Магията на Ребозо масажаРебозо е традиционен мексикански шал, който може да се използва за много неща – за масаж, за обръщане на бебето в корема на майката, ако то не е в добра позиция, за носене на бебе или проходило дете, като шал, за носене на кошница на главата и много други. Масажът с Ребозо е чудесен начин да изразим нашата топлина и грижа към бременните жени, родилките и бъдещите майки, да им помогнем да се почувстват уютно, сигурно и да се отпуснат. Съществуват специални курсове по Ребозо масаж и през ноември организирахме първия такъв за България. Но като цяло техниките не са сложни и са необходими само любов и желание, за да правите Ребозо масаж.

 

Обикновен шал?

 

През последните години масажът с Ребозо се разпространява и в западноевропейските страни, благодарение на редовните конференции на Midwifery today, на дулите и интернет. Дулите правят Ребозо масаж на жените, на които помагат, за облекчаване на контракциите и като помощно средство за заемане на различни пози.

 

Ребозото се прави от тъкан плат, а размерът му е около 2,40 х 0,70 м. Материята е много важна – не трябва да е хлъзгав, много тънък, нито грапав или прекалено разтеглив. Подходящи са памучни или вълнени платове, леко еластични по диагонал. Може да се използва разгърнат (за масаж на гърба или таза) или сгънат на две плат (за раменете или кръста). А може да се използват няколко шала за един масаж.

 

Ребозо през бременността

 

На първо място Ребозо може да се носи за подкрепа на корема по време на бременността, особено ако коремните мускули са по-слаби или жената чака второ, трето или следващо бебе.

 

В селата на Мексико и Гватемала бременните жени получават Ребозо масаж от акушерката си по време на всяка пренатална консултация. Чрез този масаж жената си почива, отпуска се и се концентрира върху тялото си и бебето, което расте в корема й. Такива срещи с традиционните акушерки не продължават 5-10 минути, а много повече. Жената споделя своите усещания и притеснения, обсъждат нейния режим на хранене, говорят на бебето, акушерката й дава информация за бременността и предстоящото раждане и т.н.

 

Ребозото може да се увие около главата, раменете, гърба, корема, таза или краката и чрез ритмични люлеещи движения се постига пълна релаксация на съответните части на тялото.

 

Ако бебето не е в добра позиция, акушерката раздвижва и разлюлява тялото на майката по определен начин и така му помага да се намести. Тази техника, наречена Мантеада, изисква специфични умения и се прави само от акушерки.

 

Ребозо по време на раждането

 

По време на раждането Ребозо отново се използва, за да се подпомогне релаксацията. Благодарение на нежните ритмични движения майката се справя с болката по-лесно. Мускулите на тазовото дъно се отпускат по този начин и това може да подпомогне прогреса на раждането. Увисването и люлеенето на такъв шал също отпуска точно тези мускули, които трябва и подпомага слизането на бебето.

 

По време на първия период на разкритието може да се използва в легнало, седнало или изправено положение, може да се прави масаж на корема, кръста или задните части в различни пози. Движенията могат да бъдат бързи и с малка амплитуда или по-бавни и дълги, според предпочитанията на раждащата. Дърпането на шала по време на втората фаза на раждането помага да насочите напъна ефективно.

 

Ребозо след раждането

 

В Мексико съществува традиция жената да получи специална грижа с Ребозо след раждането. Около две седмици след раждането тя ще бъде завита с Ребозо от две жени (акушерки или дули) и шалът ще бъде стегнат по определен начин, окуражавайки частите на тялото на жената да се „затворят”. Този ритуал изисква време, действа освежаващо и дава нова енергия на майката. Подобни ритуали съществуват в много култури по света.

 

Ребозо може да се използва още за успокояване на плачещи бебета. Изпълнява се от двама души и бебето внимателно се търкаля от единия край на на шала към другия и обратно.

 

Ще завърша с цитат от Наоли Винавер, акушерка:

 

„Смисълът на живота е в изследването и разбирането на природата на самите нас, на хората и света около нас. Ребозото е древна и щедра врата, която се е отворила, за да ви посрещне в света на изследванията и откритията. Когато работите с него и го нагаждате към своите собствени нужди и обстоятелства, вие ще задълбочите и ще удължите живота на този метод. Историята и традициите се създават от нас!“


И така има ли желаещи за масаж? Ако да, знаете къде да ме намерите 🙂

 

 

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *