5 минути и ми беше трудно да мисля за нещо друго, освен за надеждата болката да намалее.

 

При мен през цялото време имаше акушерка, която ми „държа ръката“ от началото на родилния процес до вдигането ми от леглото 2 часа след раждането. Не мога да оценя атмосферата като спокойна или не, защото на мен самата ми беше много напрегнато и динамично 🙂 Екипът от лекари и сестри се държаха спокойно и уверено. Не знам дали биха позволили музика, но не виждам причина да не позволят.  Лекарите са много отзивчиви към желанията на родилките или поне лекарите на моето раждане.

 

При напъването си спомням да съм била поне в три пози – легнала като използвахме различни варианти за опора на стъпалата, бях също така и права като се подпирах на маса, и седяща на тоалетната чиния. За първи път ми дадоха бебчето веднага след като станах от леглото, което беше два часа след като излязох от родилната зала. От следващия ден, бебчето беше през деня постоянно при мен.

 

Впечатленията ми от персонала и болницата са много добри. Смятам, че има много опитни специалисти, които освен това са и симпатични хора. Избрах Токуда поради няколко причини: семейството ни е ползвало услугите на други отделения и имаме познати лекари. Когато заподозрях, че съм бременна се обадих на моя приятелка-педиатър в Токуда и я попитах къде да ходя на Женска консултация. До този момент наш гинеколог беше д-р Анна Чорбова (от болница Вита) и в първия момент моята приятелка ми отговори да ходя пак при нея. Но аз не бях убедена, че искам да ходя/раждам във Вита. Консултирах се и с д-р Марков от МЦ „Марковс“ дали да раждам в Токуда или Вита и той убедително ми препоръча Токуда поради: отлични неонатолози, голям брой раждания, опитни специалисти. Два дни по-късно моята приятелка – педиатър в Токуда се обади, че ми е записала час при д-р Кирякова в Токуда, за която отзивите са, че е много човечна и обгрижва пациентките си. Това се оказа самата истина. Щях разбира се да раждам с нея, но тя беше в отпуска 20 дни в началото на януари 2012 г., когато се случи и моето раждане. Но предварително беше говорила с д-р Лазарова тя да поеме раждането. Само да поясня, че съм ходила на Женска консултация при д-р Кирякова, но раждането ми беше с д-р Лазарова като в края се включи и д-р Илиев. Имах усложнения с плацентата, която не се „роди“ сама и се наложи да се вади ръчно. Освен това се оказах с огромно възпаление на влагалището и дълго време ме чистиха и шиха. Родих на 18 януари в 12:03, излязох от родилна зала в 15:00 ч. поради споменатите усложнения.

 

Препоръчвам акушер-гинеколозите д-р Лазарова, д-р Кирякова и д-р Илиев – от тях имам лични и преки впечатления. От акушерките мога да спомена Марина Капитанска. От неонатолозите д-р Масларска и д-р Денева. От анестезиолозите – д-р Дуков.

 

Разказът на Елица:

 

В последния месец на бремеността си започнах да си търся болница и лекар. Исках да родя в нормални битови условия и при лекар и акушерки с които можеш да обсъдиш всичко и които биха били търпеливи да ти отговарят на въпросите и да ти обясняват. Поради тези причини веднага изключих големите болници, имайки предвид, че там има много раждащи жени и е по-малка вероятността да ти бъде обърнато индивидуално внимание. След посещение на Окръжна болница и болница Токуда, като че ли везните наклониха към втората.

 

В последствие, Благовеста (с която вече бях разговаряла да ми е дула) ми даде телефоните на една акушерка от Токуда и една от Шейново. Първо отидох в Токуда. Въпросната акушерка, поради трансформация на отделенията не беше вече в родилно. Тя ме свърза с началника на отделението. Споделих с него моите очаквания и желанието ми да присъства дула, за което нямаше проблем. Той ми предложи лекар, с който да се срещна. Д-р Корсачки много ми допадна заради доброто си отношение, търпението и времето, което ми отдели да обсъдим всички мои въпроси и изчерпателните обяснения от негова страна. Уговорката ни беше по време на раждането да взимаме заедно решения за всяка процедура, след като ме информира за възможните варианти. Така и не стигнахме дотам, защото родих секцио 🙂

 

Впечатлението ми е, че целият екип там е много добър. Повечето лекари и акушерки идват от болници като Майчин дом и Шейново. Аз раждах при доктор Корсачки – млад лекар от който съм много доволна. Всички акушерки и лекари, които се изредиха за 5-те ми дни престой бяха много внимателни и добри в работата си с всички жени в стаята. Другите родилки в стаята също бяха доволни от своите лекари.

 

Като цяло съм много доволна от персонала на отделението и от условията в болницата. Всички се държаха много добре и много добре си вършеха работата. Беше много чисто в стаите и коридорите. Храната беше много добра за такава в болница и леглата, с възможността да ги контролираш в различни положения, са много удобни, особено след секцио.

 

Цени

 

Към януари 2012 г. нормално раждане и секцио са по 1500 лв. Ако си здравно осигурен и нямаш здравносигурителен фонд, който да поема разходите – плащаш 1 500 лв. за избор на екип и за двата вида раждания (нормално и секцио). Ако не си здравно осигурен – плащаш 1 500 лв. за раждане и още 1 500 лв. за избор на екип. Отделно се заплащат грижите  за бебето – 500 лв. при нормално раждане и 600 лв. при секцио. Като политиката на болницата е да си избереш лекар, който те следи и раждаш при него. Дори да не е на смяна идва, когато започне раждането. Не идва само когато официално е в отпуска и тогава се ражда при лекаря, който е на смяна.

 

Нормално раждане

Раждане с индивидуален подход в единична предродилна и родилна зала – 1500,00 лв.

Неонатологични грижи – 500,00 лв. Тук са включени допълнителни изследвания, които се правят на новороденото, а именно: трансфонтанелна ехография; ехография на коремни органи; ехография на стави;  обучение на майката за хранене на детето, къпане;  консумативи.

При желане на пациентката за обезболяване на раждането с епидурална анестезия се заплаща сумата от 300,00лв.

При желание от страна на родителите за присъствие на бащата се заплаща сумата от 200,00 лв.

При желание от страна на пациентката да ползва Лукс стая се заплаща сумата от 125,00 лв. за денонощие

 

Цезарово сечение /покрива се от НЗОК само по медицински показания

Оперативно раждане – 1500 лв.

Неонатологични грижи – 600 лв.

След изписването пациентката и новороденото имат право на два прегледа без заплащане в рамките на 30 дни.

По НЗОК пациентките имат право на контролен преглед до 7-я ден при специалистът, проследявал бременността, и на още  един такъв между 30 и 42 ден.

 

Родилна зала

 

В болница Токуда има две родилни зали и една операционна. Има и предродилна зала. Родилните зали и предродилните са единични, т.е. с възможност да ражда само една жена. Няма ВИП родилна зала.

 

Избор на лекар и акушерка


Практиката е, който лекар следи бремеността той изражда и в този смисъл няма избор на екип като по другите болници. Може би няма да бъде грешно ако отговорът на въпроса е, че изборът на лекар е не само възможен, но и задължителен. Избор на акушерка няма, но е възможно да се обсъди с лекаря.

 

Присъствие на придружител

 

На сайта има определена цена за присъствие на бащата – 200 лв., но при секцио не го допускат.  При нормално раждане мисля, че въвеждат политика да не се плаща за бащата, особено ако присъства на лекциите, които води началника на отделението, но трябва да се говори с лекаря все пак. За присъствие на друг човек, например дула си се заплаща.

 

Ниво на спешна акушерска помощ

 

Елица: Със сигурност има постоянно един лекар на смяна и няколко акушерки. Като цяло винаги има лекар или акушерка, към които можеш да се обърнеш. В моя случай беше спешно секцио. За подготовка на секциото ме поеха акушерките, които бяха на смяна, като по време на операцията дойде новата смяна и бях наблюдавана от тях след секциото. За моя лекар това беше почивен ден, но той дойде и след съгласуване с лекаря, който беше на смяна много бързо се организираха за спешно секцио. За анестезиолозите, мисля че винаги има готовност, но те са на повикване – не са в отделението.

 

Ниво на грижи за новороденото

 

Елица: Впечатленията ми са, че се грижат много добре за новородените. Има педиатри, които привечер минава по стаите и дават много подробна информация на всяка жена за детето й – как е, какви са резултатите от изследванията, какви изследвания са правени, какви лекарства са давани или се обяснява какво трябва да му се даде. Неонатолозите, които се грижат денонощно за новородените, също при застъпване на нова смяна минават заедно по стаите и старата смяна обяснява на новата за всяко едно дете как му е минал денят или съответно нощта. Това се случва в стаите пред майките.

 

Свилена: Неонатологията в Токуда е една от най-добрите като разполагат с много съвременни кувиози. За транспортиране в други болници нямам никаква информация. Докато аз бях в отделението видях 600 грамовото бебе, което се  отглежда в Неонатологията на Токуда в момента (даваха го няколко пъти по телевизията) и силно вярвам, че ще направят човече от него 🙂 На сайта отделението по неонатология са публикували следната статистика: „През 2011 година в интензивния сектор на отделението по Неонатология на МБАЛ „Токуда Болница София“ са лекувани 1025 рискови новородени деца, сред които няма нито едно починало бебе. Това отрежда нашето отделение като водещо в страната с нулева смъртност при новородените. Най-малкото бебе, за което се грижи нашия екип и бе изписано през 2011 година, се роди в 23-та гестационна седмица с тегло 540 гр.“

 

Престой след раждането

 

Обикновените стаи са с по четири легла. Леглата са с механизъм за повдигане, има спешен бутон за повикване на лекар. Хигиената в стаите е много добра, както и в цялата болница. Чаршафите и нощниците може да се сменят при поискване. До всяко легло има шкафе и телевизор. Със завеси леглата могат да се отделят. В стаята има четири шкафчета за багаж и една мивка. До стаята, в коридора е тоалетната, която е една на стая. Тоалетна също е много чиста. Има душ и мивка. Самата тоалетна е със затоплена седалка – японска му работа :-), но е много приятно. За тази стая не се доплаща допълнително.

 

Има и самостоятелни стаи. Предимството при тях е, че могат да те посещават близките ти и бебето може да е с теб и през нощта. За тази стая се заплаща по 125 лв. на вечер. Мисля, че в тези стаи е възможно да преспива и придружител, но не знам дали не се заплаща още нещо за него. В случай, че няма самостоятелни стаи, предлагат такива с другото отделение, но в този случай няма възможност детето да е с майката, защото то е от другата страна на коридора.

 

Бащата на бебето е единственият човек, който бива допуснат еднократно да види бебето след раждането. В края на коридора има обособен кът за свиждания с маса и столчета. По правилата на болницата свиждането е всеки ден от 16 до 18 ч. в това помещение, като майката отива там без бебето. Възможно е по всяко време майката да ходи в това помещение или да излиза през входа до асансьор, за да се вижда с близките си. Те могат да стигнат до този вход с асансьора от страна на спешната помощ. Във ВИП стаите се допускат посетители.

 

Престоят след нормално раждане – 3 дни, след секцио – 5 дни. Ако детето не е добре се остава, колкото е необходимо.

 

Съвместен престой на майката и бебето

 

Съвместният престой е по желание. Практиката е през деня бебето да се дава на майката към 7 часа сутринта. На всеки три часа се взима да се преобуе и пак се връща на майката. Вечер между 22-23 ч. бебетата се връщат в общото помещение, което е в коридора срещу стаите и всеки може постоянно да си вижда бебето, дори когато не е при него. Ако майка иска да кърми и през нощта, когато бебето се събуди, неонатолог идва и събужда майката да отиде в стаята за кърмене, за да го накърми.

 

Също така всяка сутрин майките биват извиквани една по една заедно с бебето в статята където къпят бебетата. Там нагледно им се показва как се къпе и какви са основните грижи за кожата и пъпчето и педиатрите дават допълнителна информация за здравословното му състояние.

 

Политиката относно кърменето

 

Кърменето се насърчава. Помагат ти да закърмиш, обяснява ти се, следи се колко кърма суче бебето (чрез пробно кърмене). Вода не дават. Политиката е да не се дава нищо на бебето докато майката не го захрани с коластра, но само ако това е възможно. Ако мине повече време и майката не е в състояние да захрани бебето – секцио или липса на желание например – му се дава адаптирано мляко. В случай, че майката закърми бебето, но то не получава достатъчно, освен кърменето дават и минимално количество адаптирано мляко. През нощта се дава адаптирано мляко, ако майката не е изявила желание да кърми.

 

Дни на отворените врати

 

Провеждат се всяка последна сряда от месеца. Начало: 14,30 часа. Място: Аула, ет. 9, Токуда Болница София. Според сайта им е необходимо предварително записване на телефон 02/403 4000.


От сърце благодаря на Елица и Свилена, че се отзоваха на молбата ми и споделиха опит и впечатления! 🙂

 

Повече информация за болницата ще намерите на http://www.tokudabolnica.bgLeave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

6 thoughts on “Токуда – вече с план за раждане

 • Свилена

  Оля, много добре се е получило 🙂 Елица много добре е обяснила за приемствеността при смяната на лекарите, което важи не само за неонатолозите, но и за акушер-гинеколозите.
  Благодарение на сутрешните визитации (както наричат в Токуда присъствието на майката при къпането на бебчето), когато се прибрахме у дома с бебчето бях уверена, че ще се справя с тези „плашещи“ в началото дейности.
  Има вероятност присъствието на бащата по време на нормалното раждане да не се заплаща, но за съжаление това все още не е факт.
  Приспиването на чужд човек във ВИП стаите се заплаща с 40 лв./нощ.

 • Nadezhda Stefanova

  Виждач, че нещата се развиват в положителна посока в Токуда 🙂

  Аз родих там преди година и беше доста по-различно като отношение и възможности за планиране и избор… Бях при д-р Лазарова, нормално раждане без упойки, но в последствие вниманието, което ти отделяха не беше съвсем на ниво. Бебетата ги носеха директно с шишетата адаптирано мляко и ни казваха да им го даваме при всички случаи…Ако не попиташ няколко път настйчиво никой не ти обръщаше внимание дали кърмиш правилно, а и в послледствие разбрах от проблемите, които имах, че изобщо явно и те не са били на ясно…Тази работа с адаптираното мляко ми създаде голям стрес и трудно начало на кърменето, тъй като гледаха да изпишат с наддало бебе на три дни и явно даваха доста адаптирано мляко, а в последствие то не наддаваше и пак неонатолозите от Токуда вместо да подпомогнат кърменето, ми казваха да давам адаптирано мляко, което аз не неправих (вместо това се свързах с консултант от НАПК). Но като цяло не ми останаха добри впечатленията от неонатолозите (много изкуствено и медикаментозно подхождаха към всяко нещо или поне така ми се стори)…
  По отношевние на раждането, ми връчиха информираното съгласие и куп документи, по време на контракциите малко преди да родя. Добре, че беше съпруга ми да ги прочете и разпише. Бях поискала да се запозная предварително с информираното съгласие, но д-р Лазарова ми беше отказала…Въпреки че си свършиха перфектно работата по самото раждане (Лазарова и акушерката), после не идваха да ме видят, както правеха другите лекари на другите родилки. Аз все се успокоявах, че явно всичко е наред и затова не ми олръщат внимание. Но, честно казано, за тези пари очаквах повече внимание…

  Но като цяло като битови условия и вече с натрупания опит и изводи кое да приема и кое не, бих отишла отново там,но в самостоятелна стая, за да може да сме постоянно заедно с бебето (което отчитам като грешка, че не направих към днешна дата).

 • Цвети

  Аз също родих в Токуда през октомври 2010 г. Раждането беше нормално и протече бързо и безпроблемно. Първото ми раждане беше в Шейново (2007 г). Разликите между двете болници са Огромни, в полза на Токуда.
  И при двете раждания до мен беше д-р Данаил Илиев. Всъщност аз не съм си избирала болницата, бях си избрала доктор. Където работеше той, там щях да родя. Убедих се, че това е най-важното при едно раждане. Да имаш до себе си Човек, на когото да вярваш безрезервно за решенията, които ще вземе в момент, когато ти самата не си много способна да се абстрахираш от всичко и да мислиш трезво.
  Впечатленията ми за Токуда: условията са отлични, като материална и леглова база. Храната е добра. Усеща се индивидуалното отношение на персонала към теб (за разлика от Шейново, където нещата бяха малко като на конвейер). От началото до края на раждането до мен стояха акушерка, анестезиолог и моя доктор.
  С първото ми бебе никой не ми показа как да кърмя, как да го къпя… В Токуда всяка сутрин ми показваха как да го къпя, как да го обличам. Не че вече имах нужда от това, но хората го правеха. Живо се интересуваха и от това дали бебето суче, правилно ли го слагам на гърдата…
  С едно изречение – Горещо препоръчвам Токуда, за едно цивилизовано раждане.

 • Вера Вукова

  Дано нещата наистина да са се променили, би било чудесно! Раждах там през 2009 г. и опитът ми е същият като на Надежда, с изключение на вниманието от самия лекар /бях при д-р Герганова/.

 • Мирослава Стоянова

  През 2010г. бяхме хоспитализирани в детското отделение на Токуда с дъщеря ми, на 2г. Имаше нужда от консултация с гинеколог, и ни насочиха към Лазарова. След като чаках 40 мин. пред вратат й с дете на ръце, тя ни извика и съвсем безцеремонно ми каза – събличай я. Сложи я на стола. Обърна се, и си вършеше нейна работа. Аз бях зашеметена от поведението й към 2-годишно дете и стоях до вратата, без да мърдам. Тя повтори грубо – хайде бе, събличай я и на стола. Аз се двоумях и тя накрая ми кресна – „ама виж какво, аз не съм педиатър, аз съм гинеколог. Ако не я сложиш си тръгвай.“ Оставям случката без коментар.

 • Алисия

  Здр.Имам близнаци и задължително трябва да се извърши секцио раждане.Цените обаче са твърде непосилни!Защо държавата не дотира клиниките за да излиза по евтино секциото?Здравно осигурено съм и какво от това?В Бургас от където съм не бих искала да раждам заради компрометирани лекари.Наистина цените са високи.За Токуда чета хубави неща ама малко от малко,поне наполовина да е от тези цени за да има повече българчета родени!