В чантата на дулата 1


Дулата няма нужда да носи много неща със себе си – нейното ненатрапчиво присъствие, подкрепа и вяра в способността на майката да роди често са напълно достатъчни. Но все пак много дули носят разнообразни помощни средства, когато отиват на раждане. И така какво да носим освен нашето сърце и ръце? Нека да надникнем в чантата на дулата 🙂

Ето какво нося със себе си, когато отивам на раждане, като част от тези неща използвам почти задължително, а други се надявам изобщо да не ми потрябват:

 

Нещо за пиене и за хапване за майката и за мен – вода, чай с мед и т.н. (ако е за майката използвам шишета от тези „спортните“, с капачка за смучене, защото в зависимост от позата може да не й е удобно да пие от чаша), бисквити, крекери, банан, сандвич, шоколад или нещо подобно. Окуражавам родителите и сами да си носят нещо за пиене и за хапване.

 

Бележник и химикалка, за да си водя записки или да прегледам записките от предишните срещи с майката, нейния план за раждане.

 

Топли и студени компреси. Нося загряващи се възглавнички с пълнеж от спелта за да правя топли компреси. За студените компреси използвам хавлиени кърпи. Биха могли също да се използват бутилка с топла или студена вода или кенче със студено безалкохолно, което да се търкаля по гърба на майката.

 

– Слинг – за масаж, за увисване (с цел ускоряване на прогреса на раждането) и за различни обезболяващи и подпомагащи техники.

 

– Голяма топка – очевидно няма да се събере в чантата и не съм носила досега. Смятам, че може да е много полезна по време на раждане – за сядане, облягане, кръгови движения с таза и т.н. Но пък понякога на майката не й е удобно или няма време да се използва. Би могла да се ползва в дома на майката (ако има), но да не се носи в болницата.

 

Постелка – в болницата често няма къде да се заеме удобна поза и какво да си подложиш под коленете. Постелката е непромокаема, защото може да текат околоплодни води.

 

Чисто растително масло за масаж. Биха могли да се носят и разни уредчета и приспособления за масаж, някои дули ползват и топки за тенис за тази цел. Аз засега използвам само ръцете си и слинга.

 

Ароматерапия. Това са ароматни масла (лавандула, мента, сладък портокал, жасмин, иланг-иланг и други), които действат успокояващо, намаляват напрежението, обезболяват и подпомагат прогреса на раждането. Съответният аромат трябва да се харесва на майката – някои се дразнят от всякакви силни миризми. Окуражавам ги да си носят любимите етерични масла, ако ползват такива и масажните масла, които ползват и харесват. Също така нося свещи и аромалампа, някои майки ползват индийски пръчици.

 

Бахова терапия. Нося класическата комбинация Rescue Remedy, която е подходяща за всякакви ситуации – за справяне със страховете,  при паника и шок, за запазване на самообладание и срещу слабост. Другите бахови капки, подходящи за използване по време на раждане са Walnut, Crab Apple, Red Chestnut, Aspen, Mimilus и др.

 

Хомеопатия. Имам в себе си 10-тина хомеопатични лекарства, които може да се използват във всякакви ситуации – при неблагоприятна позиция на бебето, при липса на прогрес, при болки в гърба, при раздразнителност или изтощение, за по-бързо възстановяване. Тези лекарства се използват след консултация с хомеопат. Нося и хомеопатичен крем за излекуване на разрези и разкъсвания. Отново ще става дума за тези неща в блога – в момента подготвям отделна статия за алтернативните терапии по време на раждане.

 

– Компютър – на него имам няколко колекции от релаксираща музика, освен това понякога го използвам за да си прегледам някои материали за раждането. За същата цел си нося и книга, но още не ми се е случвало да имам време на чета.

 

Фотоапарат – ако родителите искат да се правят снимки.

 

Телефон и зарядно.


– Лични вещи – тоалетни принадлежности като паста за зъби, дезодорант, гребен, балсам за устни, ментови бонбонки или дъвки за освежаване на дъха, ластик за коса, дрехи за преобличане или връхна дрешка.

 

Още някои неща, които също се препоръчват да се носят, но аз не съм носила досега са – ръкавици, термометър, фенерче, огледало (за да гледа майката раждането на бебето), анти стрес топки за мачкане (това е с цел да се стимулират акупунктурните точки на ръцете, за същата цел може да се носят малки гребенчета за стискане), торбички за повръщане, йога тухличка за клекнала поза, ветрило, Клетъчна енергия на АкваСорс за много бързо зареждане с енергия, спрей за освежаване, възглавничка за очи за релаксация и т.н. и т.н.

 

Любопитно е че съществуват сайтове, които предлагат готови чанти за дули, например http://yourdoulabag.com/. Предлагат се какви ли не помощни средства, както и глезотийки и забавни неща – билки за след раждане, покривки за топката, картички за бебето, дрешки, подаръци и други.

Ако сте използвали други неща, които са ви помогнали, или мислите, че има какво да добавя в моята чанта, ще се радвам  да ми пишете! 🙂

 


Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

One thought on “В чантата на дулата