Шейново – все пак има раздвижване! 4


Родих първото си дете в Шейново преди почти 6 години. Тогава нямах никакви очаквания към раждането и към лекарите, но пък останах шокирана от подхода към кърменето и пълната липса на информация за бебетата. Доскоро Шейново беше единствената болница в София, където нямаше начин бебето да бъде при майката, дори и в отделните ВИП стаи – носят ги на 3 часа с нощна пауза от 22:00 до 6:00. Това беше една от основните причини да не препоръчвам тази болница на бъдещите майки. Оказа се, че отскоро има прогрес по този въпрос и вече е възможно, ако майката го желае, бебето да бъде при нея 24 часа, но само при условие, че е в отделна стая. Е, това все пак е нещо, нали? 🙂

 

Покрай снимането на клипчето говорихме с няколко лекари, запознахме се и с две готини акушерки. Забелязвам, че в повечето случаи лекарите осъзнават, че нещата не са уредени по най-добрия начин, но оправдания винаги има, най-често се посочват финансови причини. Като цяло се гледа нормално на свободното движение на родилката (е, не и по време на втора фаза), пиенето на вода, присъствието на близки или дула, ранното закърмване на бебето. Друг е въпросът доколко нещата на практика стоят така… Въпросът, на който се реагира по-остро е за по-късното прерязване на пъпната връв – тази практика определено не се приема от лекарите в тази болница – не смятат че е нужно и описват възможните опасности. От разговорите с родилите в Шейново майки разбирам, че нещата не са се променили кой знае колко много за тези 6 години. Въпреки всичко напливът от бъдещи майки продължава да е огромен (да не би да е тъкмо защото бебетата  са разделени от майките, кой знае? 😉 В сравнение с частните болници, от които имам повече впечатления напоследък, определено в Шейново нещата са много по-консервативни. Но в болницата има добри специалисти, така че да се надяваме, че положителните промени тепърва предстоят.

 

Както винаги ето и малко повече информация за болницата. Шейново от години е на едно от първите места по раждаемост – през 2010 г. там са родени 4050 бебета, цезаровите сечения са 40%, ражданията с епидурална упойка са 62%, с епизиотомия са 27% от нормалните раждания, ражданията с вакуум или форцепс са 1.2% На смяна винаги има екип от двама акушер-гинеколози, един специализант, три акушерки, един анестезиолог и един неонатолог. В много редки случаи се налага транспортиране на новородени в друга болница – това са бебета с екстремно ниско тегло или необходимост от дълготрайна апаратна вентилация. Тези бебета се транспортират в института по педиатрия. Болницата разполага с предродилна зала, където има 6 легла, в която родилките прекарват първия период на раждането. По време на втория период се превеждат в родилна зала, в която има три легла. Също така има ВИП родилна зала с едно родилно легло и отделна родилна зала за жени с повишен риск (сифилис, хепатит и др). Присъствие на придружител е възможно само във ВИП родилна зала срещу допълнително заплащане. За престой след раждането болницата разполага с общи стаи – по три жени в стая, има от отделни VIP стаи, за които се заплаща допълнително. Изненада ме, че има ВИП стаи, в които няма собствена тоалетна, а е една за целия коридор. Свижданията след раждане се допускат само в отделните стаи. Престоят след нормално раждане обикновено е 3 дни, след секцио 4 дни (нощи).

 

Здравно осигурените пациенти могат да родят в болница Шейново без заплащане. Заплащат се само допълнителните ВИП услуги по желание на родилката, а именно:

Избор на екип за раждане – 350 лв.

Избор на акушерка – 90 лв.

ВИП стая – 70 лв. на ден

Присъствие на бащата с избор на екип 250 лв.

Присъствие на бащата без избор на екип 300 лв.

 

Пациентки, които не са здравно осигурени заплащат 470 лв. – цената на клиничната пътека раждане независимо от начина на родоразрешение. Родители, които отказват задължителните имунизации на новороденото също заплащат цената на клиничната пътека. Срещу допълнително заплащане пациентката може да се възползва също от предродилна консултация с акушер-гинеколог, с анестезиолог и с неонатолог. Провеждат се също психологически курсове за бременни и юридически консултации.  Дните на отворените врати се организират всяка втора и четвърта сряда от месеца от 14:00. А за да си съставите впечатление сами, вижте видеото 🙂

 


Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 thoughts on “Шейново – все пак има раздвижване!

 • Olga Post author

  От юли 2011 отново има промени в цените в държавните болници – цената за Избор на екип в Шейново вече е 800 лв.

 • Николая

  Здравейте,предстои ми раждане средата на декември тази година.Лекарят който следи бременността ми работи в „Шейново“ ,където и ще раждам.Малко се обърках относно цените…аз съм здравно осигурена и касата поема разходите по клиничната пътека за раждането,в такъв случай избора на екип 350лв или 800лв е…и въобще сумата за избора на екип има ли значение дали си здравно осигурен или не?
  Прекрасен сайт 🙂 благодаря предварително 🙂

  • Olga Post author

   Здравейте! Изборът не екип е 800 лв. и за здравноосигурени. Желая ви леко раждане!