Акулата на естественото раждане Мери Шварц пристига в България тази есен! 8


През ноември в България ще гостува Мери Шварц – традиционна акушерка от Холандия и голям борец в подкрепа на естественото раждане. Някои от вас дори може да си я спомнят от Международната конференция „Раждане с любов и мъдрост“ през май миналата година.

 

За Мери може да се говори много. Не случайно самият д-р Мишел Оден я нарича „акулата на естественото раждане“. 🙂 През 1969 г. тя завършва акушерство в Амстердам, практикува като независима акушерка в Холандия и асистира по време на над 4000 раждания през периода между 1973-1996 г. Преподава акушерство, сексуално образование и история на акушерството на студенти, акушерки и медицински сестри.  Тя е известен международен лектор, говорител и автор. Ето само част от местата, където е преподавала: Charite University Berlin, New York State University, USA, University Brazil, Мidwifery school, Lissabon midwifery school, Porto university hospital и други. Говорител е на Birth Works, на ICM (International Confederation of Midwives)  и на ENCA, често участва в международните конференции на Midwifery Today. Мери е основател на European Perinatal School и клонове на ENCA (The European Network of Childbirth Association) в Холандия и Португалия.

 

Активизмът на Мери Шварц в подкрепа на естественото раждане е наистина впечатляващ. От 2000 г. участва в движението за хуманизиране на процеса на раждане в Бразилия.  Също така е съдействала активно за преосмислянето на родилните практики и възраждането на акушерския модел на грижи в страни като Малта, Румъния, Унгария, Чехия, Русия и Италия. В момента тя живее в Португалия и е вице президент на неправителствена организация в подкрепа на естественото раждане Humpar, продължава да практикува и като акушерка. Всеки път, когато говоря с нея, ми споделя за някое хубаво естествено раждане 🙂

 

Мери ще остане в България за няколко седмици. Планираната програма на нейното посещение е изключително интересна – ще бъдат проведени обучения насочени към акушерки, срещи с бъдещи майки и с активисти, които подкрепят естественото раждане в София и в други градове. Темите, на които ще се наблегне са нормалната физиология и емоционални аспекти на раждането, превенция и справяне при различни усложнения, традиционни акушерски умения, ролята на акушерките в държавите по света, различни модели на акушерска грижа.

 

Но ако си мислите че тя идва просто за някакъв пореден семинар, то много грешите! Основната цел на нейното посещение е друга. Ще се опитаме да направим това, което досега никой в България не е правил. Искаме освен многото приказки да направим и нещо конкретно, с което да покажем на всички лекари, акушерки и бременни жени, че няма невъзможни неща!

 

Убедена съм, че посещението на Мери ще допринесе изключително много за положителни промени в областта на родилната помощ в България и че тя ще бъде безценна с нейния опит, знания и енергия.  Искате ли да разберете повече? Искате ли да станете част от това уникално събитие? Абонирайте се за новините, защото те идват с пълна пара 🙂

 


Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

8 thoughts on “Акулата на естественото раждане Мери Шварц пристига в България тази есен!