Често задавани въпроси за дулата 1


Какво е дула? Какъв е смисълът една жена да има дула?

Дулата е професионален асистент, който подкрепя жената по време на раждането. От гръцки думата се превежда като прислужница. Дулата е човек, когото родилката познава и който е до нея по време на раждането, за да се грижи за нейното спокойствие и комфорт. Смисълът е жената да има по-позитивно и удовлетворяващо преживяване с по-малко стрес.

 

Защо е добре да има дула по време на раждането?

Защото помага раждането да протече с по-малко стрес и напрежение за всички участници – майката, бащата, бебето, медицинския персонал.

 

Какви са предимствата за майката, детето и медицинския екип от присъствието на дула?

Изследванията показват, че присъствието на дула води до:

За майката:

 • –         По-малка вероятност от цезарово сечение, раждане с вакуум, форцепс, окситоцин и други интервенции
 • –         По-малка нужда от обезболяващи
 • –         По-кратка продължителност на раждането
 • –         По-лесно установяване на връзка с бебето и успешен старт на кърменето
 • –         По-позитивно преживяване на раждането, по-висока самооценка, по-малка вероятност от следродилна депресия

За бебето:

 • –         Намалява се риска от горепосочените интервенции и травматично раждане
 • –         Когато майката е по-спокойна и бебето е по-спокойно
 • –         Успешен старт на кърменето
 • –         С изненада установих, че има изследване (Hofmeyer), което е показало, че присъствието на дула води до по-добро здраве на на бебетата (по-малко диарии, повръщане , настинки и др. 6 седмици след раждането). Честно казано не мога по никакъв начин да си обясня каква е връзката, но ето още едно предимство 😉

За екипа:

 • –         По-малка вероятност от продължително, трудно раждане и необходимост от интервенции.
 • –         По-спокойна и по-подготвена майка, с която се комуникира по-лесно.

Разбира се, никой не може да гарантира със сигурност тези неща – всичко зависи от конкретния случай.

 

Какво точно прави дулата по време на раждане?

 • – Емоционална подкрепа – окуражаване, успокояване
 • – Физическа подкрепа – помощ за справянето с болката с различни методи
 • – Информация за наличните възможности
 • – Помощ за комуникацията с медицинския персонал

 

Какви немедикаментозни методи за обезболяване владеят дулите?

Дулите използват масаж, техники за дишане, релаксация, визуализации, Ребозо техники, топли и студени компреси, душ или вана, музика, различни пози. Някои дули владеят акупресура, ароматерапия, хомеопатия, акупресура и Бахова терапия.

 

Как се обучава една дула?

Има различни системи за обучение и сертификация. Моето обучение към Childbirth International за дула и инструктор за подготовка за раждането продължи повече от година, беше изцяло он-лайн, защото тогава нямаше обучения за дули в България. Включваше първо голяма част за физиологията на раждането, самия процес, медицинските интервенции и т.н. Имаше изпити за всеки един раздел. Трябваше да се прочетат доста книги и да се напишат резюмета за всяка книга (аз прочетох 8 книги, освен 4-те учебника). След това има част посветена на комуникацията – как да комуникираш с жените и  с персонала (отделен учебник) – за тази част имаше изпит под формата на есе. Отделна част имаше за уменията на дулата и накрая трябваше да присъствам на две раждания и да напиша за тях, за да приключи сертификацията ми. През цялото време имаше прикрепен треньор към мен, който ми даваше обратна връзка и ме насочваше. При мен това он-лайн обучение добре се допълни с предишния ми опит от посещения на конференции и семинари в чужбина, организиране на конференции и т.н.

 

Всяка жена ли може да се обучи за дула?

Теоретично да, но на практика не всеки може да се справи добре. Това е работа под напрежение, с ненормирано работно време, иска се много търпение, отдаденост, чувствителност към нуждите на другите, понякога може да се наложи с часове да не правиш нищо, очаква се от теб да останеш спокоен в много напрегнати ситуации и т.н.

 

Как една жена избира своята дула, по какви критерии?

Това е донякъде въпрос на химия – дали ти пасва този човек, чувстваш ли се спокойно и сигурно в негово присъствие, вдъхва ли ти доверие, можеш ли да се държиш свободно без да се притесняваш какво ще си помисли тя… Добрата дула трябва да умее да слуша, да постави интересите на родилката на първо място. Да знае кога да се включи, а кога да стои настрана. Да има добри комуникативни умения. Да е добре запозната със ситуацията в болницата. Да не е крайна във възгледите си. Другите критерии са обучението и опитът й, цените на услугите й и т.н.

 

Колко време преди раждането се запознаваш с дулата?

Има различни мнения. Някои смятат, че е достатъчно да има една среща малко преди раждането. За мен определено е важно да познавам жената, нейните предпочитания, желания. Да си имаме взаимно доверие. Да се уверя, че е добре подготвена. Да видя дали има някакви страхове и ако трябва да работим с тях. Това става с няколко срещи. Мисля, че няколко срещи и задълбочени разговора трябва да има. Иначе за нея ще съм само още един член от екипа.

 

Как дулата участва в подготовката за раждането? С какво помага?

Информира жената за наличните възможности, процедури и интервенции, методи за справяне с болката и други. Може да я научи на различни дихателни техники и релаксация, физически упражнения. Помага й да се справи със страховете си и да избере подходящия за нея лекар и болница. Може да участва в изготвянето на план за раждане и да присъства на предварителните разговори с лекарите.

 

Не е ли по-добре вместо дула да присъства бащата на детето?

А защо не и двамата? Ролите на бащата и на дулата просто са различни – тя притежава знания, умения и опит и като жена разбира как се чувства родилката, докато той е нейният близък човек и любящ партньор. Ако бащата иска да участва активно, присъствието на дула няма да му попречи, напротив, много мъже споделят, че са били по-въвлечени в преживяването, именно поради факта, че са имали професионална подкрепа. От друга страна, ако той се притеснява да присъства, тогава ще може да участва докъдето се чувства комфортно, без да се тревожи, че жена му ще остане сама.  Дулата може да помогне на бащата, като му даде време за почивка, особено ако раждането е дълго. Също може да му подскаже конкретни начини как да помогне – понякога мъжете са несигурни относно това какво точно да направят по време на раждането и се чувстват безполезни. Той никога не е виждал раждане, така че както и за жената е важно да има някой, който да го окуражава, да отговаря на въпросите му. Когато придружителите са двама, лесно могат да помогнат на жената да заема различни удобни пози, например клекнала или на колене с подкрепа от двете страни.

 

Защо ни трябва дула-инструктор? Не е ли същото, ако вземем някоя приятелка, вместо дула?

Приятелката може да поеме част от функциите на дулата, а по-точно емоционалната подкрепа. За другите функции – адекватна информация, комуникация с персонала и облекчаване на болката тя далеч не притежава нужните знания и опит. Дулата в никакъв случай не е инструктор – не казва на жената какво да прави, напротив, помага й да се вслуша в себе си.

 

Не е ли по-логично емоционалната подкрепа да се окаже от майка, сестра, друг близък човек?

Ако този човек кара майката да се чувства сигурна и в безопасност, вместо да й предава страховете си, тогава би могло, но повтарям, че той едва ли притежава опита и знанията на дулата.

 

Защо жените, които имат дула, използват по-малко обезболяващи?

От една страна защото не са толкова напрегнати – когато сме отпуснати и ни подкрепят, изпитваме по-малко болка. От друга страна заради немедикаментозните методи за обезболяване, които дулата владее.

 

Наистина ли жените с дула изпитват по-малко стрес? Как се измерва това?

Стресът трудно може да се измери в цифри, както и да се сравни дали бихме изпитвали повече стрес, ако нямахме дула, но е показателно, че жените, които са имали дула оценяват преживяването си по-високо. Според едно изследване 82.5% от жените, които са имали дула, оценяват преживяването си като много добро. При жените, които не са имали дула, този процент е 67.4%. (Gordon, Walton, MacAdam, German, Gallitero and Garrett).

 

Защо има лекари, които не биха искали да има дула по време на раждането?

Липса на информация. Не разбират каква е ролята на дулата и се притесняват, че тя ще започне да се бърка в тяхната работа. Не биха искали някой да им пречи в този напрегнат момент. Също така роля играе това, че медицината е една от най-консервативните области.

 

С какво дулата помага на медицинския екип?

Лекарите могат да се съсредоточат върху своята работа и да знаят, че друг човек ще се погрижи за емоционалното и психическото състояние на родилката, за нейния комфорт. Преди и по време на раждането дулата помага да се предадат желанията на родилката на лекарския екип в един разбираем и адекватен вариант, помага на лекарите да разберат какво точно иска тя и защо го иска. И обратното – да се обяснят на родилката процедурите, които извършват лекарите по един разбираем за нея начин. Например, ако родилката иска естествено раждане – всеки разбира под „естествено раждане” нещо свое и има хиляди неща, които да се уточнят. Дулата улеснява много този процес. По-лесно е за лекарите да работят с по-спокойна и подготвена родилка.

 

Кои от функциите на акушерката поема дулата?

Никакви. Ролята на дулата допълва, но не измества ролята на акушерката. Акушерката е квалифицирано медицинско лице, което може да даде медицински съвет. Дулата за разлика от акушерката не предлага клинична грижа, не проследява сърдечната честота на плода, не извършва абсолютно никакви медицински манипулации, прегледи и т.н.  Ролята на дулата допълва грижата на акушерката в областта на емоционално-психическата подкрепа. Разбира се, не отричам, че и акушерката подкрепя майката емоционално, даже би могла да направи невероятно много. Проблемът е че акушерката има много други задължения, често се грижи за няколко жени едновременно и няма възможност да опознае и да се фокусира върху всяка една от тях.

 

В кои случаи дулата не бива да се бърка?

Дулата не участва във взимането на решения – изборът се прави от родилката след като лекарят подробно й е обяснил какво е състоянието й и това на плода, какви предимства и рискове крият определени интервенции и т.н. Дулата може да помага за тези обяснения, но не участва в решението.

 

Има ли негативи от присъствието на дула? Какви?

Да, би могло да има, ако дулата е неподготвена (като подготовката трябва да включва не само разбиране на родилния процес и техниките за обезболяване, но и познаване на реалните практики в съответната болница). Ако тя не е имала предварителни разговори с родилката и лекаря относно ролите на всеки участник, има вероятност да не е съвсем адекватна и това да създаде напрежение в родилната зала. Също ако тя се опитва да натрапва своя избор на родилката (например, поставила си е за цел раждането на всяка цена да е без никакви медицински интервенции), това също може да попречи.

 

Казват, че дула е посредник между майката и медицинския екип. Това не пречи ли на работата на лекарите?

Не, напротив, даже е може да е много полезно, ако дулата добре разбира ролята си, не натрапва възгледите си на майката и не поставя под въпрос авторитета на лекарите. Разбира добре перспективите и възгледите на двете страни – тогава тя работи за сближаването на позициите.

 

Има ли опасност дулата да повлияе на взимането на медицински решения?

Като цяло дулите подкрепят и насърчават естественото раждане. Тя би могла да повлияе, като обясни на родилката предимствата и рисковете на отделните интервенции, да даде алтернативна гледна точка върху нещата, да предложи алтернативен метод. Важно е да не е прекалено крайна във възгледите си. И искам пак да подчертая, че дулата не взима медицински решения. Ако лекарят предлага определена процедура, родилката я разбира добре и е съгласна да се направи, дулата може само да я подкрепи в избора й.

 

Защо е необходимо дулата да обяснява всяка стъпка от раждането и лекарските манипулации?

За да може жената да бъде спокойна, да не се притеснява какво й правят и какво предстои и за да може да вземе информирано решение за всичко, свързано с раждането.

 

Има ли болници в България, които не желаят да работят с дули? А такива, които искат?

Ние сме в процес на преговори с различни болници. Не сме говорили с всички, но засега тези, с които сме говорили, са положително настроени към идеята.

 

А как се чувства самата дула по време на раждане?

Зависи от как протича раждането – и дулата е човек, така че може да изпитва широк диапазон от емоции. Освен съпричастността и желанието да помогне, е възможно е да има притеснение, изтощение, чувство за отговорност. Но има и много приятни, незабравими емоции – вълнение, радост, удовлетворение от свършената работа. Определено тръпката е невероятна!

 


Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

One thought on “Често задавани въпроси за дулата