Бахова терапия за спокойна бременност и раждане 2


Вярвате ли, че съществуват вълшебни капки, които ще ви помогнат да се справите със страховете си и да имате леко, бързо и безболезнено раждане? Аз лично съм скептична към идеята за подобен чудoдеен лек, освен ако прилагането му не е съчетано с вашите целенасочени усилия. 🙂 Но пък се убедих от личен опит и по време на работата си с майките, че цветните есенции на д-р Бах могат да бъдат от огромна полза през бременността, по време и след раждането. Те помагат най-вече за опазване на емоционалното ни здраве, отколкото за справяне с конкретни физически неразположения.

 

Терапията с цветовете на растенията е лечебна система, разработена преди около 70 години от д-р Едуард Бах, английски лекар и хомеопат. Днес тя е широко разпространена в цял свят. Д-р Бах осъзнава, че негативните емоции (такива като гняв, омраза, страх, нетърпение, ревност, несигурност и други) са по-дълбоката причина за заболяванията на човека. Той създава система от 38 лечебни растения, които подпомагат нашите собствени оздравителни сили и целят постигане на душевна хармония. Баховите есенции нямат неблагоприятни странични ефекти и може да се съчетават с други медикаментозни или алтернативни методи на лечение.

 

Д-р Бах избира само растения, чиито цветове не съдържат отрови и не се използват за храна. Есенциите се извличат с помощта на слънчевия метод или чрез метода на варене. Цветята се берат рано сутрин в слънчев, безоблачен ден без да се докосват с ръце. След това се слагат в съд с изворна вода и се оставят на слънце за 3-4 часа, докато същността на цветето премине във водата. Така наситената вода се пресипва в бутилка и се допълва със същото количество алкохол – това е така наречената тинктура майка, която може да се съхранява много дълго. Можете да си закупите тинктура майка, от която сами да си приготвяте капките или да се обърнете към бахов терапевт, който да ви направи нужната комбинация.

 

Всъщност няма нищо сложно – в стъклено шишенце с капкомер се сипват 2/3 изворна вода, 1/3 алкохол (за бебета – ябълков оцет) и по 2 капки от всяка избрана есенция майка (ако е комбинацията Rescue remedy се слагат 4 капки). Пийте по 4 капки от приготвения разтвор 4-6 пъти на ден. Капките се капят директно в устата или се разтварят във вода (4 капки в шише вода за целия ден). За бебета и деца капките могат да се слагат във ваната за къпане, да се правят компреси, да се капят на възглавницата. По време на бременността емоциите ни най-често са объркани и това прави капките на Бах особено подходящи. Есенциите може да се приемат в комбинации до 7 растения. Използвайте ги в трудни ситуации, например ако ви е трудно да приемете промяната, изпитвате страх от раждането, притеснявате се от медицинските процедури и т.н.

 

Ще разгледам няколко есенции, които са особено подходящи за използване преди, по време и след раждането.

 

Rock Rose (Скална роза). За ужас и паника. Много е подходящо да се приема по време на раждане или след раждането, ако то е било голям шок. Може да мобилизира невероятна сила, която да помогне на жената да надмине себе си. Симптоми: остър страх и вътрешна паника. Утвърждение, засилващо действието: Знам, че всичко ще бъде наред.

 

Red chestnut (Червен конски кестен). Да се приема при страх за благото на другите. Когато не се притесняваш толкова за себе си и своята болка, колкото за здравето на бебето. Това цвете е подходящо също при отбиване, тръгване на детска градина. Симптоми: Прекалена загриженост и страх за останалите. Утвърждение, засилващо действието: Аз съм си аз, ти си си ти.

 

Aspen (Трепетлика). Ако изпитвате неясни, смътни страхове, тревога, безпокойство, които нямат обяснение или причина. Симптоми: Много ме е страх, но не знам от какво, лоши предчувствия. Утвърждение, засилващо действието: Защитена съм, силна съм.

 

 

Cherry plum (Дива джанка). При страх от загуба на контрол, за собственото си поведение. За тези, които се страхуват да не загубят здравия си разум и да направят неща, които не искат да направят. За деца: при свръхактивност, тикове, заекване,  напишкване нощем. Симптом: Страх да се отпуснеш вътрешно, да говориш за чувствата си, че не се владееш. Утвърждение, засилващо действието: Отварям се. Оставям се по течението.

 

Mimulus (Мимулус). При страх от нещо конкретно. Когато го взимаш, намираш изход от обърканите си страхове и се завръщаш към истинската си природа. Научаваш, че страхът е проблем на ума ти и може да бъде преодолян там. Симптоми: плашливост, страх, който може да се назове – от болка, от смърт, от влизане в болница. Утвърждение, засилващо действието: Смела съм.

 

Walnut (Орех). При промяна. Ако ти е трудно да предприемеш последната стъпка преди новото начало, постоянно се разколебаваш. Носи в себе си вътрешни промени, които освобождават енергийни потенциали. Много подходящ при бременост, никнене на зъбки при бебетата, всички ситуации, които са свързани с големи промени, повишен стрес. Това е цветето, което ти помага да постигнеш големия напредък, за осъществяването на ясно дефинирана цел. Симптоми: Несигурност, лесно се влияеш, непоследователен си, не си сигурен в решенията си, трудно е да направиш последната крачка, поддаваш се на влияния, предстои ти раждане. Утвърждение, засилващо действието: Сигурна съм в себе си, вървя по своя път.

 

Impatience (Слабонога). При нетърпение, което много бъдещи майки изпитват в последните седмици. Много подходящо при преносване. Когато трябва да се научиш просто да оставиш нещата да се случват. Симптоми: нетърпение и лесна раздразнителност, душевно си напрегната, искаш всичко винаги да протича бързо и гладко, искаш да приключиш на момента. Утвърждение, засилващо действието: Имам търпение, отпусната и релаксирана съм.

 

Holly (Джел). При гняв и омраза, завист, ревност. Подходящо за по-големите деца, когато се роди бебето. Цветето на универсалната любов. Помага ни отново да заживеем в любов, единни със света. Ако считаш околните за безсърдечни, страхуваш се да не бъдеш измамена, чувстваш се неразбрана в чувствата си, подозираш останалите. (Често съм забелязвала това при майките по отношение на медицинския персонал). Утвърждение, засилващо действието: Изпълнена съм с радост, обичам.

 

Star of Bethlehem (Гарвански лук). При последици от физически, умствен и емоционален шок (независимо дали се е случил отскоро или отдавна), душевни травми. Неутрализира възможните последици от травмиращи събития и привежда в движение механизмите за самолечение в тялото. Дълго не можеш да се оттърсиш от неприятните емоционални преживявания. Може да се сложи на зърното на гърдата, за да помогне на бебето за излекуване на травмата от раждането. Така новороденото ще отдалечи усещанията за усилие и страх. Утвърждение, засилващо действието: Чувствам, дишам, жива съм.

 

Olive (Маслина). При изтощение, при дълго раждане. За възстановяване след раждане, по време на периоди на голямо натоварване. Много подходяща през бременността, защото това е голям физически и психически стрес. При желязодефицитна анемия. Утвърждение: Спокойна съм, укрепвам, обновена съм.


 

Crab apple (Дива ябълка, киселица). За хора перфекционисти. При прекомерно чувство за ред. За да приемеш по-лесно това как изглеждаш и как другите те виждат. При страх от кръвта, родилната зала, лекарите, погнуса от замърсяване и лоша хигиена. Когато чувстваш, че с нещо си се замърсила, след престой в болница. Ако отдаваш голямо значение на чистотата. Също когато бебето има екзема, обриви може да се капе във ваната. Утвърждение: Приемам се такава, каквато съм, виждам кое е важно.

 

И още няколко есенции, които биха могли да са ви от полза:


Sclerantos (Хрущялка). За вътрешно равновесие. Ако се двоумиш в избора между две неща, непрекъснато си променяш решенията. При повръщане, промени в настроението, прилошаване. Утвърждение: Знам какво искам, взимам решения с лекота. Rescue + sclerantos е много добра комбинация против гадене.

 

Oak (Дъб). За вътрешна сила и издръжливост. Ако си изтощена, дълго раждане, за възстановяване. Когато съм уморена, не го показвам, a останалите мислят, че съм неуморна. Утвърждениe: Справям се с лекота, чувствам се свободна.

 

Cerato (Зъбна трева). Когато не вярваш в интуицията си, за вътрешна увереност.

 

Honeysuckle (Орлов нокът). За скъсване с миналото.

 

Larch (Лиственица) За самоувереност, при липса на увереност в себе си.

 

Elm (Бряст). За осъзнаване и приемане на отговорността.

 

Centaury (Червен кантарион). При неспособност да казваш «Не».

 

И разбира се комбинацията Rescue Remedy (За спешна помощ). Това е най-известната и най-универсалната комбинация на д-р Бах. Прилага се, когато няма време да се подбере индивидуална комбинация. Съдържа Cherry Plum (за да запазиш самообладание), Clematis (срещу слабост), Impatiens (срещу вълнение, тревога), Rock Rose (срещу паника) and Star of Bethlehem (срещу шок). Тази комбинация мобилизира целия организъм по най-бързия начин и помага да бъдеш в хармония със себе си в тежки моменти. Когато раждането наближи, е добре да се подготвите с Rescue Remedy и да носите капките с вас в родилна зала. Комбинацията се предлага под формата на капки, крем, гел, спрей и пастили.

 

Както казва Барбара Мацарела, не е необходимо да сте нито лекари, нито психолози, за да прилагате цветовете на растенията. И наистина те могат да са от полза почти за всички и да се използват дори като превенция на различни физически симптоми. Баховите капки вече са неразделна част от моята чанта на дулата и получавам положителна обратна връзка от майките.

 

Накрая бих искала специално да благодаря на Станимира Филипова, бахов терапевт за консултацията при написването на тази статия. Ако имате въпроси, свързани с Баховата терапия, искате да получите консултация или да закупите бахови капки, заповядайте в Център «Естествени идеи» на 28 септември между 13:00 и 17:00, когато организираме събитие по случай Седмицата на Баховата терапия.

 

Източници:

 

Енциклопедия на терапията на цветята на д-р Бах, Мехтхилд Шефер

Жените и терапията на д-р Бах с цветове на растенията, Барбара Мацарела

Здрави и щастливи деца чрез терапията на д-р Бах с цветовете на растенията, Барбара Мацарела

Тест за определяне на най-подходящата лична комбинация от есенции на д-р Бах

 

 


Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 thoughts on “Бахова терапия за спокойна бременност и раждане

  • Krisi

    Много полезна статия! Благодаря, Оля 🙂 Чувала съм за тези капки, дори четох за това как да си направим сами цветни есенции в една чудесна книга, която препоръчвам – „Фън шуй за душата“ на Дениз Лин. Но още не съм опитвала тяхното въздействие.. Ще поговоря и с лекарката-хомеопат, която посещавам от време на време, за тези капки.
    Успех, Оля! 🙂