МБАЛ „Света София“ – още една болница, в която може да се ражда с дула 2


През април снимахме клипче за МБАЛ Света София и се запознахме с д-р Валентина Мазнейкова, акушер-гинеколог и заместник-управител на болницата. Тя е жена с много приятно излъчване и веднага вдъхва доверие. Обсъдихме практиките, които по принцип се прилагат в болницата по време на раждане и кои от желанията на „активно-раждащите“ биха могли да бъдат изпълнени. Повечето неща за нея са съвсем нормални – раждането в поза, различна от легналата, хранене с леки храни и поемане на течности, присъствие на придружител, медикаменти и предизвикване на раждането само по изрични медицински показания, прерязване на пъпната връв след като спре да пулсира, незабавен контакт с бебето… Единственото нещо, което я притеснява е физиологичният мениджмънт на третата фаза т.е. не е склонна да не слага окситоцин за раждането на плацентата. Родилното им легло позволява раждане в клекнала поза (има специални лостове). Поговорихме си и д-р Стефка Дамянова – неонатолог и Пламка Вълкова – детска медицинска сестра. Според тях също контактът между майката и бебето и слагането на гърда трябва да става колкото се може по-рано, най-добре на родилното легло. Споделиха обаче, че все още много малко майки в тяхната болница желаят това.

 

Два дни след като завърших клипа дойде ред да се уверим на практика дали нещата са така и колежката ми Благовеста е присъствала на първото си раждане като дула в тази болница. Няма да разказвам как е минало, ще го оставя на нея, ще кажа само, че не са имали проблеми с комуникацията с медицинския персонал и всички уговорки са били спазени.

 

Сега малко повече информация за самата болница, която през април тази година отпразнува петата си годишнина. Тя включва диагностично-консултативен и стационарен блок, като стационарния блок има няколко отделения: отделение по вътрешни болести, отделение по ортопедия и травматология, отделение по съдова и обща хирургия, офталмология, физиотерапия, анестезиология и разбира се отделение по акушерство и гинекология. Отделението по акушерство и гинекология има от своя страна няколко сектора и разполага с родилна зала. За тези пет години там са родени над 2000 бебета. Процентът цезарови сечения е около 50%, около 90% от нормалните раждания са с епидурална упойка, процентът епизиотомия е около 1/3 от нормалните раждания, процент раждания с вакуум или форцепс е 0.1%

 

24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата на смяна винаги има екип от специалисти – акушер-гинеколог, акушерка и анестезиолог. Има постоянна готовност за справяне с усложнения при родилката или при бебето. Недоносените бебетата и бебетата, които имат нужда от продължителна апаратна вентилация се транспортират в Токуда. Болницата разполага с линейка.

 

Болницата Света София няма предродилна зала – по време на първия период на раждането жената се настанява в стаята, в която след това ще бъде заедно с бебето си. За втората фаза се превежда в родилна зала, която е една, понеже много рядко се случва да раждат повече от една жена едновременно. Присъствието на придружител по време на раждането е възможно и не се заплаща допълнително. След раждането жената отново се връща в стаята си, в която може да бъде заедно с бебето си или да го предаде в неонатологичното отделение, според нейните предпочитания. Стаиите, в които се настаняват родилките са двойни, тройни или апартаменти. Условията във всички стаи са ВИП. Свижданията след раждането не са ограничени. Престоят след нормално раждане обикновено е 3 дни, след секцио 4 дни. Пациентката може да бъде изписана по-рано по нейно желание.

 

Цената за нормално раждане е 1200 лв, цената за цезарово сечение е 1400 лв. Пациентки, които желаят да бъдат настанени в отделна стая, могат да се възползват от ВИП пакет за раждане срещу 2200 лв. за нормално раждане и 2500 за цезарово сечение. Най-често жените избират своя лекар в началото на бременността, но избор на екип не е задължителен и не се заплаща допълнително. Възможно е раждане с външен лекар, с който болницата сключва граждански договор. Избор на акушерка не се предлага. Болницата не все още не е база за обучение на стажанти и специализанти. Болницата има договори с пет банки за стволови клетки. Курсове за бременни не се предлагат, но понеже болницата разполага със СПА център се провеждат занимания по водна гимнастика, които се водят от лицензиран инструктор и са подходящи за бременни жени. Раждане във вода не се преглага. Дни на отворените врати се провеждат 2 пъти в годината. На 17 септември – празника на Вяра надежда и любов и на 7 април – годишнината на болницата.

 

А ето го и видеото (накрая на страницата). Enjoy! 🙂

 

Следващата болница, за която снимаме е Шейново. Очаквайте през май!

 


Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 thoughts on “МБАЛ „Света София“ – още една болница, в която може да се ражда с дула

  • Olga

    Е, сега пък убийци… За всички болници може да се прочетат какви ли не ужасии. Ако имате да споделите личен опит или информация, която ще е полезна, сте добре дошъл. Но моля без такива емоционални и безсмислени изблици. Съжалявам ако това е предизвикано от нещо изстрадано от вас.