Родилните звуци или как помагат вокализациите, пеенето и музиката 7


Почти всички жени издават звуци по време на раждане, за съжаление обаче за много от нас то се асоциира със страдание и пронзителни викове. Дали раждането трябва да бъде шумно или тихо? Как звуците, които издаваме по време на раждането, могат да станат ефективен начин да намалим напрежението и болката? По какъв начин ни влияе музиката, която слушаме в този момент? И коя е подходящата музика? Активно използвам музиката в работата си като дула и виждам положителния ефект от нея. Нека поговорим за звуците като наши помощници.

 

Вокализации

Родилните звуци могат да са различни. Някои жени стенат, пъшкат, викат, ръмжат, сумтят, докато други пеят или тананикат. Понякога тези звуци показват, че жената се държи спонтанно, насочва правилно енергията си и си помага по този начин. Понякога обаче звуците са израз на страх и липса на подрепа. Някои медицински лица се дразнят, дори правят забележка, ако жената вика, но защо ли вместо това не се запитат какво я кара да издава точно такива звуци?

 

Всъщност именно хората, които заобикалят жената в този момент, са тези, които трябва да пазят тишина. Страничните разговори, виковете “Напъва-а-ай!”, “окуражаванията”, забележките и смехът трябва да се избягват, ако целим едно нежно и спокойно раждане и посрещане на детето. Такова раждане с уважение към майката, бебето и процеса предполага да няма излишни думи. Разбира се, че раждащата жена може да издава звуци и трябва да бъде окуражавана в това, особено ако й помага да се справи. Както казва една акушерка “Раждането е примитивен акт, защо да го правим излишно цивилизовано?” Колко лесно звучи, но колко трудно постижимо е на практика, особено в болница!

 

Какво е вокализация? Това е издаване на звук като начин за справяне със стреса от раждането. Как помага тя? Издаването на звуци облекчава напрежението, отпуска лицевите мускули и окуражава ефективното дишане. Допълнителното количество кислород е полезно за бебето. Едно от най-трудните неща по време на раждането е да се отпуснем по време на контракции и да не правим нищо, което да пречи на процеса. Това може да е невероятно трудно, защото инстинктивната ни реакция към болката е да се стегнем. Вокализацията ни дава възможност да отговорим на болката, страха и напрежението, които изпитваме, и да се освободим от тях.

 

Помислете как реагирате когато се изгорите – повечето хора ще извикат. Представете си спортистите – те често използват вокализации по време на усилие. А раждането също е тежко физическо усилие. Не всички звуци, които издаваме по време на раждането обаче имат благоприятен ефект. За да може да бъде ефективен, звукът трябва да подпомага релаксацията. Пронзителните крясъци, писъци и други високи звуци обикновено  не произлизат от отпуснато тяло, нито създават релаксираща атмосфера за майката. Най-подходящите звуци по време на раждане са с ниски тонове – стонове, пъшкане, охкане, ръмжене, дълбоко дишане, тананикане или пеене. Ниските звуци се издават от отпуснато гърло, врат и гърди, с отпусната уста и челюст. Трудно е да издавате ниски звуци без да се отпуснете.

 

Ето няколко ефективни техники за вокализация:

 • С нарастването на интензитета на контракциите увеличавайте силата на звуците, които издавате
 • Тананикайте името на бебето или друга подходяща дума
 • Издаването на звук Ооооо или Оооох е свързано със сакралната чакра – помага на шийката на матката да се разтваря и възстановява енергията ви, ако сте изтощена
 • Изберете песен/песни, които знаете добре, за да ги пеете по време на раждането – с музика или без
 • Използвайте позитивни вокализации като „Да!”, „Аз мога!”, вместо „Не”, „Не мога”
 • Сумтенето или ниски стонове могат да помогнат при напъването
 • Партньорът ви или дулата може да обърне внимание на звуците, които издавате, и ако вие пищите, да ви напомни да отворите устата си или да поемете дълбоко въздух. Отварянето на устата помага да си отпуснете челюстта и звуците да станат по-ниски
 • Понякога помага партньорът или дулата да издават ниски гърлени звуци заедно с вас.

Дори околните да се чувстват некомфортно, ако издавате звуци, е по-важно да следвате тялото си.

 

Пеене

Обикновено родилните звуци са по-различни, но някои жени наистина успяват да пеят, като например тази майка:

 

Пеенето помага да правим дълбоки коремни вдишвания, а след това бавно да изпускаме въздуха, докато пеем. Също така помага да държим устата, гърлото и врата отпуснати, благодарение на което се отпуска и тазовото дъно.

 

Освен това пеенето:

 • Дава фокус и помага да запазите позитивна нагласа
 • Помага да се отпускате между контракциите
 • По естествен начин регулира дишането, така че да има повече кислород за вас и за бебето
 • Дава сила и увереност
 • Помага да преживеете раждането като акт на любов
 • Помага на партньора и на дулата да усетят вашия ритъм и прогрес

 

Изследователите твърдят, че пеенето води до отделяне на ендорфини – естествените обезболяващи на тялото. На Запад съществуват групи по пеене за бъдещи майки като нетрадиционен начин за справяне с болката. Още преди години френският акушер гинеколог Мишел Оден в клиниката си в Питивьер, Франция организира хорово пеене за бременни и разработва специални вокални упражнения за тях. Друг лекар Елис Бенасси – акушер и доктор по музикология в родилен дом в Мантуа, Италия също провежда подобни изследвания. Той твърди, че вибрациите на гласа при пеене пречат на болковите послания да достигнат до мозъка и като резултат родилката изпитва много по-малко болка. Пеенето разширява диафрагмата, увеличава капацитета на белите дробове и намалява напрежението. Ползите са очевидни, сега остава повече жени да приложат на практика този нетрадиционен метод за обезболяване и в нашите родилни отделения 🙂

 

Музика

Музиката, която слушате през бременността и по време на раждането може да подпомогне емоционалното ви състояние и да има има благотворно влияние върху целия ви организъм. Тя е средство против стрес, умора, повишава тонуса, влияе на централната нервна система и на функциите на други жизненоважни органи и системи като мускулатурата, храносмилането, дишането и кръвообращението. Музиката може да ви помогне да се отпуснете или да се ободрите, да се отървете от тежки мисли и да предизвиква цяла гама от емоции – радост, вдъхновение, умиротворение. На бебето тя помага да почувства обич и нежност и да бъде сигурно в това, че външният свят не е заплаха за него.

 

Музиката действа не само чрез ритъма, но и чрез отправените послания. Добра идея е да си направите специална компилация за раждането – нещо, което да ви помогне да се отпуснете и да останете спокойна по време на интензивни контракции, а може и нещо по-енергично, за да повдигне нивата на енергията ви. Ако в болницата няма възможност да пуснете избрана от вас музика, нищо не пречи да носите малък плейър със слушалки.

 

Провеждани са различни изследвания и всички резултати са в полза на музиката:

 • Слушането на музика в родилна зала може да помогне на раждащата жена да бъде в синхрон с контракциите си. Засяга много системи в тялото и може директно да се отрази на пулса, налягането и мускулната активност.
 • Музиката намалява нивата на тревожност, които много майки изпитват по време на раждане, независимо дали това е първо, второ, трето и т.н. дете. Освен това успокоява и бебето и партньора.
 • Музиката помага да се фокусира вниманието, отвлича вниманието от болката, води до емоционална реакция, подпомага дълбокото дишане, повишава настроението, дава усещане за сигурност, контрол, самочувствие, подкрепа.
 • Улеснява навлизането в състояние на релаксация (особено, ако преди това е практикувано)
 • Планираното използване на музика от майки и от медицинския персонал може да бъде част от пренаталната подготовка и важно допълнение към другите начини за справяне с болката по време на раждане.

 

Дори съществува клон на музикотерапията наречен Music Therapy-Assisted Childbirth (MTACB). Авторите твърдят, че музиката помага на майките да се справят с раждането без медикаментозно обезболяване, да дишат правилно и да се фокусират. Музиката дори би могла да съкрати раждането при някои жени. Може да успокои майката и да отвлече вниманието й от процедурите дори при раждане с епидурална упойка или секцио (добре е да може сама да избере музиката).

 

Каква да е музиката?

Когато избирате музика е важно да бъде отпускаща, позитивна, със значение, както и да пасва на вашата личност и личността на вашия партньор. Някои изследователи твърдят, че музиката от бароковия стил стимулира алфа-вълните – ритъм на мозъка, свързан с усещането за спокойствие в будно състояние. Най-известните композитори от този период са Бах, Бокерини, Телеман, Вивалди и Хендел. Много подходящи са и творбите на Моцарт и Хайдн. Изследвания са установили, че плодът се успокоява от музиката на Вивалди и Моцарт, а от произведенията на Бетовен и Брамс започва да рита енергично. Музикалните терапевти подчертават ползата от музиката по време на бременността, защото слуховият орган на бебето получава необходимата тренировка и стимулира мозъка. Така че е добре всеки ден да пускате музика и да пеете на своето бебе.

 

По време на бременността можете да си почивате под музика и да го съчетавате с други методи за релаксация, техники за дишане, визуализация. За да има ефект, трябва да се практикува доста преди раждането. Ако тялото ви свикне да асоциира усещането за дълбока релаксация с определена музика, по време на раждането то автоматично ще се отпусне. Лесно и ефективно!

 

Раждането има два етапа – първата фаза на контракциите и разкритието е по-дълга, а втората фаза на напъните и изтласкването на бебето е по-кратка. По време на първия период процесът на мислене се забавя, идва желание да се настроите на една вълна с тялото си, да се слеете с него. Така и музиката, която помага на този етап е бавна, хармонична, успокояваща. Може да е такава, с която се асоциират любими образи и която прогонва страховете ви. По време на напъните майката изпитва прилив на енергия и често има инстинтивно желание да се изправи и активно да подпомогне излизането на бебето. Музиката по време на тази фаза би могла да бъде по-енергична, позитивна и вдъхновяваща. Музиката, която ще звучи в първите минути след раждането, е добре да бъде нежна и със значение, за да осигури наистина подобаващо посрещане на новия човек!

 

Няколко предложения за музика през бременността и по време на първата фаза на раждането:

Това е Плейлист, който често пускам по време на раждания – майките след това споделят, че музиката им е помогнала, освен това се харесва и на болничния персонал:

Подходящи са също:

МоцартEnya, Moya Brennan,George GershwinDaniel KobialkaErik BerglundMax HighsteinEnigmaGeorge WinstonRay LynchAndreas VollenweiderYo Yo Ma – Cello Suites и ангелските гласове на Libera.

 

Предложения за музика по време на втората фаза:

Vangelis Chariots of Fire

Hallelujah

Nova Menco (flight tо paradise)

Pure moods II – Sacred spirit – Native Indian music

Israel „IZ“ Kamakawiwo’ole

А някои майки използват Push it на Salt-N-Pepa 🙂

 

Предложения за музика след раждането на бебето:

Magic Home birth

Whitney Houston „I will always love you“

Wet Wet Wet „Love is all around“

Unchained melody

Daniel Beddingfield „If you’re not the one“

И всяка друга, която има специално значение за вас 🙂

 

Дискове, които можете да си купите:

Birth Songs Songs for birthing and creativity

Music To Be Born By

Soundings of the planet

Sounds of life

A childs gift of Lullabyes

 

Източници за допълнителна информация:

http://www.gentlebirth.org/archives/comfort.html

http://www.babyworld.co.uk/information/birth/music_for_birth.asp

http://www.birthsource.com/scripts/article.asp?articleid=462

http://detochka.ru/articles/detail.php?ID=2302

http://www.birthingnaturally.net/birth/articles/vocal.html

 

 

 


Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

7 thoughts on “Родилните звуци или как помагат вокализациите, пеенето и музиката

 • Simona Koseva

  Като акушерка да кажа, че предполагам, че никаква музика не са слушали, а аз винаги съм мечтала това да се въведе като практика, знаейки позитивите и на няколко мои дежурства съм пускала релаксиращи мелодийки на компютъра, това води до неволно правилно дишане и се вижда разликата :)))

 • Olga Ducat

  Е, аз по принцип съм си в друга реалност с тези аромати, музики и свещи 🙂 Не съм се сблъскала още с реалността на държавните болници. Е, сблъсках се два пъти като родилка и не искам повече така! Нали дулите точно това трябва да правим – да се опитваме по всякакъв начин да го направим по-приятно за майките. Но живо си представям реакцията на лекарите ако някоя родилка им запее 😀

 • Miglena Delcheva

  Пас бях с музиката – имах разни подготвени, но ме отвличаха от самовглъбяването, което ми трябваше тогава. Тишината ми действаше превъзходно плюс шума от течаща вода.