Втора градска болница – приятел на бебето, но не и на семейството 6


През август заснехме поредния клип от поредицата Родилен дом на месеца и надникнахме в родилното и неонатологичното отделения на Втора градска болница. Освен обичайните въпроси относно практиките по време на раждането, които задаваме, ми беше много интересно да разбера доколко се спазват 10-те стъпки за успешно кърмене на СЗО и УНИЦЕФ, понеже тази болницата участва в инициативата Болница Приятел на Бебето. Е, убедихме се, че стъпките не се прилагат едно към едно, въпреки че има стремеж към насърчаване на кърменето. Също така ми направи впечатление, че близките на жените не се допускат в родилното отделение нито по време на раждане, нито след това.

 

Преди време ми попадна информация за една друга инициатива Болници Приятели на Семейството. Тази инициатива насърчава участието на семействата във вземането на решения относно извършваните здравни грижи, емоционалната подкрепа от членовете на семейството и смята, че контактът с близките е много важен и ускорява възстановяването на пациентите.  Заради сходните имена (болници приятели на бебето – приятели на семейството) неволно си спомних за тази инициатива, докато обикаляхме Втора градска болница. И ако практиките свързани с храненето на новородените, които се прилагат тук, са сравнително прогресивни, то правилата относно посещения на близките са доста строги. Не се допускат никакви свиждания и присъствието на придружители по време на раждането не е възможно. Контактът с близките по време на престоя в родилно отделение става през прозореца, а вещите се оставят на портала.

 

Ясно е, че при това положение и дума не може да става за присъствие на дула. Мога да кажа, че като цяло началникът на родилно отделение д-р Калев и старшата акушерка Адриана Сотирова, с които имахме възможността да разговаряме, не приемат възторжено идеите за активно естествено раждане. Очевидно в отделението (както и навсякъде напоследък 🙂 ) често идват жени с написани планове за раждане, които поставят изисквания и задават въпроси. Според ак. Сотирова това е меко казано нелепо при положение, че в болницата работят специалисти с дълги години обучение и опит зад гърба си. Впрочем сами ще можете да чуете мнението й във видеото по-надолу. Хубавото в болницата е, че очевидно цезаровото сечение не се насърчава – процентът секцио е доста нисък (27%) в сравнение с други болници, а секцио по желание не се прави.

 

Относно кърменето майките споделят различни неща за тази болница, така че очевидно и препоръките на персонала не са единни.  Бебетата се дават около 2-6 часа след нормално раждане (когато майката е в коридора), 24 часа след секцио (майката е в реанимация), след това вече са непрекъснато заедно с майките. Персоналът действително се старае да обяснява и да помага на майките, но пък противоречивото е, че се препоръчва кърмене на 3 часа и да се ограничава времето, прекарано на гърда. Това, което ми направи изключително добро впечатление е, че има практика недоносените и болни бебета да се хранят с изцедена кърма от техните майки.

 

Видеото включва интервюта със старша акушерка Адриана Сотирова, с д-р Иванова – началник неонатология и с две майки, родили в тази болница.

 

 

Обща информация


Болницата е открита през 1957 г.  Стационарният блок има няколко отделения – кардиологично, неврологично, две отделения по вътрешни болести, анестезиология, акушеро-гинекологична клиника и детска клиника.  През 2009 г. е направен основен ремонт родилно отделение, така че в момента е наистина много приятно и чисто – не мога да кажа, че е по-лошо от частните болници :-). През 2010 г.  в болницата са родени 1200 бебета, процентът цезарово сечение е 27% (от 1200 раждания, 334 са със секцио, като 170 са по спешност, а 164 – планови), раждане с вакуум – 1.15%, с форцепс – 0.42%

 

На смяна винаги има двама акушер-гинеколози, анестезиолог, неонатолог, две акушерки в родилна зала, една акушерка в родилно отделение, една в операционната. Болницата е база за обучение на стажанти и специализанти. Неонатологичното отделение на болницата е второ ниво по медицински стандарт Неонатология, разполага с цялата необходима апаратура и транспортен кувиоз. Транспортиране в друга болница се налага единствено при високорискови новородени деца, които имат нужда от сърфактантна терапия, продължителна апаратна вентилация или бебета с много ниско тегло.

 

Родилното отделение на болницата разполага с предродилна зала, където има 4 легла и в която родилките прекарват първия период на раждането. По време на втория период се превеждат в родилна зала, в която има две легла. Отделението не разполага с ВИП родилна зала и присъствие на придружител не е възможно. След раждането майката остава в коридора за два часа.

 

За престой след раждането болницата разполага с 20 стаи – обиновените стаи са по две жени в стая, без самостоятелен санитарен възел. Има 4 отделни VIP стаи, за които се заплаща допълнително и които имат собствен санитарен възел. Престоят след нормално раждане обикновено е 3 дни, след секцио 4 дни. Когато няма усложнения бебетата се настаняват в стаите заедно с майките, при здравословни проблеми при бебето или при майката се отглеждат в неонатологично отделение.

 

Цени:

 

Здравно осигурените пациенти могат да родят във Втора Градска болница без заплащане. Допълнително се заплащат единствено:

Избор на екип за раждане – 800 лв.

ВИП стая – 80 лв. единична, 40 лв. двойна

Епидурална упойка – 200 лв.

 

Дните на отворените врати се организират два пъти в месеца, когато всички желаещи могат да разгледат отделението и да зададат въпросите си. Курсове за бременни не се предлагат.

 


Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

6 thoughts on “Втора градска болница – приятел на бебето, но не и на семейството

 • maria

  Родена съм във Втора градска преди близо 40 години. Не съм кърмена нито ден и баща ми ме е гледал през прозореца… Жалко, че почти нищо не се е променило за цялото това време 🙁

  • Pepita

   Аз също родих във 2ра Градска преди има няма 11 месeца 🙂 Изключително съм доволна от отношението на целия екип от лекари ,който присъства на раждането.Не бях с избор на екип,но това не повлия на отношението към нас.Грижиха се за мен и бебето страхотно,а на тези,които искат публика в родилното не го препоръчвам 🙂 и не смятам ,че изобщо има смисъл. 🙂 Отгоре на всичко като недостатък е отбелязан фактът,че не допускали близките в стаите свободно.Извинявайте много,обаче това не е магистрала,а родилно отделение.Хиляди болести се разнасят… На бебчетата дават глюкоза вместо вода 🙂 Бих препоръчала на всички ,на които им предстои раждане да изберат 2ра Градска!Успех!

 • tania

  Не допускането на родата е най-хубавото нещо! Колкото по-малко контакти, толкова по-добре, да не забравяме, че в България( и не само) проблемът с нозокомиалните инфекции е факт. И само да споделя “ прясна “ информация, от последните „отворени врати“ ( 26.09),че вече не дават вода на бебетата – поне така се изказа главната акушерка 🙂

 • Теди

  Преди малко повече от 3 месеца родих сина ни в 2ра МБАЛ 🙂 не съм избирала екип, имах късмета да ме изражда д-р Калев младши…. професионалист! Първо раждане ми е, мина запомнящо само с хубави моменти:) ! ПРЕПОРЪЧВАМ д-р Калев обаче., защото негов колега искаше, ако не беше д-р Калев щеше да ме среже секцио ….тясна съм била…шийката ми не пуска бебето..а ето, че родих по естествен път благодарение на д-р Калев 🙂

 • Теди

  с малко повече търпение :)) а на отворени врати ходих и много добре всичко ни обясни старша акушерка Адриана Сотирова 🙂 в стаята е чисто, топло даже много топло…аз края на м. Октомври раждах 🙂 супер е, като нито една стотинка не даваш.
  ПРЕПОРЪЧВАМ 🙂