Искате да родите с дула! Какво следва? 2


Статиите ми обикновено са провокирани от ежедневната работа с жените и въпросите и темите, които изникват. Питали са ме много пъти „Добре, ако искам да раждам с дула, как се процедира, кога трябва да започнем да се срещаме и т.н.“ Другата причина да напиша този пост е, че вече и в България има дули, между които да се избира, макар и изборът все още да е сравнително ограничен и повечето да са в процес на обучение. Така че вече и въпросът за това как да изберете най-подходящата за вас дула е актуален.

 

Когато една жена реши да ражда с подкрепата на дула целият процес протича приблизително по следния начин. Бъдещата майка и дулата се срещат и се опознават предварително. Няма конкретно правило в кой етап на бременността да стане това, може да е една или няколко срещи, но като цяло колкото по-добре се познават, колкото по-комфортно се чувстват една с друга, толкова по-добре. Дулата се запознава с това как протича бременността и какви са предпочитанията на майката относно раждането. Често участва в изготвянето на нейния план за раждането, информира я за наличните възможности и отговаря на въпросите й. Като цяло дулите нямат изисквания към жените, които да подкрепят, например да имат безпроблемна бременност, да са преминали специална подготовка, да искат да раждат по определен начин или нещо друго, по-важно е те двете да си паснат.

 

Препоръчително е, макар че не винаги е възможно, родилката и дулата предварително да се срещнат и с медицинския екип, който ще поеме раждането, за да обсъдят предпочитанията на родилката, препоръките на лекарите и ролите на всички участници. По този начин се избягват евентуалните неразбирателства и конфликти, защото родилната зала определено не е мястото тепърва да се изясняват нещата. В най-добрия случай всички участници – родилката, партньорът й, дулата, лекарят и акушерката изграждат отношения на взаимно уважение и доверие. Това е едно от най-важните условия за оптимално протичане на раждането.

 

Въпрос на уговорка е кога точно дулата ще дойде при майката след като раждането започне и дали ще дойде вкъщи или директно в болницата. По време на самото раждане дулата прави няколко неща, в зависимост от нуждите на родилката. Повече за това какво правят дулите можете да пречетете в статиите Предимството да имаш дула и Често задавани въпроси за дулата.

 

Но всичко това се случва по-късно, а преди това…

 

Как да изберете вашата дула?

 

Няма какво да се чудите – изберете мен! 🙂

Това разбира се е в кръга на шегата. Наясно съм, че няма как да си допаднем с всички желаещи, нямам капацитета да поема много жени и не винаги ще съм на линия. Но както казах в началото вече има дули, между които да избирате. И така, харесва ви идеята да ви подкрепя дула по време на раждането. От къде за започнете?

 

Първо, опитайте се да разберете какви са вашите нужди и очаквания. Какво очаквате от вашата дула? Окуражаване? Физическа подкрепа? Опит с по-сложни случаи като например вагинално раждане след секцио или раждане на близнаци? Осъзнаването на това какво искате е първата стъпка към това да го получите 🙂 Добрата дула от своя страна също на първо място ще се опита да разбере какво искате вие. Обърнете внимание когато си говорите, дали ви изслушва внимателно? Дали наистина се опитва да разбере какви са вашите нужди? Включва ли и партньора ви в разговора? Можете ли да й кажете нещата, които мислите, без да се притеснявате какво ще си помисли за вас? Усещате ли, че тя е човек, когото бихте искали да опознаете и да бъде до вас по време на раждането? Усещате ли, че е напориста или се държи осъдително? Добрата дула е чувствителна към нуждите на жената и не й натрапва своите виждания за раждането.

 

Притежава ли достатъчно знания и опит? Уверена ли е в себе си? Дулата, която е най-подходяща за вас, може да не е тази, която е присъствала на най-много раждания, а тази, която ви дава усещане за спокойствие и с която вие и партньорът ви се чувствате най-добре. Но все пак може да ви интересува какво обучение е преминала. Някои дули са посетили 3-4 дневен семинар, докато други са прекарали месеци или години в задълбочено обучение, а трети може да са се учили от опита си. Някои дули може да имат образование, което се съчетава добре и допълва работата на дулата – консултант по кърмене, инструктор за подготовка за раждане, акушерка, психолог, йога-инструктор, масажен терапевт, бахов терапевт и т.н. Има ли някакви специфични знания, които искате да има тя и които са от особено значение за вас? Ако дулата е сертифицирана, можете да научите повече за обучението, което е преминала, на сайта на сертифициращата организация. За програмата на Childbirth international, по която съм се обучавала аз ще намерите информация на www.childbirthinternational.com, за обучението на DONA – на http://dona.org/. Ако имате специфични изисквания или притеснения, просто я попитайте дали е подкрепяла майки във вашата ситуация.

 

Ето няколко въпроса, които опитни хора препоръчват да зададете на потенциалната кандидат-дула:

 

– Какво обучение сте преминала и какъв е вашият опит до момента?

– Защо решихте да станете дула?

– Каква е вашата лична философия за раждането?

– Какво мислите за използването на медикаменти по време на раждането?

– Разкажете за някое от любимите ви раждания като дула – какво ви хареса най-много?

– Разкажете за някое от най-големите ви предизвикателства като дула – кое беше най-трудното?

– Какъв е вашият опит за работа с болници и лекари? Работила ли сте някога с лекар, който беше против присъствието на дула? Как се справихте с тази ситуация?

– Работите ли с друга дула, която би могла да ви замести, ако нямате възможност да дойдете? Ще мога ли да се срещна с нея преди раждането?

– Какво други услуги предлагате (например курсове за подготовка за раждане, подкрепа за кърмене и т.н.)?

– Може ли да говоря с други майки, на чиито раждания сте присъствала?

– Ще можете ли да дойдете вкъщи преди да отидем в болницата?

– Свободна ли сте около дата на моя термин?

– Каква е цената на вашите услуги?

 

Опитайте се да разберете дали нейните виждания за раждането са близки до вашите. Може да се окаже важно също дали тази дула е работила и преди в болницата, където смятате да раждате и дали вече има изградени отношения с избрания от вас екип. Вие сами ще прецените дали личният опит на дулата има значение за вас – някои дули се справят чудесно с работата без дори да имат свои деца, зависи от човека. Ако тя има позитивен опит с нейните раждания, това може да ви действа вдъхновяващо, но пък ако нейните раждания са били по-трудни, тогава тя по-добре ще разбере чувствата ви, ако нещата не минат по план и ще знае как да ви подкрепя.

 

Много пъти сме си говорили с жените, които съм подкрепяла, че когато избираш дула, избираш човека. Наистина се създава много специална, дори бих казала духовна връзка, дано не прозвучи много откачено :-). Така че вслушайте се в интуицията си!


Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 thoughts on “Искате да родите с дула! Какво следва?