Тазовото дъно 1


Мускулите на тазовото дъно лежат като хамак или слинг под таза и минават около и между уретрата (откъдето минава урината) и ануса (откъдето минават изпражненията). Тези мускули подкрепят вътрешните ви органи. Не сте сигурна как да ги откриете? Опитайте следното – изкашляйте се в юмрук – “ритникът” който усещате са мускулите на тазовото дъно около вагината. Или си представете, че трябва да отидете до тоалетна по малка нужда – мускулите, които трябва да стегнете, за да спрете струйката урина, са мускулите на тазовото дъно. Може да е по-лесно да намерите мускулите на тазовото дъно, докато лежите или стоите, вместо да седите. Пробвайте и открийте това, което работи при вас.

 

Защо да правя упражнения за тазовото дъно?

 

За да помогнете на бебето да слиза надолу по време на раждането. Добре тонизираните мускули на тазовото дъно помагат и водят главата на бебето и й помагат да се завърти по време на втората фаза на раждането. Ако тези мускули са отпуснати втората фаза може да е по-продължителна.

 

За да правите още по-добър секс. Добре тонизраните мускули на тазовото дъно могат да направят така, че и вие и партньорът ви да изпитвате още по-голямо удоволствие от секса, особено след раждането.

 

За да предотвратите уринарната инконтиненция (неволното изпускане на урина). Някои жени откриват, че след като са родили изпускат малко количество урина, когато се смеят, кашлят или кихат. Упражненията за мускулите на тазовото дъно преди и след раждане могат да помогнат да се предотврати това.

 

За да ускорите възстановяването си след раждане. Перинеумът (областта между вагината и ануса) може да заздравее по-бързо, ако практикувате упражнения за тазовото дъно.

 

Как се правят упражненията?

 

1. Стегнете мускулите на тазовото дъно колкото се може по-силно за около 4 секунди. Отпуснете. Повторете един път.

2. Сега си представете тазовото дъно като асансьор. Стягайте мускулите бавно, сякаш качвате асансьора на първия етаж. Задръжте за няколко секунди, след това се качете на втория етаж. Ако можете качете се на третия, дори  на четвъртия етаж.

3. Сега асансьорът се спуска надолу – отпускайте мускулите постепенно, спирайки на всеки етаж за няколко секунди.

4. Когато се върнете на стартовата точка избутайте мускулите надолу, сякаш изпращате асансьора към сутерена.

5. Не забравяйте да дишате по време на упражненията – не задържайте дъха си!

6. Правете 4-5 серии, 8-10 пъти на ден, и продължавайте цял живот!

 

Може да е трудно да помните да правите упражненията редовно. Опитайте се да свържете упражненията с нещо, което правите често, например, използване на вода (когато правите кафе, миете си ръцете, зъбите, миете чинии, плувате и т.н.) или когато спирате на светофара или отговаряте на телефонно обаждане в работата. Или можете да използвате визуални напомняния, например да разлепите стикерчета из къщата и да правите упражненията всеки път, когато видите стикерче.

 

Къде е перинеумът?

 

Перинеумът е кожата около изхода на влагалището. По време на раждането перинеумът се разтяга, за да пропусне главата на бебето. Ако жената има епизиотомия (разрез) по време на раждане, той се прави на перинеума, за да се осигури по-широк отвор.

 

Какво е масаж на перинеума?

 

Масаж на перинеума е разтягане на кожата, за да се увеличи еластичността на тъканите и за да свикне жената с усещането на разтягане, което ще усети, когато главичката на бебето се роди.

 

Може ли масажът на перинеума да помогне за превенция на разкъсвания и епизиотомията?

 

Към момента няма доказателства, че масажът ще предотврати разкъсванията или нуждата от епизиотомия. Обаче също така няма индикации, че не помага. Въпреки, че може да не предотврати разкъсвания, той ще помогне за увеличаване на еластичността и ще ви направи по-малко чувствителна към натиска от разтягането.

 

Как се прави масаж на перинеума?

 

За повечето жени е най-лесно да правят масажа пред огледало, поне първите пъти. Използвайте растително масло (бадемово масло, масло от пшеничен зародиш, масло от жожоба или специално масло за масаж на перинеум), за да омазните палците си, легнете по гръб и вкарайте палците на 3-4 см. във влагалището. Насочете палците в посока към ануса и към стените. Нежно разтеглете отвора, докато усетите парещо усещане и леко изтръпване. Отпуснете натиска и след това нежно втрийте олиото. Ако сте имали предишно разкъсване или епизиотомия, концентрирайте се върху белезите, където тъканите са по-малко еластични.

 

Източник: www.childbirthinternational.com

Превод: Олга Дукат


Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

One thought on “Тазовото дъно