Световна седмица на раждането 15-22 май 2011


Между 15 и 22 май 2011 в различните държави по света ще бъде отбелязана Световната седмица на раждането. Темата тази година е “Да родим където искаме, по начина, по който искаме и с хората, с които искаме”.


Седмицата се отбелязва през май всяка година в различни държави по света – Европа, САЩ, Канада, Латинска Америка. В България ще бъде отбелязана за трета поредна година. Организират се различни мероприятия, които целят насърчаване и популяризиране на естественото раждане – семинари, лекции, конференции, дискусии, прожекции на филми и други. Световната седмица на естественото раждане (World Respecting Childbirth Week) е инициирана през 2004 г. от неправителствената организация AFAR – Франкофонският съюз в подкрепа на естественото раждане. Сайтът на седмицата е www.smar.info.

Ето как ще се включим ние в Център „Естествени идеи“:

 

10 май от 10:00 Раждането – какви са нашите алтернативи?

Заповядайте в училище за бъдещи майки и татковци АЗ ТИ ТО на бул. Стамболийски 20. Водещи ще са Емилия Казълова, акушерка и Олга Дукат, дула. Ще поговорим за видовете раждане, кога да тръгнем към болницата, как да се справим с болката и други. Ще бъдат показани алтернативни техники за обезболяване. Местата са ограничени. Записване на тел.0887 613231.

 

14 май от 12:30 до 14:00 Раждането – активно и позитивно!

Презентация за естественото раждане и дискусия с лекари и акушерки

Събитието ще се води от д-р Тияна Николова, акушер-гинеколог, д-р Дарина Банчева, акушер-гинеколог, Емилия Казълова, акушерка и Олга Дукат, дула. Ще бъдат обсъдени следните теми:

  • – Предимствата на естественото раждане
  • – Какво означава активно естествено раждане
  • – Какво е възможно и какво не в болничното заведение
  • – Кога естественото раждане не е възможно и как въпреки това то може да бъде активно и позитивно преживяване за жената
  • – Важността на ефективната комуникация между медицинския екип и родилката
  • – Какво е план за раждане
  • – Каква е ролята на дулата

Събитието ще се проведе в Център „Естествени идеи“ на ул. Московка 27Б. Входът е свободен, но участието в събитието е само с предварително записване на info@estestveni-idei.com. Местата са ограничени!

 

19 май от 10:00 – Пътят на раждането – как да го извървим?

Презентацията ще се състои в София Сити Център, Ресторант Pastarito. Водещи ще бъдат Емилия Казълова, акушерка и Олга Дукат, дула. Ще поговорим за видовете раждане, кога да тръгнем към болницата, как да се справим с болката и други. Ще бъдат показани алтернативни техники за обезболяване. Вход свободен.

 

Конкурс за снимка „Как се подготвям за моето позитивно раждане“

Конкурсът ще продължи до края на май и ще се проведе на стената на Естествени идеи във Фейсбук. Условията за участие ще намерите тук.

 

Красотата на бременната жена – безплатна фотосесия

Бременността е неповторим, много красив, но и доста кратък период. Нашето тяло притежава удивителни способности да се променя и именно тогава изглеждаме изключително женствени и красиви. Нека да запазим тези прекрасни спомени за дълго време! Творческата фотосесията ще се проведе на 29 май (неделя) от 13:30. Ще се срещнем пред Руската църква и ще се снимаме на открито. При лошо време събитието ще се проведе в Център „Естествени идеи“. Участието е с предварително записване на info@estestveni-idei.com.

 

21 май – участие в училището за родители на АГ Болница д-р Щерев

Моята презентация в училището за бъдещи родители „Ние създаваме радост“ както винаги ще бъде на тема „Предимствата на естественото раждане“. Училището започва в 11:30, моята презентация е от 13:00.

 

Световната Седмица на Раждането има голямо сантиментално значение за мен и предизвиква много спомени. Конференцията за секциото, на която бяхме поканили проф. Кацулов и други български лекари през май 2009, пътуването до Мадрид за срещата на ENCA, Международната Конференция „Раждане с любов и мъдрост“ в София през май 2010 с участието на Мишел Оден, която беше моята сбъдната мечта, Парадът на раждането през центъра, срещата на ENCA в България… Всичко това бяха велики и незабравими събития в моя живот. И макар тази година мероприятията, които организираме да са далеч по-скромни, седмицата си остава все така важна за мен и се надявам да бъде много успешна! На сайта на Родилница ще намерите пълната програма за седмицата за София и други градове.

 

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *