АГ болница Свети Лазар – прекрасни раждания и големи планове 11


Когато миналата година започнахме да водим преговори с АГ болница „Свети Лазар“ за това да мога да присъствам на ражданията там като дула, признавам бях доста скептична. Защото това е болница, известна с високия си процент цезарови сечения. Идеята беше на акушерката Емилия Казълова, с която се познавахме доста преди това. Тя смяташе, че ръководството на болницата ще бъде отворено за идеята за активно естествено раждане. Още през май миналата година лекари и акушерки от Св.Лазар посетиха международната конференция „Раждане с любов и мъдрост“ и с това показаха интереса си към темата.

 

Първото раждане, което осъществихме заедно, на Мария, мина успешно, но дори тогава не бях съвсем сигурна, че ще се сработим – все пак това раждане беше направо светкавично и така или иначе нямаше време за лекарска намеса. Постепенно взаимното доверие между мен, д-р Николова и Емилия се изграждаше (можете да прочетете по-подробно за съвместната ни работа в раздел Разкази), а след ражданията на Станислава и Гергана, в мен вече не остана никакво съмнение, че на екипът на Св. Лазар има желание да работи в тази насока и че може да се разчита на него.

 

Междувременно и други дули започнаха да работят в болницата, а юли месец беше рекорден за болницата по брой естествени раждания. Затова решихме Св.Лазар да бъде Родилен дом на месец юли. С д-р Николова често обсъждаме това как бихме могли да направим нещата още по-добре – планира се да се обзаведе специална зала за активно раждане, оборудвана с топки, въжета, висящи от тавана и други приспособления, които да улесняват свободното движение на родилките. Болницата не разполага с вана за раждане, но сме обсъждали възможността родилката да си донесе индивидуален басейн, ако желае. Все още не е имало такова раждане в болницата, но д-р Банчева е практикувала водно раждане в чужбина и има такъв опит. Като цяло екипът на болницата е много отворен и внимателен към желанията на родилките. Във видеото можете да видите и отзиви на родители, които са родили там.

 

Обща информация

АГ болница „Св. Лазар“ предлага гинекологични консултации, оперативна гинекология, проследяване на бременност, раждане, грижи за новороденото, отделение за ин витро и лечение на стерилитет, лицензирана лаборатория и банка за стволови клетки, безплатно училище за бременни. През 2010 тук са родени 194 бебета, процентът цезарови сечения е около 70%, почти всички нормални раждания са с епидурална упойка, не са използвани форцепс и вакуум. Майчината смъртност е 0% броят на загинали деца по време на самото раждане също е 0 за целия период на дейността на болницата – вече повече от 11 години.

 

Болницата е оборудвана с нова и най-съвременна техника и разполага с  високоспециализиран и компетентен екип. На смяна винаги има двама акушер-гинеколози през деня и един през нощта, две акушерки, анестезиолог и неонатолог. През 2007 г.  в Св.Лазар е открито първото интензивно детско отделение в частна болница у нас, където може да се отглеждат и недоносени бебета до втора степен недоносеност.

 

В болницата изключително много се зачитат желанията  на пациентите относно начина на раждане и отглеждането на бебето след това. Практикува се изготвянето на индивидуален план за раждане, който се съгласува предварително между майката и лекаря. Болницата няма предродилна зала – по време на първия период на раждането родилката се настанява в стаята, в която ще бъде и след раждането.  Вторият период протича в родилна зала, където има едно родилно легло. Не се случва да раждат няколко жени едновременно 🙂 Присъствието на придружители по време на раждането е свободно – може да присъстват бащата на бебето и дула, като това не се заплаща допълнително. Няма практика да присъстват студенти и стажанти.

 

Болницата разполага с 14 легла за престой на родилки, всички стаи са единични. Свижданията са неограничени. Има малки, по-големи стаи и апартамент. В по-големите стаи се предлагат по-комфортни условия и може да остава придружител, менюто също е различно. Престоят след нормално раждане обикновено е 4 дни, след секцио – 5 дни, като може и да е по-кратък ако родилката желае и състоянието – нейното и на бебето  позволя това.

 

Бебето може да бъде при майката или в детското отделение според предпочитанията на майката. Храненето му също е неин избор на майката. Ако тя пожелае и ако състоянието на бебето позволява, то може да не бъде отделяно от нея от момента на раждането.

 

Бъдещата майка може да се обърне в болница Св. Лазар независимо от срока на бременността – няма задължително изискване бременността да е проследявана там. Обикновено се избира лекар, като това не се заплаща допълнително. Избор на акушерка е възможен срещу 150 лв.

 

Цените към днешна дата са:

2750 лв. – нормално раждане и престой в малка стая

3000 лв. – раждане с дула

3600 лв. – нормално раждане и престой в голяма стая

5510 лв. – пакетна цена раждане апартамент

Пълния ценоразпис можете да разгледате на сайта на болницата или да получите на тел. 029622005

 

В болницата се предлагат множество допълнителни екстри като фризьор масаж, маникюр, педикюр и т.н. Безплатното училище за бременни към болницата се провежда в София Сити Център, ресторат Пастарито всеки четвъртък. Болницата няма фиксирани дни на отворените врати – желаещите да я посетят могат да го направят всеки ден между 8:00 и 19:00 часа.

 

Според мен болницата Свети Лазар може да служи за пример за успешно сътрудничество между медицинския персонал, дулите и раждащите жени. Мисля, че с времето те ще успеят да променят имиджа си на болница за цезарово сечение, но им желая да си останат място, където се зачитат индивидуалните нужди на всяка една родилка. Дано и другите болници ги последват :-).

 


Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

11 thoughts on “АГ болница Свети Лазар – прекрасни раждания и големи планове

 • Katerina Atias

  Преди година се чудех как така нито една частна болница не се е насочила към тази пазарна ниша. Въпреки, че цените са високи е похвално, че се върви напред 🙂

 • Dessislava Velcheva

  Преди време не можеше да се намери нито една жена родила нормално в тази болница, правехе секцио с повод и без повод….Малко ми е странен този обрад на сем.Николови, но важното е, че има избор за майките!

 • Dessislava Velcheva

  За съжаление при дивия капитализъм парите винаги вървят преди избора….Тъжното е, че става дума за децата ни. Но ето и Тина Киркова започват да се опитват!

 • василка

  Дано се размърдат скоро… За мен е учудващо как толкова много жени родиха в тази болница с дула напоследък…Цените, меко казано, ме втрещиха.

 • Daniil Dukat

  Въпроса не е „колко струва“ а „какво ще получа за тези пари“. Явно в Св. Лазар хората намират онова нещо което другите болници не предлагат. И явно това е толково важно за тях, че са готови да платят големи пари.

 • Daniil Dukat

  Напълно те разбирам – и аз ще се затрудня да намеря толкова пари. Но някои хора са готови да ги намерят- даже знам за такива взимали кредит за Св. Лазар. Въпроса е – защо го правят? Едва ли го правят защото са радетели на естественото раждане. Според мен те всички имат една мечта – просто да получат ЧОВЕШКО отношение. По време на един от най-важните моменти в живота на всяка жена – раждане на дете. Не като към парче месо дето се реже за 30 минути и се забравя. Не като към портфейл от който взимаш каквото можеш да излъжеш. А като към човек, който има свои мечти, желания, заблуди. Когото изслушват, разбират, окуражават. НЕ се опитват са изманипулират. Мисля че щом се намират хора готови да платят 3000 лв за една раждане – значи за тях това отношение е важно. И те не го намериха в други болници, с други лекари. Хубаво че поне там са го намерили

 • Марина Г

  За съжаление тука рисувате една много позитивна картина за болницата, когато много жени излизат от там разочаровани и с много по-леки портфейли.
  Сигурно на вас това ви е част от бизнеса, но пък и си е некоректна реклама.

 • Olga Post author

  Марина, не нямам никакъв интерес да рекламирам Свети Лазар – не ми плащат процент 🙂 Мога да работя почти във всяка болница в София и за мен е без значение къде моите клиенти ще решат да раждат. Но, да, сътруднича с тази болница успешно и тук разказвам за своя опит. Всеки може да сподели своя опит както позитивен, така и негативен, включително и тук на моя сайт. Ако вашите наблюдения за болницата са различни – споделете ги. Нека да има информация и всеки да си вземе решението за себе си.

 • Марина Г

  За интереси не мога да знам. Една позната роди там след много уговорки и беше дълбоко разочарована, но пряк опит нямам и не мога да споделя.
  Виждам че сте публикувала писмото на Родилница, което беше единственото което показа малко балансирана светлина около тази болница, защото на този етап едва ли има такава която е само позитивна.