Най-големите заблуди за дулите


Мълвата на новата за България професия дула постепенно се разпространява. И ако допреди година-две те гледаха с въпрос в очите когато кажеш думата «дула», сега вече много хора имат представа какво е това. Обаче както обикновено се случва – не е ясно кой къде е чел, кой какво е разбрал и често можете да чуете следните погрешни схващания:

 

Мит 1. Много е лесно да си дула – всеки може!

Какво толкова прави тази дула? Друго си е да си лекар или акушерка – там е ясно, че са необходими страшно много знания, умения и години опит. Явно отстрани изглежда много лесно да си дула – да бъдеш до родилката, да й държиш ръката и да я окуражаваш. Изглежда, че всеки може да се справи – мъжът, приятелка, майка, леля, сестра… Малко хора си дават сметка колко много енергия се изисква за това. Да усетиш жената с нейния характер, нейното минало и индивидуални нужди, да намериш подход и точните думи за всяка една от тях, да не пречиш. Да запазиш спокойствие, когато ситуацията е много напрегната. Да запазиш търпение, когато нещата не вървят по план. Работата на дулата за мен е 90% психология.

 

Да работиш като дула изисква задълбочени познания – разбиране на процеса на раждането, интервенциите, които може да се наложат, а подробното изучаване на различните немедикаментозни методи за обезболяване може да отнеме години. Така че аз лично в никакъв случай не бих подценявала професионалната подкрепа по време на раждане. Приятелската подкрепа и подкрепата от близките със сигурност има голямо значение, но това е нещо различно. За близките хора преживяването както и за родилката е много лично – приемат нещата емоционално, рядко могат да останат обективни и да запазят самообладание при проблем, често те самите имат нужда от подкрепа и не притежават практическите умения, които дулата владее.

 

Мит 2. Ами тогава дулата измества ролята на бащата и близките хора

В толкова личен и интимен момент, който искаш да споделиш със съпруга си, да ти се пречка някаква чужда жена – това е излишно според някои. Щом имаш доверие на мъжа си и той ще е до теб, за какво ти е дула? Щом ще имаш дула, мъжът ти е излишен – също често срещано схващане. Убедила съм се от опит, че нещата не стоят точно така. Да, определено има ситуации, когато има прекалено много хора до родилката и трябва да си чувствителен, за да разбереш, че е време да оставиш двойката насаме или пък обратно – да намериш друго занимание на бащата 🙂 На всички раждания, на които съм присъствала досега, са присъствали и бащите. Само едно семейство бяха решили, че той няма да влиза в родилната зала, но беше с нея по време на цялата първа фаза.

 

Всяка двойка е уникална и нещата винаги протичат различно – понякога с татковците се редуваме да правим масаж или компреси на майката, което е особено ценно при дълги и изтощителни раждания. Понякога мъжът има нужда от повече обяснения или от това да му вдъхнеш увереност. Някои татковци участват много активно в целия процес, други имат нужда да си вземат малко почивка в някои моменти. А понякога не се налага нито аз, нито таткото да правим кой знае какво, а просто смаяни наблюдаваме как се случва чудото. 🙂 Но определено досега нито веднъж не съм се чувствала в ролята на трето колело, нито моето участие е омаловажило ролята на бащата.

 

Мит 3. Подкрепата от дула е само за жени, които раждат естествено

А също за жени, които правят йога, не ядат месо, не се лекуват с медикаменти и искат да родят вкъщи 🙂 Действително повечето дули подкрепят естественото раждане. Но работата на дулата в никакъв случай не е да съди майката за нейния избор или да й натрапва своите разбирания. Не е истина, че дулата няма да позволи на майката да се възползва от упойка, ако тя желае това. Жените, които раждат с използването на упойки и медикаменти или с цезарово сечение, имат не по-малко въпроси и нужда от емоционална подкрепа. Те също могат да се чувстват уязвими, да имат нужда от обяснения какво се случва във всеки един момент, от чисто физическа помощ или посредничество при комуникацията с медицинския персонал.

 

Практиката показва, че ролята на дулата е неоценима в ситуации, когато медицинската намеса не е била планирана, а се е наложила в хода на раждането. Тогава тя помага на родилката да остане спокойна, да преодолее разочарованието и да не го приема като личен провал. Но и дори ако медикализираното раждане е съзнателен избор на майката – стига тя да е информирана и уверена, че това е най-доброто в нейната ситуация, нищо не пречи дулата да я подкрепя.

 

Мит 4. Имам доверие на лекаря си, нямам нужда от дула да отстоява правата ми

Или другото схващане, че дулата ще е там, за да се бори с болничния персонал, за да им наложи желанията на родилката. Всъщност това, което дулата прави, не е точно да е „адвокат” на родилката – тя не говори от нейно име, а й помага сама да вземе информирани решения, да зададе точните въпроси, за да получи информацията, от която има нужда. Диалогът и взаимното уважение с лекаря са много важни и често именно лекарите, които са склонни да работят с дули, са готови максимално да се съобразят с предпочитанията на родилката и не приемат писането на план за раждане като прищявка. Колкото по-силно е доверието ви към лекаря, толкова по-добре, но все пак той рядко може да осигури толкова индивидуална и продължителна подкрепа, която дулата предлага. Не е истина, че дулата непременно е радикално настроена против болничната система и ще разпали напрежението в родилна зала. Не е истина, че тя ще пречи на работата на лекарите и ще им се меси. И за мое голямо щастие изобщо не е задължително, че тя ще бъде приета зле от болничния персонал! 🙂

 

Мит 5. Имам добра акушерка, така че нямам нужда от дула

Има разлика между ролите на двете. Акушерката има медицинско образование и може да даде медицински съвет. В нейните задължения влиза да следи определени показатели по време на раждането и да определи дали процесът протича нормално или не. Ако всичко е нормално, обикновено тя е човекът, който поема бебето в ръцете си в момента на раждането. Ако има проблем, тогава тя се обръща към акушер-гинеколог и той изражда бебето. Много акушерки едновременно с това оказват и неоценима психологическа и емоционална подрепа на майката, могат да предложат удобна поза, да се погрижат за физическия комфорт. За съжаление не винаги акушерката може да направи това, особено в нашите условия. Това е така защото има и други задължения, грижи се за няколко жени едновременно и не познава родилката предварително. Докато дулата е изцяло отдадена на това да се грижи за емоционалния и физически комфорт на майката. Тя не осъществява какъвто и да е вид клинична грижа – не проследява тоновете на плода, не проверява разкритието, не взима медицински решения, не извършва никакви процедури и интервенции. Ролята на дулата допълва добре, въпреки че не измества ролята на акушерката.

 

Мит 6. Посещавала съм курсове за раждане/раждала съм вече и нямам нужда от дула

Когато раждането започне, е трудно да си спомните всичко, което сте учили на курсовете. Интензивните усещания може да ви изненадат или да се случва нещо, което не разбирате. Освен това е хубаво раждащата жена да се остави на инстинктите си, вместо да се опитва да си припомни всички техники и методи, за които е чела. Дулата може да е човекът, който в този момент ще мисли вместо вас, освен това тя знае множество начини, които да направят раждането по-кратко и по-леко.

 

Присъствието на дула не е излишно и за жените, които вече са раждали. Такива жени знаят по-добре какво точно искат и дулата може да им помогне да постигнат целите си. Често жените, на които им предстои второ или следващо раждане, се обръщат към дула, защото именно тази подкрепа им е липсвала преди.

 

Мит 7. Дулата помага само по време на раждането

Всъщност подкрепата й започва много преди самото раждане, така че когато моментът дойде, това вече е много добре познато лице, на което имате доверие, а не още един непознат член от екипа. По време на бременността най-вероятно много пъти ще се срещате, за да говорите вашите предпочитания и алтернативи, да обсъждате болници и лекари. Не веднъж ще й се обадите по телефона, за да споделите новите усещания, които изпитвате, някой свой въпрос или притеснение. Ще можете винаги да разчитате на нея за окуражаване и подкрепа и по този начин ще бъде много по-лесно да се отпуснете и да се чувствате добре в нейно присъствие по време на раждането. Съвсем естествено връзката продължава и след раждането. След като помогне да развеете първоначалните си тревоги и притеснения, дулата ще продължи да се радва на успехите на вашето бебе заедно с вас!

 

Статията е специално написана за http://marrah.info – сайт за привързаното родителство.

 

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *