Зала за раждане без родилно легло? 13


Колко хора могат да се похвалят с това, че сами и по свой вкус са обзавели мястото, където ще родят? Може би само майките, които са родили вкъщи, са имали възможността сами да създадат уюта и атмосферата на това място, за да могат по време на раждането да се чувстват максимално комфортно, безопасно и сигурно и да имат пълната свобода на движението. Аз няма да раждам вкъщи, но имах шансa да участвам в обзавеждането на първата зала за активно естествено раждане в България, която ще бъде официално открита в АГ болница Свети Лазар след една седмица.

 

Идеи почерпих от снимките на залите от родилните центрове в Европа, които събирам от години. Изпращали са ми ги активисти от Германия, Холандия, Австрия, Испания, Полша. Подобни зали не са обзаведени с някакво свръхмодерно ободудване – идеята е обстановката да бъде максимално релаксираща и да не се ограничава движението на жената, мебелите да не й диктуват каква поза да заеме. Обикновено има възможност светлината да е приглушена, да може да се пусне музика, да се запалят аромалампи. Използват се големи топки, на които жената може да седне или да се облегне, за да се отпусне и което подпомага оптималната позиция на бебето. Има и столчета за клекнало положение, подходящи за използване и по време на втората фаза. Нещо много характерно – от тавана висят слингове, на които жената може да увисне, за да може тазовото дъно изцяло да се отпусне. В новата зала в Св.Лазар слингът може да се закача  по различни начини, според предпочитанията на родилката. Най-често подобни зали разполагат с вана за раждане, но понеже в болницата няма вана, сме предвидили възможност да се сложи надуваем басейн с индивидуални вложки за всяка жена.

 

Откриването на залата беше анонсирано на пресконференцията, която организирахме на 11 ноември. Има много голям интерес към нея, както разбира се и известна доза скептицизъм. Въпреки това не сме на 100% готови все още. Залата ще бъде открита от холандската акушерка Мери Шварц, след като се върнем от Варна, която със сигурност също ще ни даде много ценни насоки относно оборудването на залата и необходимите неща. Все още има неща, които да се изпипат и детайли, за които да се погрижим. И най-вече да се изпробва, което се надявам съвсем скоро да стане по време на моето раждане. 🙂

 

Фактът, че собственичката на АГ болница Св.Лазар д-р Николова ми даде свободата при обзавеждането на тази зала и това, че и в България вече ще има подобно място със сигурност е голяма стъпка напред. Но явно не е възможно всички стъпки да бъдат направени едновременно, и засега уговорката е залата да се използва като предродилна, а самото раждане да става в другата родилна зала. Но… Аз не губя надежда, че с времето, ако нещата потръгнат добре и се подготвят всички необходими инструменти за бързо реагиране, лекарите ще позволят жената да не бъде местена в друга зала. Честно казано не знам какво точно ги притеснява толкова много, защото ако възникне проблем, родилката може да бъде преместена в рамките на броени минути. Съвсем наскоро имаше подобен случай в болница Майчин дом във Варна, когато жената е родила в колянно-лакътна поза, в стаята, в която беше, без да я местят в родилна зала. Но със сигурност наложените практики, които се прилагат от години се променят трудно. Както се казва One step at a time, раждане по раждане, промяната става все по-осезаема!

 


Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

13 thoughts on “Зала за раждане без родилно легло?

 • Yana

  Честно да си кажа виждам да се случват неща, които не предполагах, че ще се случат преди да дойде време да се родят внуците ми!
  Поздравления!

 • Miranda Moshe

  Изглежда толкова интересно!Пожелавам на вска жена такава обстановка;)Много съм впечатлена и се надявам и в другите болници да прихванат вълната!

 • Rossena

  Поздравления! Браво! Само така! Толерантно и търпеливо, това е огромна стъпка. И от мен красиво посрешане на твоето бебе!

 • Мария

  Поздравления!
  Изглежда страхотно стаята! Дано повече болници имат подобна стая!Дано има повече от една стая във всяка болница!
  Дано скоро лекарите се убедят че не е опасно да родиш и в тази стая!
  Има надежда дъщеря ми, когато и дойде времето да роди естествено и в прятна атмосфера 😉

 • Aglika

  Чудесни новини! Браво на всички: на Оля за постоянството и опита, на болницата-за желанието да откликне на съвременните изисквания на родилката. Вярвам, че с течение на времето, в тази усамотена стая ще протича и самото раждане, без да е необходимо да се мести родилката в друга зала.

 • Албенка

  Боже да не повярваш. Нещо толкова чудесно да се случи в БГ.
  И все пак д-р Николова не е точно българка. Браво за чудесната зала. Жалко , че родих преди 3 месеца.

 • Olga Ducat

  Има, има басейн! Надуваем с еднократни вложки. Но като че ли персоналът все още има много задръжки и чак след като мине първото подобно раждане ще мога със сигурност да кажа, да, в Св.лазар има раждане във вода.