Сертификация на дули – стъпките


Посещението на Мери Шварц и Теа Ван Тъйл в България има много положителни последици и една от тях е, че след курсa, който организирахме, продължаваме със сертификация на дули към The European Perinatal School. По-надолу можете да се запознаете подробно със стъпките за сертификация, а ако имате въпроси, не се колебайте да ми пишете 🙂

 

 

Изискванията за сертификация на дули включват:

 

Стъпка 1

 

Да се присъства на 16-часов курс, воден от Мери Шварц, акушерка и Теа Ван Тъйл, инструктор за подготовка за раждане и обучител на дули. Първият курс се проведе на 26-27 ноември 2011 г. и беше посетен от 20 жени. Следващият курс е планиран за май 2012 г. Програмата ще бъде подобна на курса през ноември, можете да я видите тук.

 

Стъпка 2

 

Да се прочетат 5 книги и няколко статии от препоръчания списък, както и да се гледат няколко филма. След прочитането на книгите се изисква да се отговори на няколко въпроса. Отговорите се пишат на български език и се изпращат на координатора на обучението за България, Олга Дукат, oducat@gmail.com.

 

Стъпка 3

 

Есе на тема: „Моята визия за естествено раждане”

 

–          Каква е Вашата визия за естественото раждане?

 

–          Как мислите, че професията на дулата може да допринесе за подобряването на качеството на родилната помощ  в България?

 

–          Каква е Вашата мотивация да станете дула?

 

Есето трябва да бъде 1000-1500 думи. Пише се на български език и се изпраща до координатора на обучението за България.

 

Стъпка 4

 

Бъдещата дула трябва да помогне на две жени преди, по време и след раждането. След това тя трябва да отговори на няколко въпроса и да предостави контактите на двете майки. Отговорите се пишат на български език и се изпращат на координатора на обучението за България.

 

Стъпка 5

 

Изпит (тест) по физиология. Изпитът ще се състои през Май 2012. Следващият практически семинар също ще се проведе през Май 2012 г.

 

Стъпка 6

 

Да се заплати сумата за сертификация в размер от:

200 лв. за двудневен практически семинар

+ 200 лв. за сертификация

 

Плащането се извършва в брой в Център „Естествени идеи”, ул. Московска 27Б, ет.2 всеки делничен ден от 9:00 до 18:00 или по банков път: ПроКредит Банк, SWIFT код PRCBBGSF, Естествени Идеи ООД, IBAN: BG81PRCB92301028872310BGN.

 

При въпроси пишете на oducat@gmail.com или се обадете на 0899 991 264 – Олга Дукат.

 

Философията на The European Perinatal School

 

Акушерката се ръководи от физиологията. Тя е авторитет в нейната област и е призната за такъв от другите професионалисти в областта на акушерството и гинекологията. Акушерката притежава компетенциите и знанията, за да извършва селекция на риска и е основният специалист в тази област.  Тя  притежава необходимите компетенции и знания, за да поеме тази отговорност. Акушерката си сътрудничи  с други здравни специалисти, а нейният принос се признава и зачита.

 

Но колко образователни програми включват всичко това, за да може акушерките да бъдат уважавани, когато се обръщат към акушер-гинеколозите или когато придружават жената и нейния партньор в болницата? В колко държави образователните програми издигат акушерките до този статут?

 

Трябва да върнем раждането от ръцете на медицинските специалисти там, където трябва да бъде – в ръцете на жените, които искат да забременеят и да станат майки.

 

Жената ще потърси информация за бременността и раждането. Ще попита своите приятелки, които вече са раждали. Ще търси информация и в интернет и въз основа на това ще реши кое е добро за нея. И тук може да започне проблемът, защото ако няма много информация за естественото раждане и специалисти, които да я предоставят, тогава към кого да се обърне тя?

 

И тук ролята на дулата е особено важна. Защо? Защото тя е жена, която може да предостави обективна информация за нормалната бременност, раждане, кърмене и периода след раждането. Тя е част от общността и жените могат да я потърсят винаги, когато имат нужда.

 

Според философията на European Perinatal School дулата е жена, която изпитва емпатия към другите жени, особено към жените, които искат да станат майки. Нейните умения могат да помогнат на жените и да ги облекчат в този уязвим период.

 

Ако и вие искате да подкрепяте жените и техните семейства, тогава можете да придобиете необходимите умения на курса за дули. Той включва информация за:

 

–         Това как да отговорим с емпатия на емоциите на майката и бащата

–          Какви знания и умения са необходими на дулата, за да помага на жените

–          Основни познания по физиология и анатомия в тази област

–          Началото на живота и бременността

–          Раждането

–          Периодът след раждането

–          Кърменето

 

Женската подкрепа за родилките и въвеждането на дулите предотвратява множество медицински интервенции. Дулата не е медицинско лице и не носи отговорност за медицинските решения. Отговорността е на майката, а дулата я подкрепя по холистичен начин, като никога не забравя, че раждащата жена е нещо много повече от матка, таз и разкритие.

 

Мери Шварц.

Президент на The European Perinatal School

 

 

Препоръчан списък от книги:

 

Klaus, Kennell & Klaus, The Doula Book, 2nd edition, 2002

 

Simkin, The Birth Partner: A Complete Guide to Childbirth for Dads, Doulas, and All Other Labor Companions, 3rd edition, 2008

 

Gaskin, Ina May’s Guide to Childbirth, 2004

 

Goer, The Thinking Woman’s Guide to a Better Birth, 1999

 

Ina May’s Guide to Breastfeeding  Ina May Gaskin

 

The Labor Progress Handbook, Penny Simkin and Ruth Ancheta

 

The Doula Guide to Birth, Ananda Lowe and Rachel Zimmermann

 

The Complete Book of Pregnancy and Childbirth  (Revised)  Sheila Kitzinger

 

Birth Reborn Michel Odent

 

The Birth Book, William Sears and Martha Sears

 

Spiritual Midwifery, Ina May Gaskin

 

New Active Birth: A Concise Guide to Natural Childbirth, Janet Balaskas

 

Childbirth Without Fear: The Principles and Practice of Natural Childbirth, Grantly Dick- Read

 

Heart and Hands, Elizabeth Davis

 

Orgasmic Birth: Your Guide to a Safe, Satisfying, and Pleasurable Birth Experience, Elizabeth Davis and Debra Pascali-Bonaro

 

The Waterbirth Book, Janet Balaskas

 

A Guide to Effective Care in Pregnancy and Childbirth, Enkin

 

Birthing from Within: An Extra-Ordinary Guide to Childbirth Preparation, Pam England & Rob Horowitz

 

Birth without Violence, Frederick Leboyer

 

Gentle Birth Choices: A Guide to Making Informed Decisions about Birthing Centers, Birth Attendants, Water Birth, Home Birth, and Hospital Birth, Barbara Harper

 

The age of empathy of Frans de Waal

 

The womanly art of breastfeeding, La Leche League International

 

Birth models that work, Robbie Davis-Floyd

 

Normal birth after a cesaria or two, Helene Vadeboncoeur

 

Recreating Motherhood, Barbara Katz Rothman

 

In labor Brabara Katz Rothman

 

Managing complications in pregancy and childbirth WHO

 

 

Обучението се осъществява със съдействието на Център „Естествени идеи”, www.estestveni-idei.com

 

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *