Първа АГ Света София – след ремонт и с нови цени 9


Отдавна исках да напиша за Първа АГ болница „Св. София” в моята рубрика „Къде и с кого?“, но изчаквах, защото все се надявах, че всеки момент ще има нещо конкретно, което ще е постигнато и което да споделя.  Е, може да се наложи да почакам още, а майките често питат за тази болница, затова реших да публикувам информацията, с която разполагам към този момент.

 

Опитите ни за партньорство с Първа АГ Света София започнаха през януари 2011, когато заснехме това видеовторият клип надолу (наложи се да го преработваме след това, защото през януари бяха сменили цената за избор на екип от 900 на 350 лв.). Тогава ръководството на болницата даде официалното си разрешение да могат да присъстват дули и да стартираме съвместен пилотен проект „Естествено раждане“. Уговорката беше това да става само с избор на екип и в отделна родилна зала. Едва през април тази информация беше публикувана и на техния сайт (в интерес на истината доколкото виждам в момента съобщението е махнато от там).  Тогава в болницата течеше ремонт, отделните родилни зали не работиха и беше написано, че проектът ще стартира след 2-3 месеца, когато свърши ремонта.

 

През май една майка се беше уговорила с мен да присъствам на нейното раждане. Ремонтът не беше приключил, но д-р Григорова беше казала, че ще мога присъствам въпреки това. Според лекарката, избрана да води това раждане обаче, изискванията на майката нямаше как да бъдат изпълнени в общата родилна зала. В крайна сметка майката се отказа от уговорката си с мен, но като цяло беше доволна от екипа, въпреки някои интервенции, които са се наложили.

 

В края на юни моята колежка Благовеста трябваше да присъства на раждане там, но избраната лекарка не си е вдигнала телефона и когато са пристигнали в болницата нито дулата, нито бащата са били допуснати да влязат. Майката е родила в общата родилна зала, за щастие раждането е минало бързо и леко. Оправданието е било, че не е възможно да влязат придружители, когато избраният лекар не е там. На молбата им да изберат екипа, който е на смяна, са им отказали.

 

В момента, август, работя с майка, която иска да роди във вода. Не съм сигурна, че ремонтът е напълно завършен, но ваната вече работи. Вече се срещнахме с лекарите от 1 АГ – шефът на родилно отделение д-р Григорова казва, че всичките ни уговорки са все още в сила. Избраният лекар е добре настроен към идеята за естествено раждане, но е скептичен към това да присъстват и дула и бащата на бебето – „Ще стане калабалък!“ са точните му думи. За д-р Григорова това е ОК, стига майката да си плати такса за двама придружители 200 лв. х 2. Новите цени всъщност са фактор, който може да спре тази майка да роди там – направихме сметка, че тя ще трябва да плати около 2000 лв, за да постигне това, което иска – повече, отколкото в някои частни болници.

 

Новите цени от юли са както следва:

Избор на екип за раждане отново е 900 лв.

Възможно е да изберете само лекар, няма избор на акушерка

Раждане в отделна ВИП зала – 150 лв.

Присъствие на бащата – 200 лв. За раждане в присъствие на бащата задължително се прави избор на лекарски екип и се заплаща раждане в самостоятелна стая. Ако има и дула, стават 400 лв.

Раждане във вода – 500 лв.

Двойна ВИП стая – 40 лв. на ден

Единична ВИП стая – 75 лв. на ден

Апартамент – 120 лв. на ден

 

Обща информация за болницата:

Първа АГ болница „Света София“ е първото специализирано aкyшepo-гинекологично заведение в България създадено през 1944 год. Болницата разполага с 264 легла, а през 2010 в нея са родени 3737 бебета. Около 40% от ражданията са с цезарово сечение. Първа АГ е и първата болница в България, която въвежда услугата раждане във вода през 2006 г., което е и едно от най-големите й предимства, особено за майките, които искат да родят естествено.

 

На смяна винаги има 2-3 лекари, 4-5 акушерки, анестизиолог и неонатолог. При необходимост от спешно секцио, то може да се извърши в рамките на броени минути. Има всичко необходимо за овладяване на по-тежки състояния на новородените, изключително рядко се налага транспортиране на новородено в друга болница (това са недоносени бебета или бебета, които имат нужда от продължителна апаратна вентилация). Болницата е база за обучение на стажанти и спезиализанти. Също така болницата има договори с банки за стволови клетки.

 

Родилното отделение разполага с предродилна зала, обща родилна зала и три ВИП родилни зали, една от които има вана за раждане. В предродилна зала е възможно да раждат едновременно 4 жени. При постигане на пълно разкритие жената се превежда в родилна зала, в която има две родилни легла. Когато родилката ражда във ВИП зала тя прекарва там периода на разкритието, раждането на бебето и времето непосредствено след това.

 

Престоят след нормално раждане е 3 дни, след секцио – 5 дни. Свижданията са възможни само в определени часове – от 16:00 до 18:00. Обикновените стаи са по 3-4 жени с обща тоалетна за коридора. ВИП стаите са единични или двойни с отделна тоалетна. Има и апартамент, който е по-голям и има повече удобства – в него майката може да не се отделя от бебето след раждането, дори и при цезарово сечение. Жените, които са ползвали повече ВИП услуги имат предимство за ВИП стая. Майката сама решава дали бебето да бъде при нея или в детското отделение. Бебето би могло да бъде при нея и в обикновена и във ВИП стая и през деня и през нощта с единственото изискване бебето да се предава в детско отделение за сутрешната визитация и вечерния тоалет. Не се дава вода на новородените, адаптирано мляко се дава само по предписание от лекар. Всеки петък се провеждат дни на отворените врати, които включват лекции за бъдещи майки и обиколка на болницата.

 

И така, нещата се променят бавно, особено в големите болници 🙂 Не знам кога ще е първото раждане с дула в 1АГ Света София, но имаме желаещи майки и се надяваме да е много скоро. С дула или без, естествени раждания се случват там периодично и много майки са доволни от болницата. Лекарите, които са по-отворени за идеята за активно естествено раждане са д-р Григорова, д-р Киров, д-р Панова, д-р Семерджиева и д-р Арабаджикова. Със сигурност в тази болница имаме много по-голям напредък в сравнение с другите държавни болници.

 

А какво е вашето мнение за Първа АГ „Света София“? Има ли шанс за успешно сътрудничество според вас?

 


Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

9 thoughts on “Първа АГ Света София – след ремонт и с нови цени

 • Деница

  Здравейте,

  Аз съм раждала веднъж в тази болница през 2008 и смятам да родя там и второто си дете – очаквано всеки момент сега през август 2011. Към горното описание искам да допълня някои неща от личния ми опит – времето за свиждане е от 16:00 до 18:00 само за майките настанени в общи стаи. Ако сте във ВИП стая часовете са повече (не мога да си спомня точно), но ако таткото е пробивен, може да идва почти по всяко време. Ако сте в апартамента има официално право да си е с вас денонощно.

  Аз съм раждала във ВИП родилна зала с избор на екип, защото таткото беше с мен и това е единствения начин. Реалната цена за раждането, обаче, няма нищо общо с обявената на сайта – тя е въпрос на договорка с лекаря. Просто някаква част се плаща официално на касата на болницата, а друга – на ръка.

  Битовите условия преди три години бяха доста скромни, но приемливи. Предполагам, че след ремонта ще е по-добре.

  Най-важното за мен, обаче, е това че бебето беше с мен през цялото време, а също и че след като изрично настоях и се разписах не му сложиха никакви имунизации и ваксини. Позволиха ми дори да си взема плацентата и пъпната връв (защото не исках да свършат като болничен боклук… и таткото ги зарови на свято за нас място).

  Не съм правила опит да раждам с дула, така че моля извинете, ако не съм съвсем по темата. Предполагам, обаче, че моята лекарка не би имала против, стига да си доплатя още 200 лв. Подозирам, че това е повече въпрос на уговорка с лекаря, който ще изражда, отколкото на болнична политика.

  Успех на всички мами!

  • Деница

   Зависи от лекаря…. може в държавната болница да излезе и по-скъпо. А може и да е по-евтино. Моята цена е 1400 за раждане с избор на екип във ВИП зала + 200 за да влезе таткото и допълнително според стаята, в която ще ме настанят след това, примерно още около 200. С други думи имам шанс да се вместя в 2000 лв….. А в Св. Лазар, например, започват от 2990 лв за най-семплия пакет раждане.

  • Irina Lyubenova

   Здравейте,

   Определено цените в държавните болници ( за пълен пакет от услуги) надвишават тарифите на частните. Родих първото си дете през октомври 2010 – нормално раждане в частната МБАЛ“Света София“, която е на бул. България. Миналата година там нормално раждане струваше 1200 лв ( включва всичко-екипа, стаята, консумативите за детето- не се налагаше да нося дори памперси, храна за майката…), а секцио-1400лв. Доволна съм и от самото обгрижване при раждането, спокойна атмосфера, ведър екип, който се съобразяваше с изискванията ни, бащата беше допуснат веднага и присъства на всички процеси съпътстващи раждането, беше му разрешено да снима.Детето беше в стаята с мен ( по мое желание), минаваха ежедневно и ни проверяваха дали имаме кърма, храним ли децата, обясняваха ни как да го правим правилно. Малко преди изписването мина педиатъра на смяна и ни проведе половин часов инструктаж по най-важните въпроси – включително отговори и на зададени от нас въпроси.

   Относно Първо АГ имам 2 пресни случая като пример:
   1. През май снаха ми роди с цезарово сечение без избор на екип и без да плати и 1 стотинка;
   2. Миналата седмица снахата на моя приятелка роди там – била е с контракции без разкритие. Не е искала да плаща за екип предвид недобро финансово състояние, при което са я оставили да се мъчи от 3:00 сутринта до 19:00. След като семейството и я вижда омаломощена да се гърчи в леглото са събрали от познати исканите от болницата пари, за да и се направи операцията – 1400 лв (за екип и за цезарово).
   Моя извод от цялата ситуация е : Зависи на чия смяна ще попаднеш при приемането и кой в какво настроение е отишъл на работа в държавната болница. Държат се с бъдещите майки като с добитък. Ние не сме крави за разплод, а нормални хора ,нуждаещи се от нормално обслужване – не държим на лукс, а на едно компетентно обслужване в един от най- напрегнатите моменти за една жена.
   Често в държавните учреждения се оправдават с ниските заплати, които получават. А ние, пациентите с какво сме виновни за това? А и след като не са доволни, защо продължават да работят там?

   Колкото до присъствието на дула, при следващото раждане, ако имам възможност, бих се възползвала от нейните услуги.

 • Olga Post author

  Не, в Св.Лазар най-евтиното раждане е 2750 лв, 3000 лв. с дула. Но пък в частната Света София на Мазнейкова примерно е 1200 лв, за което и си познаваш лекаря, и си сама в родилна зала и придружител може да влезе. Само дето стаите са двойни или тройни, но е съвсем реално да няма други родилки и пак жената да си е сама в стаята.

  Дени, благодаря за споделеното! Дано много скоро да се похвалиш с едно прекрасно раждане 🙂

 • Яна

  Май в 1 АГ само приказките са им големи и само с тях си остават.
  Надявам се все пак да успеете да се разберет и да започнат да си изпълняват уговорките. Аз лично съм скептично настроена за момента.

 • Nadya

  Родих през януари 2011 в 1АГ с избор на екип, във вана, с присъствието на таткото. Но тогава, както се казва хванах промоцията и за всички тези удоволствия платих „скромните“ 850 лева. В тях влизаше и престоят в болницата.
  Доволна съм от лекарката ми – д-р Арабаджикова.
  Съгласна съм с мнението на Irina Lyubenova, че ако там си без избор на екип зависи на кого ще попаднеш. Когато отидох в болницата с изтекли води, лекарката на смяна не беше хич очарована, че са я събудили, за да ме прегледа в 2 през нощта. А и от една друга спяща жена от медицинския персонал имаше насмешливия коментар „А, ти ли ще раждаш във вода“

 • Aglika

  Като оставим парите настрана, най-важното е всичко да е наред с бебето и майката и на майката да се даде шанс да преживее раждането както природата й е отредила. Без да я пришпорват, без да й се подиграват, че иска да роди естествено, сякаш това е някакъв модерен каприз и лиготия, да оставят бебчето при нея, да й осигурят усамотение. Оставам с впечатлението, че в държавните болници много обещават, а малко или нищо не изпълняват. В един толкова съкровен момент като раждането на дете е важно за майката да има сигурност, че Планът й за раждане ще бъде изпълнен.

  Моето дете се роди естествено в частна болница „Свети Лазар“ през юли 2011 и всички мои изисквания бяха спазени. Никой не ме юркаше, не ме проверяваха излишно, оставиха ме да се вглъбя в себе си преди раждането.

  Ако след първо раждане жената излезе от болницата с усмивка и копнеж отново да роди, значи всяка стотинка си е струвала.

  Както казва мъжът ми, щом като за всички години плащане на здравни осигуровки родилката не може да роди безплатно в държавна болница, тогава просто не си струва да трепери дали/или ще се спазят изискванията й.