САГБАЛ „Д-р Щерев“ и първото раждане с дула там


Този месец „опознах“ специализираната АГ болница „Д-р Щерев“ – имахме възможността да разгледаме болницата, да научим много неща за нея, заснехме клип и се срещнахме с доц. Атанас Щерев. Утре, на 26 март, събота, ще гостувам в училището за бременни на тази болница и ще говоря за предимствата на естественото раждане.

 

На 4 март там протече и първото раждане с дула за тази болница – този път дулата не съм аз, тя се казва Кристина, от Германия е, а това раждане беше първият й опит като дула. Майката се казва Людмила и е посещавала йога за бременни при нас, в Център Естествени идеи. Людмила искаше активно естествено раждане, но за съжаление не протече точно така, както се е надявала – било е ускорено с окситоцин, имало е и упойка, натискане по корема, епизиотомия. Избраната от нея лекарка не е успяла да присъства на раждането, а лекарите, които са били там, не са имали представа какви са предпочитанията на майката. Людмила е постъпила в болницата по-рано, отколкото е възнамерявала, с 4 см разкритие и чак тогава се е обадила на дулата, така че тя е пристигнала в болницата вече след като са включили системата с окситоцин. От персонала на болницата са били много любопитни какво прави дулата, но са я оставили да си върши работата. Дулата не говори български, така че е комуникирала основно с майката. Останала е много неприятно изненадана от подхода на лекарите и начина, по който е протекло раждането. Но честно казано аз изобщо не се изненадвам, предвид факта, че по принцип това е начинът, по който протичат повечето раждания в България, а и обстоятелствата, които изброих по-горе. 🙁 Така че първият опит за съжаление не е много позитивен…

 

Засега нямам лични впечатления от лекарите в тази болница. Има добри отзиви за д-р Ганева и д-р Савова, но не съм се срещала с тях. Доц. Щерев определено осъзнава необходимостта да се насърчава естественото раждане и има желание да се работи в тази насока. Той е изключително ерудиран човек и вдъхва уважение, въпреки, че не съм напълно съгласна с него по всички въпроси. От клипчетата, които направихме, сами ще можете да си съставите впечатления. За съжаление не успяхме да интервюираме дулата на Людмила, но все пак се надявам и това да стане.

 

Ето и малко повече информация за болницата:

Болницата предлага лекарска грижа за проследяване на целия период на бременността, провеждане на съпътстващите медицински консултации и изследвания и извършване на самото раждане. Тове е единствената ин-витро клиника в България, която предлага всички необходими грижи от зачеването, през проследяването на бременността до раждането. През 2010 г там са осъществени 260 раждания, средната възраст на родилките е 31 години, процентът цезарово сечение е 69%, раждания с епидурална упойка – 9,7%, индуцирани раждания – 2%, епизиотомия – 0,38%, раждания с вакуум или форцепс 0%.

 

Цената за нормално и оперативно раждане  е еднаква. При раждане на здравно-осигурени жени цената на пакета за комфортна грижа и престой е 1995 лв. При частно заплащане на раждането, неговата цена е 2350 лв. Болницата има предродилна зала, операционна, родилна зала, интензивен сектор за следродилни и следоперативни грижи. В предродилна зала могат да раждат едновременно две жени, което по принцип се случва рядко. След раждане в първите два часа жените стоят в стая за реанимация, ако са родили естествено, и 24 часа, ако са родили секцио. През това време, ако родилката не е изявила желание да си отпочива и възстановява и иска нейното бебе да е до нея, то е там. Раждането с придружител е напълно свободно и не се заплаща допълнително, единственото нужно е медицинският екип да бъде предупреден предварително. Придружителите може да са двама, възможно е да се присъства и по време на секцио.

 

Винаги на смяна има минимум по един лекар и две акушерки с готовност да се включи при спешност втори лекар. Всеки ден от 8 ч. до 20 ч. има анестезиолог, а в часовете от 20 ч. до 8 ч. има готовност за неговото спешно включване в раждане. В следродилните грижи отново се включва 24-часово наблюдение от екип от минимум един лекар и  две  акушерки. Екипът на АГ болница „Д-р Щерев” има готовност за овладяване на тежки състояния при родилката, възникнали при постъпване, по време на раждане или в следродилното й възстановяване. Болницата разполага и с кувиоз при по-тежки състояния при новороденото. При животозастрашаващи състояния при новороденото болницата разполага със специализиран транспорт (линейка) за превозване на бебето до 1ва АГ болница „Св. София”, до СБАЛАГ „Майчин дом” и до болница „Токуда”, с които АГ болница „Д-р Щерев” има договорни отношения за спешен прием. (до момента не се е налагало такова транспортиране от създаването на родилното отделение през 2006 г.)

 

Всяка стая за престой на родилки и бебетата им разполага със собствен санитарен възел и баня и е оборудвана с телевизор и кабелна телевизия, климатик, мини бар (хладилник), телефон и безжичен интернет достъп. Има общо 5 стаи, от които три са двойни и две са единични. При наличието на свободни места, родилките приоритетно се настаняват по една в стая, освен ако те нямат желание за друго.  Спазва се принципът за неотделяне на майката от детето й. По желание бебето може да се гледа от акушерка в отделна стая до възстановяването на майката и до момента, в който тя се почувства готова да вземе детето при себе си.  Процедурите върху бебетата (смяна на памперси, къпане, ваксини и т.н.) се извършват пред и с участие на майките при желание за това. Ако жените нямат желание процедурите се извършват в отделна специализирана стая от акушерките. Ваксинациите се извършват при същите условия (има опция при вземането на информирано решение и подписване на съответните документи, родителите да се откажат от необходимите първи ваксинации на тяхното бебе). Болницата подкрепя кърменето. Предстои акушерките от болницата да се включат в програмата на Националния комитет по кърмене към МЗ и болницата да участва в инициативата „Болница, приятел на бебето.” По време на престоя в родилното отделение на майката се предлага закуска, обяд и вечеря с възможност за избор от меню. Родилката получава нощница, хавлии, чехли, помпичка за кърма и всички необходими санитарно-хигиенни принадлежности. На бебето се осигуряват всички необходимо за неговия престой в болницата. Няма ограничения за свиждане след раждането, но се препоръчва те да стават в определените за това часове – от 11  до 12 ч. и от 17 до 18 ч. всеки ден.

 

Всякa пациенткa в АГ болница „Д-р Щерев” избира лекаря, който ще води раждането в периода на проследяването на бременността или при предварителния преглед като това не се заплаща допълнително. В редки извънредни случаи при невъзможност посоченият лекар да води раждането, неговата позиция се поема от друг акушер-гинеколог. Възможен е избор на акушерка и за това не се заплаща допълнително. Дни на отворените врати се провеждат ежемесечно във всеки втори четвъртък от месеца. Болницата провежда и ежемесечен курс на Училище за бъдещи родители с три поредни лекции, разглеждащи периода на бременността, протичането на раждането и първите грижи за новороденото.

 

Пациентите на АГ Болница „Д-р Щерев“ ползват преференциални намаления за вземане и съхранение на стволови клетки към тъканна банка „Булген“ – между 450 и 1000 лв. в зависимост от различните схеми на плащане. Болницата  предлага на пациентите си широк набор от съвременни асистирани репродуктивни технологии и методи като: вътрематочна инсеминация, IVF (ин витро оплождане), ICSI, TESE, PESA, PBMC, FISH, ко-култивиране, замразяване и криопрезервация на яйцеклетки, сперматозоиди или ембриони и т.н. Раждане във вода не се предлага. Студенти и стажанти присъстват в редки случаи. Престоят след нормално раждане е 3 дни; след секцио: 5 дни. За да се роди в АГ болница „Д-р Щерев” е необходимо единствено да е проведен поне един предварителен преглед в седмиците преди жената да дойде за раждане, за да може медицинския екип да е запознат с нейното състояние и това на плода.

 

За повече информация http://www.ivf-bg.com/

А ето и клипчетата.


Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *